Az Egészségfejlesztési Központ és a Magatartástudományi Intézet közös szervezésében megvalósuló Dolgozói Tanácsadó Szolgálat elsősorban életvezetési nehézségekben, valamint a stresszel, kiégéssel kapcsolatos problémákban nyújt segítséget a Semmelweis Egyetem dolgozóinak 2020 decembere óta.

A tanácsadói szolgáltatás az egyetemi dolgozóknak nyújt pszichológiai segítséget és ad támogatást szükség esetén a mindennapok kihívásaival való hatékony megküzdéshez.

A szolgálathoz nemcsak olyan lelki eredetű problémával lehet fordulni, amely a munka végzésével kapcsolatos, hanem minden olyan kérdéssel, ami valamilyen módon azt akadályozza. Ilyenek lehetnek például a stressz és szorongás kezelésének nehézségei, kapcsolati és/vagy párkapcsolati problémák, időgazdálkodási kérdések, családtagokkal kapcsolatos nehézségek, különböző veszteségekből, saját, szülők, gyermekek vagy partnerek betegségéből adódó gondok, szakmai identitás keresése, elbizonytalanodás, vagy épp döntési nehézségek. A szolgálat segít a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos fokozott terhelés érzelmi következményeinek megoldásában, és az ide tartozó stressz kezelésében is.

„A tanácsadó szolgálat létjogosultságát és a valós igényt mutatja az is, hogy a bárki számára nyitott Pszichoszomatikus Szakrendelőnket felkeresők között vannak egyetemen belül dolgozó kollégák is. Ők pszichológiai segítséget kérnek, nincsen szó esetükben mentális zavarokról, tehát nem szükséges a pszichoterápia és pszichiáter beavatkozása, viszont megjelent már náluk egy nyomasztó, stresszhez kötött elakadás, amivel foglalkozni kell. E tapasztalatok mentén fogalmazódott meg a Dolgozói Tanácsadói Szolgálat alapgondolata.” – emelte ki dr. Purebl György, a Magatartástudományi Intézet igazgatója a Semmelweis Egészségfejlesztési Központ honlapján megjelent interjúban.

Dr. Purebl György tapasztalatai szerint alapvetően két tényező készteti az embereket arra, hogy szakemberhez forduljanak. Az egyik, amikor az adott helyzet kezd elviselhetetlenné válni és jön egy „utolsó csepp a pohárban”. A másik esetben egy ismerősük vagy kollégájuk tanácsadással kapcsolatos jó tapasztalatai győzik meg őket.

Dr. Kegye Adrienne, a szolgálat vezetője az interjúban elmondta: a tanácsadás célja, hogy a hozzájuk fordulók rá tudjanak nézni a saját problémáikra, foglalkozzanak önmaguk helyzetével, gondolataival, érzéseivel és egyfajta szemléletváltás is megtörténjen.

Az egyéni konzultációk mellett a tanácsadó csoportos szolgáltatásokat is nyújt: ilyenek a Tudatos Jelenlét (Mindfulness) csoportok, a stresszkezelő- és kiégés-megelőző, valamint az esetmegbeszélő csoportok – utóbbiakban a pszichológiai szempontból terhet jelentő eseteket beszélhetik meg a kollégák, szakterülettől függetlenül.

A Dolgozói Tanácsadó Szolgálat online regisztrációs felületen történő bejelentkezéssel vehető igénybe. További információk ide kattintva elérhetőek.

Borbély Zsuzsa
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.