RS29610_KA-20150324-IMG_2548-se-ge-egyuttmukodes-alairas-scrStratégiai kutatás-fejlesztési megállapodást írt alá a Semmelweis Egyetem és a General Electric (GE) magyarországi vállalata. Az együttműködés nagyban hozzájárulhat a hazai egészségügyi fejlesztések megvalósításához. Mint azt dr. Szél Ágoston rektor az aláírás alkalmából rendezett sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az alapvető cél az egészségügyi ellátás és az orvostechnológia fejlesztése. Több tudományterületen is terveznek együttműködést, ezek közé tartozik az aneszteziológia, az intenzív terápia, a perinatológia, a kardiológia, a transzplantáció, a sebészet, az egészségügyi informatika, a képelemzés, a genetika, a patológia, valamint a személyre szabott orvoslás – mondta a rektor. Hozzátette: ezekben a szakmákban az ipari és az egyetemekre jellemző alapkutatási megközelítés nagyon jól kiegészítik egymást.

Dr. Szél Ágoston szólt arról, hogy a Semmelweis Egyetem hálózatban gondolkodik, a függetlenség megtartása mellett törekszik arra, hogy minél több egyetemmel és potenciális partnerrel építsen ki kölcsönösen előnyös kapcsolatokat. Az egyetem egyik társadalmi küldetése, hogy tudáscentrum legyen, ennek pedig akkor tud megfelelni, ha minél több irányból érkező információt tud integrálni, majd terjeszteni – mutatott rá a rektor.

RS29597_KA-20150324-IMG_2596-se-ge-egyuttmukodes-alairas-scrDr. Szél Ágoston kitért arra is, hogy az egyetem és az ipar világa között vannak különbségek, ezek azonban egymás kiegészítői lehetnek. Példaként említette, hogy az alkalmazott kutatást végzők munkája támaszkodik az egyetemi alapkutatási tevékenységre, miközben az is hasznos, ha az alapkutatásokat úgy végzik az egyetemen, hogy tudják, milyen alkalmazott kutatások indulhatnak ki ezekből.

Ha a GE alkalmazottait be tudjuk vonni az egyetemi oktatásba, a Semmelweis Egyetem szakemberei pedig részt tudnak venni a vállalat által végzett műszerfejlesztésekben, már komoly eredményeket tudunk elérni – vélte dr. Szél Ágoston. Az egyetem szeretne szerepet vállalni újabb vállalkozások, spin off-ok elindításában és nemzetközi fejlesztések kezdeményezésében is – jegyezte meg.

RS29603_KA-20150324-IMG_2575-se-ge-egyuttmukodes-alairas-scrJoerg Bauer, a GE Hungary Kft. elnöke beszédében kitért arra, hogy a GE 25 éve van jelen Magyarországon, és mára a cég mind az öt üzletága aktív hazánkban. A GE számára Magyarország kiemelt partner, a vállalatnak 500 kutatója dolgozik itt, közülük több mint 300 egészségügyi és szoftverfejlesztési területen. Természetes tehát, hogy a GE az egészségügyben a legprofesszionálisabb, az oktatást és kutatást nemzetközi színvonalon művelő egyetemmel keresse a kapcsolatot.  

A GE magyarországi vállalatának elnöke úgy látja, az együttműködés mindkét félnek lehetőséget ad arra, hogy valóra váltsa vízióját: azt, hogy a betegségeket olyan korán tudjuk diagnosztizálni, hogy végül megelőzhessük őket, vagy legalább minimálisra szorítsuk a hatásukat. „Az új technológiákkal, az adatbázisok összekapcsolásával, az oktatással, kutatással áttörést tudunk elérni abban, hogy elfogadható költségek mellett meghosszabbíthassuk a várható élettartamot, az emberek aktív életszakaszát” – fejtette ki Joerg Bauer.

RS29591_KA-20150324-IMG_2612-se-ge-egyuttmukodes-alairas-scrAz együttműködési megállapodást a Semmelweis Egyetem részéről dr. Szél Ágoston rektor, dr. Szász Károly kancellár és dr. Molnár Mária Judit tudományos rektorhelyettes írta alá, míg a GE Hungary Kft. részéről Joerg Bauer elnök és dr. Ascsillán Endre alelnök. Az együttműködés kapcsán kiadott sajtóközlemény a Médiasarok oldalon olvasható.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.