A környező országokban tapasztalható COVID-19 esetszám-emelkedés miatt fokozott elővigyázatosságra van szükség a külföldi utazásokkal kapcsolatban. Éppen ezért dr. Merkely Béla rektor elrendelte az egyetemi munkatársak kötelező, de térítésmentes PCR-szűrését, amennyiben külföldről térnek haza. Emellett a rektor azt javasolja, hogy aki teheti, belföldön töltse el szabadságát. Szintén az óvintézkedések keretében ismét teljes körű látogatási tilalom van érvényben az egyetem klinikáin, a gyógyító intézmények igazgatói meghatározott esetekben és a Klinikai Központ által meghatározott feltételek mellett csak egyedileg adhatnak engedélyt a hozzátartozóknak a látogatásra.  

A környező országokban, Ukrajnában, Szerbiában, Romániában vagy Horvátországban jelenleg az igazolt koronavírus-fertőzött esetek száma ismét eléri, vagy meg is haladja az első hullámban tapasztalt mértéket, éppen ezért fokozott elővigyázatosságra van szükség, hogy ne kerüljön be Magyarországra határon kívülről a vírus – hívta fel a figyelmet dr. Merkely Béla. Az egyetem munkatársainak, hallgatóinak és betegeinek érdekében ezért a rektor elrendelte, hogy minden külföldről hazatérő egyetemi munkatársnak kötelező PCR-szűrésen részt vennie, amelyet az egyetem ingyenesen biztosít. Ha valaki csak egy napot töltött külföldön, akkor a hazaérkezés után minimum 72 óra elteltével kell a vizsgálatot elvégezni, hosszabb tartózkodás esetén akár a hazatérést követő nap megtörténhet a szűrés.

Egyes országokban történő tartózkodás a helyi járvány miatt magas kockázatot jelent, ezért ezekből az országokból hazatérőknek minimum 48 óra különbséggel levett mintákból elvégzett két, negatív eredményű-PCR vizsgálat szükséges. Jelenleg ide sorolunk minden Európai Unión kívüli országot, továbbá az EU-n belül a következőket: Svédország, Észtország, Olaszország, Spanyolország, Franciaország, Portugália, Románia, Bulgária, Horvátország.

A PCR-vizsgálatot az adott egyetemi dolgozó munkáltatója kérvényezheti a Klinikai Központon keresztül. A teszt eredményééig a külföldről hazatérő munkatárs az aktuális járványügyi helyzettől függően jöhet be az egyetem területére. Amennyiben a munkáltató engedélyezi az egyetem területén történő munkavégzést, úgy a PCR eredmény megérkezéséig a munkavállaló csak szabályos és folyamatos maszkviselés mellett térhet vissza az egyetemre. A rektor az egyetemi munkatársaktól azt kéri, hogy amennyiben tehetik, ne utazzanak külföldre, vagy minimalizálják a kinn tartózkodás időtartamát, szabadságukat pedig idén nyáron inkább belföldön töltsék.

Szintén a nyári esetszám-emelkedés elkerülését célzó óvintézkedések részeként a Semmelweis Egyetem betegellátó egységeiben látogatási tilalom van érvényben a betegek védelme érdekében. Az egyetem klinikáin a súlyos, kritikus állapotban lévő, hosszú ideje, de nem a COVID-19 fertőzés miatt bent fekvő betegek esetén a klinika igazgatója egyedileg adhat alkalmanként egy-egy hozzátartozónak engedélyt a látogatásra, megfelelő védőfelszerelésben. Az egyetem gyermekklinikáin továbbra is csak egy szülő tartózkodhat a gyerek mellett, szintén megfelelő védőfelszerelést használva.

A rektor kifejtette: azokban az országokban, ahol most emelkedik az esetszám, úgy enyhítették a korlátozásokat, hogy – ellentétben Magyarországgal, ahol a Semmelweis Egyetem vezetésével országos, reprezentatív vizsgálat történt – nem végeztek előtte átfogó szűréseket a lakosság körében. Ahhoz, hogy elkerüljük a nyári esetszám-emelkedéseket, fontos, hogy ne kerüljön be határon kívülről a vírus, amit akár a külföldre utazó magyarok is hazahozhatnak – hívta fel a figyelmet. Hozzátette: az udvarias távolságtartás, a zárt rendezvények kerülése, a maszkviselés és a kézhigiénés szabályok betartása is nagyon fontos szerepet játszik abban, hogy hazánk megőrizze kedvező pozícióját.

Dobozi Pálma
Fotó (illusztráció): Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.