A járványhelyzet második hullámában is igénybe vehetők az egyetemi dolgozók számára azok a lelki támogatást nyújtó szolgáltatások, amelyeket a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika, valamint a Klinikai Pszichológia Tanszék Szakambulanciája az első hullám során biztosított. A mentálhigiénés munkában résztvevő szakorvosokhoz, szakpszichológusokhoz és pszichoterapeutákhoz bizalommal fordulhat bárki, aki fokozott feszültséget, szorongást, stresszkezelési nehézségeket, kiégettség érzést tapasztal. Emellett december 1-jétől útjára indult az Egészségfejlesztési Központ és a Magatartástudományi Intézet közös szervezésében megvalósuló Dolgozói Tanácsadó Szolgálat is, mely elsősorban életvezetési nehézségekben, valamint szintén a stresszel, kiégéssel kapcsolatos kérdésekben nyújt segítséget.

A jelenlegi járványhelyzet jelentős testi és lelki terhet ró mindannyiunkra; ilyen szélsőséges körülmények között a belső egyensúly hosszútávú megőrzése nagymértékű kihívást jelent, még a legteherbíróbbak is kerülhetnek váratlanul olyan helyzetbe, ahol úgy érzik, elérték a határaikat, elbizonytalanodtak, megoldási eszközeiket kevésnek bizonyulnak – figyelmeztetnek a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika valamint a Klinikai Pszichológiai Tanszék munkatársai, akik továbbra is biztosítják a járvány első hulláma során indított, ingyenesen igénybe vehető Lelkisegély Szolgálatukat. A mentálhigiénés munkában résztvevő szakorvosokhoz, szakpszichológusokhoz és pszichoterapeutákhoz bátran és bizalommal fordulhat bármely egyetemi munkatárs, aki az alábbiakat tapasztalja: fokozott feszültség, stresszkezelési nehézségek, kiégettség érzése; betegekkel vagy munkatársakkal való kommunikációs problémák; fokozott szorongás; étvágytalanság, tartós alvászavar; fokozódó, tartós ingerlékenység kollégákkal, családtagokkal; tartós, nem kizárólag fáradtsághoz társuló emlékezeti, figyelmi, akár érzékszervi panaszok; tartós kimerültség, fáradékonyság és ehhez kapcsolódó koncentrációs problémák.

A segítségnyújtás előzetes egyeztetés után személyesen, biztonságos online csatornán, vagy telefonon történik elsődlegesen 8.00 és 16.00 között. A jelentkezők adatait diszkréten kezelik, a konzultációk során elhangzottakra az orvosi titoktartás általános szabályai vonatkoznak. Jelentkezni hétköznapokon 8:00 és 15:30 között lehet a 06-1-210-0330-as telefonszámon és az 51243- as melléken. A lelkisegely@med.semmelweis-univ.hu e-mail címre is megírható a mentálhigiénés segítség iránti igény. A jelentkezést követően 24 órán belül a klinika dolgozói megkeresik az érintetteket. A jelentkezéskor csak telefonszámot, e-mail címet és megkereséshez alkalmas időpont kell megadni.

A Lelkisegély Szolgálat elsődlegesen 8:00 és 16:00 óra között érhető el a 06-1-210-0330-as telefonszámon és az 51243-as melléken, illetve a lelkisegely@med.semmelweis-univ.hu e-mailen.

A Dolgozói Tanácsadó Szolgálat az 51750 belső melléken, vagy a dolgozoi.tanacsado@semmelweis-univ.hu email címen vehető igénybe.

Az Egészségfejlesztési Központ és a Magatartástudományi Intézet közös szervezésében  december 1-jén elindult Dolgozói Tanácsadó Szolgálat célja az egyetemi dolgozóknak történő pszichológiai segítségnyújtás, amennyiben munkájuk és az azzal járó stressz miatt olyan kihívások elé kerülnek, amelyeket egyedül nem képesek megoldani, feldolgozni. Minden olyan lelki eredetű problémával fordulhatnak a szolgálathoz, amely a munka végzésével kapcsolatos, azt akadályozza valamilyen módon. Ilyenek például: a stressz és szorongás kezelésének nehézségei, kapcsolati és/vagy párkapcsolati problémák, időgazdálkodási kérdések, családtagokkal kapcsolatos nehézségek, különböző veszteségekből, saját/szülők/gyermekek/partnerek betegségéből adódó problémák, szakmai identitás keresése, elbizonytalanodás, döntési nehézségek. A szolgálat segít a COVID-19 járvány kapcsán kialakuló fokozott terhelés érzelmi következményeinek megoldásában, és a kapcsolódó stressz kezelésében is. Az egyéni konzultációk mellett a tanácsadó csoportos online szolgáltatásokat is nyújt, például stresszkezelő- és kiégés-megelőző csoportokat, esetmegbeszélő, valamint Tudatos Jelenlét (Mindfulness) csoportokat. Bővebb információ és a jelentkezés módja megtalálható az Egészségfejlesztési Központ honlapján.

Bódi Bernadett
Kiemelt kép (illusztráció) forrása: vecteezy

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.