A Szenior Akadémia 2020-as őszi online szemeszterének harmadik alkalmán az urológia kutatási és klinikumi tapasztalataival ismerkedhettek meg az érdeklődők. Dr. Nyirády Péter, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának igazgatója előadásában ismertette az urológia leggyakoribb megbetegedéseit és kezelési módjait, külön kitérve a vese, a húgyhólyag és a prosztata legmodernebb diagnosztikai eljárásaira és terápiás módjaira.

Dr. Nyirády Péter, az Urológiai Klinika igazgatója „A kutatástól a klinikumig az urológiában” című előadása kezdetén felhívta a figyelmet: az intézmény épp idén ünnepli 100 éves születésnapját, ezzel ez Európa legidősebb ilyen klinikája. „Az urológia a vizeletkiválasztó, és a férfi külső-belső nemi szerveknek a gyógyászata, sebészete. Mi vagyunk a vízvezetékszerelők: próbáljuk a vizet csöpögés esetén elállítani, ha pedig nem megy, akkor elindítani” – fogalmazott az igazgató, majd előadásában történeti áttekintést adott nemcsak az urológia tudományágának előzményeiről, de a magyar urológia történetéről is: az egyetem elődintézménye, a Budapesti királyi magyar Tudományegyetemen urológiai klinikáját 1920-ban alapították a Szent Rókus Kórházban; az intézményt éppen idén csatolták vissza a Semmelweis Egyetemhez. Egy 1921-es dokumentum bizonyítja, hogy az urológia már ekkor szerepelt az elődintézmény tanrendjében. „Körülbelül 100 évvel megelőztük Európát, de sajnos ma is vannak olyan európai orvostudományi egyetemek, ahol az urológia nem kötelező tantárgy” – mutatott rá dr. Nyirády Péter.

Ezt követően az Urológiai Klinika igazgatója prezentációjában bemutatta a tudományterület klinikai alkalmazásait, így például a vesével előforduló leggyakoribb betegpanaszokat is. Mint elmondta, a vesedaganatban szenvedők 70%-a tünetmentes, azaz a klasszikus triász – vérvizelés, fájdalom, tapintható hasi duzzanat – ritkán fordul elő ezeknél a pácienseknél. A betegség műtéti kezelésének három módja is elérhető: nyílt, laparoszkópos és robot-asszisztált beavatkozás segítségével szóba jöhet a vesedaganat, a vese, a tumortrombus vagy az áttétek eltávolítása is. Ezt követően a vesekő-betegséget, annak diagnosztikai és kezelési módjait ismertette, szemléletes példákkal bemutatva a különböző képalkotó megoldásokat és sebészeti eljárásokat is. „Vesekő esetén arra kell törekedni, hogy nem feltétlenül a legkevésbé invazív, hanem a legcélravezetőbb és leghatékonyabb módszert válasszuk betegeink kezelésére” – emelte ki az igazgató.

Dr. Nyirády Péter urológus, andrológus szakorvos, egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának, valamint a Szak- és Továbbképzési Központjának igazgatója. A szegedi Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetemen végzett, PhD-ját a Semmelweis Egyetemen szerezte. 1996 és 2000 között 10 alkalommal vett részt az Európai Gyermekurológus Társaság (ESPU) legrangosabb gyermekurológiai kongresszusán szerzőként, társszerzőként poszterrel, illetve előadással. 2000 óta minden évben részt vesz az Európai Urológus Társaság (EAU) kongresszusain előadással vagy poszterrel. Az EU-ACME (Academic Continued Medical Education) vezetőségi tagja, az EBU (European Board of Urology) akkreditált tagja, hazai szakmai kollégiumok és társaságok vezetőségi tagja, köztük a Magyar Uroonkológiai Társaságnak és a Magyar Urológusok Társaságának is. Számos díj, köztük a Babics Antal-díj és a Richter publikációs pályadíj nyertese.

A húgyhólyaggal kapcsolatos egyik legtöbbször előforduló problémaként említette a húgyhólyagdaganatot, mely a második leggyakoribb urológiai rosszindulatú megbetegedés;  férfiaknál a negyedik, nőknél a nyolcadik leggyakoribb haláloknak számít. Az előadás során az érdeklődők megismerhették a húgyhólyagdaganat hajlamosító tényezőit, tüneteit, típusait, valamint az azzal kapcsolatos diagnosztikai eljárásokat és kezelési módokat is. Ezt a prosztata bemutatása követte, melyről az Urológiai Klinika igazgatója úgy fogalmazott: „A legtöbben ezzel a szervvel és megbetegedéseivel kötik össze az urológiát, és a prosztata valóban több gondot okoz, mint amennyire fontos vagy szükséges számunkra.” A prosztata feladata a prosztataváladék termelése, mely a spermium életben maradását és megtermékenyítőképességét hivatott segíteni – dr. Nyirády Péter szerint elsősorban a női emlőhöz hasonlítható: utóbbi a magzatot, előbbi a spermiumot táplálja. A megtermékenyítés azonban kimutathatóan prosztataváladék nélkül is lehetséges, a szerv megbetegedése pedig számos egészségügyi problémát okozhat a férfiak számára, melyek közül a leggyakoribb a prosztatamegnagyobbodás, mely lehet jó-, illetve rosszindulatú is.  Magyarországon ehhez kapcsolódóan évi 6000 műtétet végeznek, 50 000 beteget pedig gyógyszeresen kezelnek. Dr. Nyirády Péter prezentációjában bemutatta a prosztatamegbetegedések leggyakoribb tüneteit, diagnosztikai eljárásait, valamint terápiás kezeléseit is.

Az igazgató az urológusok feladatáról beszélve külön felívta a figyelmet a dohányzásban, az elhízásban, a nem megfelelő étrendben és a testmozgás hiányában rejlő rejtett kockázatokra. „Minden ember 90%-ban saját maga felelős az egészségéért. Az orvosok csak a fennmaradó 10%-ban tudnak segíteni. A legolcsóbb, leghatékonyabb, legkevésbé fájdalmas dolog a megelőzés!” – hívta fel a figyelmet dr. Nyirády Péter.

Az egészség- és orvostudomány iránt érdeklődő lakosságot megszólító előadás-sorozat következő alkalma október 26-án lesz, szintén online formában, ahol dr. Müller Veronika egyetemi tanár, a Pulmonológiai Klinika igazgatója „A COVID-19 támadása a tüdő ellen” címmel tartja meg online előadását.

A teljes előadás diasora ide kattintva letölthető (pdf).

Az előadás visszanézhető erre a linkre kattintva az egyetem Youtube csatornáján

Szabó Ádám
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.