Június 15-től rektori tanácsadóvá nevezte ki dr. Merkely Béla dr. Ivády Vilmost, az Egészségügyi Közszolgálati Kar Egészségügyi Menedzserképző Központjának mesteroktatóját, az egyetem korábbi gazdasági és műszaki főigazgatóját. Dr. Ivády Vilmos – aki az idei Semmelweis Napon Pro Universitate díjban is részesült – a Semmelweis Egyetem versenyképességének fokozását, az egyetemi struktúra modernizálását segíti tanácsadóként.

Az egyetem versenyképességének fokozása, az egyetemi struktúra modernizálása alapvető fontosságú a rektor által korábban megfogalmazott cél elérésében, miszerint az egyetem tíz éven belül a világ 100, szakterületén Európa öt legjobb egyetem közé kerüljön – mutatott rá dr. Ivády Vilmos, aki rektori tanácsadóként e célkitűzéseknek az elérését támogatja. A Semmelweis Egyetem versenyképességét fokozó, feladatkörébe tartozó gyakorlati lépések, projektek közül kiemelte az egyetemi infrastruktúra saját kézbe vételét. Az ezzel kapcsolatos tervek célja, hogy az egyetem két, korábban PPP-projekt (az állam és a vállalkozó partnersége) keretében elkészült épülete – az Elméleti Orvostudományi Központ és a Fogorvostudományi Oktató Centrum – mielőbb, a futamidő lejárta előtt állami tulajdonba és egyetemi vagyonkezelésbe kerüljön. Mindkét épület nagy értékű, eredményes beruházás eredménye, működtetésük sikeres jelenleg is, ugyanakkor az egyetem számára nagyobb mozgásteret adna, ha saját maga üzemeltethetné már most ezt a két kulcsfontosságú komplexumot – magyarázta.

Szintén a tervek közé tartozik egy emelt szintű kollégiumi elhelyezést biztosító épület kialakítása, amire főként a nemzetközi hallgatók részéről komoly kereslet lenne. A felsőoktatási piacon növelné versenyképességünket, ha a kiemelkedő oktatás mellé magas színvonalú ellátást, elhelyezést is kínálnánk – vélte a rektori tanácsadó. Dr. Ivády Vilmos bízik abban, hogy az állam is támogatja a Semmelweis Egyetem versenyképességének erősítését, hiszen az egyetem által biztosított orvos- és egészségtudományi felsőoktatás komoly exportcikk, a turizmust is segíti és az itt tanuló egykori hallgatók pedig az ország jó hírét viszik nemzetközi szinten.

A versenyképesség növelésének eszköze az egyetemi struktúra modernizálása is, amelynek keretében azt kell áttekinteni, hogy az egyetemi működési szabályokat lehet-e olyan mértékben változtatni, hogy segítsék a versenyképességet, de megfeleljenek a jogszabályoknak – emelte ki dr. Ivády Vilmos. Itt gondolni kell egyebek mellett a beszerzési folyamatok rövidítésére, a szervezeti egységek önállóságának növelésére, a beruházásokkal, valamint a humánerőforrással kapcsolatos folyamatok egyszerűsítésére, különböző ösztönzőrendszerek beépítésére – sorolta, hozzátéve, hogy ezek mind azt szolgálnák, hogy rugalmasabb és gyorsabb reagálású legyen az egyetem, bizonyos felsővezetői döntések rövid idő alatt tudjanak megvalósulni.

Dr. Ivády Vilmos jelenleg az Egészségügyi Közszolgálati Kar Egészségügyi Menedzserképző Központjának (EMK) mesteroktatója, alapító tagként pedig a kezdetektől részt vesz az EMK munkájában. Emellett a Miniszterelnökség szakértőjeként is tevékenykedik egészségügyi témákban. 2005-2012 között a Semmelweis Egyetem egyetem gazdasági és műszaki főigazgatói pozícióját töltötte be, mint mondja, rektori tanácsadóként sokat tud hasznosítani az akkor szerzett tapasztalatokból, jelenlegi kinevezését pedig egyfajta megerősítésnek is tekinteni, hogy sikeresen működött a terület a vezetése alatt. Dr. Ivády Vilmos az idei Semmelweis Napon Pro Universitate díjban részesült. A kitüntetéskor elhangzott méltatás kiemelte, hogy gazdasági és műszaki főigazgatóként kiemelkedő munkát végzett az egyetem fejlesztéseinek, beruházásainak megvalósításában, tevékenysége pedig hosszabb távra is megalapozta az egyetem fejlődését, versenyképességének javítását.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.