5 éves együttműködési megállapodást kötött a Semmelweis Egyetem és a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS), mely közös kutatások, egyetemi kurzusok, oktatási anyagok és gyakornoki program megvalósulását segíti a jövőben. Az erről szóló dokumentumot sajtótájékoztató keretében írta alá dr. Merkely Béla rektor, dr. Szócska Miklós, az Egészségügyi Közszolgálati Kar dékánja, valamint Fűrész Tünde, a KINCS elnöke.

A KINCS a család- és népesedéspolitika elméleti hátteréül szolgáló kormányzati háttérintézményként 2018-ban, a Családok évében kezdte meg a működését, hogy a névadó Kopp Mária hitvallásának megfelelve munkájával hozzájáruljon a kívánt és tervezett gyermekek világra jöveteléhez Magyarországon. A Semmelweis Egyetem részéről az együttműködési megállapodást megkötő Mentálhigiéné Intézet a 2010-ben létrejött Egészségügyi Közszolgálati Kar egyik alapító tagja, melynek kiemelt feladata az egyének, családok és közösségek egészséges fejlődésének támogatása a magyar társadalomban.

Szakmai együttműködésünk célja, hogy a családtudományok és az egészségtudományok még szorosabban összekapcsolódjanak – hangsúlyozta Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöke, az ünnepélyes aláírási ceremóniát megelőző beszédében. Hozzátette: óriási megtiszteltetés a KINCS számára, hogy a Semmelweis Egyetem együttműködési megállapodásra érdemesnek találta, így elindulhat a közös gondolkodás és munka a magyar családok további megerősítéséért. Fűrész Tünde emlékeztetett: a Kopp Mária által 2009-ben létrehozott Népesedési Kerekasztal tette le a magyar családközpontú kormányzás alapjait.

Dr. Merkely Béla rektor köszöntőjében rámutatott: Kopp Mária nemcsak a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének élén alkotott maradandót, hanem a mai magyar társadalom- és családpolitikában is, többek között a Népesedési Kerekasztal vagy a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom létrehozásával. Hozzátette: Kopp Mária azon szerencsés emberek közé tartozik, akinek munkáját folytatják tanítványai, így filozófiája, szellemi öröksége halála után is tovább él. „Hiszem és vallom, hogy jövőnk gyermekeink kezében van, ezért a jubileumi 250. tanévünkben elindított Semmelweis Családbarát Egyetem programunkban is igyekszünk minél inkább a családok egységét támogatni, és tudatosan tenni azért, hogy munkavállalóink egyensúlyban tudják tartani a munkát és a magánéletet” – hangsúlyozta a rektor. Dr. Merkely Béla elmondta: a két intézmény azonos, családbarát értékrendjére épülő 5 éves projekt eredménye közös kutatásokban, egyetemi kurzusokban, oktatási anyagokban, konferenciákon mutatkozik majd meg. Kiemelte, hogy az egyetem szakirányú hallgatói számára a KINCS gyakornoki programot is biztosít a jövőben. Ez támogatja az általunk kiemelten fontosnak tartott gyakorlatközpontú oktatás megvalósulását – fogalmazott.

Galéria

11kép

A ma megkötött szakmai megállapodás kiváló példa arra, hogy az egészségtudomány miként tudja erősíteni a családtudományt – mutatott rá Zsigó Róbert családokért felelős parlamenti államtitkár. Az együttműködésnek köszönhetően a Semmelweis Egyetem korszerű tudományos eredményeinek lehető legjobb, széles körű gyakorlati felhasználására nyílik lehetőség a KINCS-en keresztül a családpolitikában. Emlékeztetett: a koronavírus-járvány eddig ismeretlen, váratlan eseményeket hozott a magyar családok életébe: a betegségtől való félelem, a karanténban ragadtak bezártsága, az idős hozzátartozók egészségéért való szorongás mind-mind olyan jelenség, amely rádöbbentett mindenkit az erős családi kötelékek fontosságára.

Dr. Szócska Miklós, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Közszolgálati Kar (EKK) dékánja elmondta: a KINCS és az EKK-n működő Mentálhigiéné Intézet küldetése szorosan összetartozik. Hozzátette: az egyetem az együttműködés részeként a karon működő három intézet közös tudását biztosítja a KINCS számára. Így olyan új ismeretek hasznosítására nyílhat lehetőség, mint a telemedicina gyakorlati megvalósítása, vagy a mesterséges intelligencia felhasználása a gyermekvállalás segítésében – mondta.

„A KINCS megalapításakor egy olyan intézményt igyekeztünk létrehozni, mely képes összekötő kapocsként a tudományos élet és a szakpolitika között közvetíteni” – hangsúlyozta beszédében dr. Beneda Attila, családpolitikáért felelős helyettes államtitkár.

Dr. Pethesné dr. Dávid Beáta, a Mentálhigiéné Intézet igazgatója köszöntőjében figyelmeztetett: meg kell tanulni együtt dolgozni ahhoz, hogy igazán nagy eredményeket vigyünk véghez. A KINCS és a Semmelweis Egyetem megállapodása is ezt példázza: csak közösen, együtt gondolkodva érhetünk el újszerű, előrevivő célokat.

Vas Dóra

Fotók: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.