A tradicionális kínai orvoslással foglalkozó sanghaji egyetem (Shanghai University of Traditional Chinese Medicine) és a Richter Gedeon kínai vegyesvállalatának tízfős delegációját fogadta a Semmelweis Egyetem. A látogatás célja egy általános bemutatkozás és az egyetemek közötti esetleges jövőbeni együttműködés lehetőségének megbeszélése volt.

RS29983_20150331-KA-20150331-IMG_8891-shanghai-delegacio-scrA Shanghai University of Traditional Chinese Medicine-t (SHUTCM) 1956-ban alapították, ez volt az első kínai orvoslással foglalkozó egyetem Kínában. Az intézményhez 8 kar, 6 részleg, 6 kórház, 19 kutató intézmény és 13 kutató központ tartozik; a 6 kórház összesen 10 millió járóbeteget és 120 000 fekvőbeteget lát el évente. Az egyetemen mintegy 11 000 hallgató tanul, ebből 1 100 külföldi, többségük Ázsia keleti, dél-keleti régióiból. Az egyetemnek három kiemelkedő ágazata van: a „Chinese Materia Medica” a természetes alapú gyógyszerek előállításával, kutatásával és fejlesztésével, míg a „Chinese Medicine” a betegségek hagyományos kínai orvoslásával foglalkozik, az „Integrated Medicine” pedig a nyugati és hagyományos kínai orvoslást ötvözi. Mindhárom ágazat a kínai felsőoktatási rangsor élvonalában van.

A sanghaji intézmény kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszerrel bír, a WHO-val együttműködve a hagyományos kínai orvoslás központjaként működik. Kooperációt folytat a Nemzetközi Szabványügyi Szervezettel (ISO), mely révén eszközöket és alapanyagokat szabványosítanak, valamint 2014-ben Georgia-ban megnyitották az első Konfuciusz Intézetet az Egyesült Államokban.

RS29987_20150331-KA-20150331-IMG_8879-shanghai-delegacio-scrA delegációt dr. Szél Ágoston rektor köszöntötte, majd dr. Molnár Mária Judit tudományos rektorhelyettes bemutatta a Semmelweis Egyetemet és a már meglévő kínai kapcsolatokat. Kitért a Shanghai Jiao Tong University-vel, a Putuo District Central Hospital-al és a Heilongjiang University of Traditional Chinese Medicine-nel való együttműködésre.

A kínai fél kiemelten érdeklődött a Heilongjian University-vel kialakított speciális képzési forma iránt, amely során a hallgatók az első négy évet a Semmelweis Egyetemen töltik, majd az utolsó egy évben a kínai egyetemen sajátítják el a kínai orvoslás tudományát. Informálódtak a Putuo District Hospital-al való kooperációról is, mivel az intézmény egyike a 6 egyetemi kórháznak. Dr. Pop Marcel nemzetközi igazgató ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a nemrég aláírt együttműködési megállapodás szerint október-november körül kezdődhet el a partnerkapcsolat 20 kínai hallgató fogadásával. A Semmelweis Egyetem részéről felmerült a lehetőség, hogy ezt a keretmegállapodást a SHUTCM egészére kiterjesszék. A kínai fél támogatta a kezdeményezést.
A Semmelweis Egyetem részéről a tárgyaláson jelen volt dr. Nagy Zoltán Zsolt az Egészségtudományi Kar dékánja és dr. Domján Gyula, az ETK klinikai dékánhelyettese is.

RS29981_20150331-KA-20150331-IMG_8895-shanghai-delegacio-scrA tervek szerint az egyeztetések 2015 őszén Kínában folytatódnak majd, ahol tárgyalnak az együttműködés kiszélesítéséről, melyet várhatóan egy keretmegállapodás aláírásával alapoznak meg. A kínai fél kiemelte, mindkét intézmény számára rendkívül hasznos lehet az együttműködés, hiszen kórházaik a kínai rangsor élén állnak, ugyanakkor a magyar szakemberek nagyban hozzájárulhatnak a SHUTCM klinikáin zajló innovációs tevékenységhez.

A mostani látogatást Richter Gedeon NyRt. szervezte. Gizur András, a Richter kínai és csendes-óceáni térségbeli képviselője elmondta, hogy jónak látná, ha a gyógyszergyár is részt vehetne a magyar-kínai kapcsolatok elmélyítésében. Mivel a SE szoros együttműködésben dolgozik a Richter Gedeonnal, főleg a PhD-képzések terén, megfontolás tárgyát képezi egy háromoldalú, „trilaterális” kapcsolatkialakítása a három intézmény között. A kínai fél javaslata szerint a magyar intézményekkel közösen a fitoterápiás termékek innovációján dolgozhatnának.

Raubinek Ágnes, Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága
Dobozi Pálma

Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.