Frissítve 2020.06.05. Az egyetemi dolgozók gyermekfelügyelete 2020. június 2-től már csak a Pető András Karon érhető el változatlan formában és feltételekkel, 2020. július 3-ig. 
A Semmelweis Egyetem a jelenlegi járványügyi helyzetben minden lehetséges módon igyekszik segítséget nyújtani dolgozóinak, ezért a veszélyhelyzet ideje alatt a Semmelweis Egyetem Napköziotthonos Óvodája, illetve a Pető András Kar (PAK) Gyakorló Óvodája is gyermekfelügyeletet biztosít azon munkavállalók gyermekei számára, akik másképpen nem tudják megoldani 14 év alatti gyermekük elhelyezését. A két intézményben összesen 75 főt tudnak fogadni, a járványügyi előírásoknak megfelelően, mindkét helyszínen kiscsoportokban történik a felügyelet. A térítésmentes étkezés mellett a PAK-on a konduktorok a tanulásban is segítséget nyújtanak. A szolgáltatást az egészségügyi dolgozók és más kisgyermekes munkavállalók vehetik igénybe, jelentkezni az alábbi linken lehet.
 

A betegellátás területén az egészségügyi dolgozók jelenléte a kialakult járványügyi helyzetben még inkább nélkülözhetetlen. Az egyetem vezetése nekik, illetve más olyan kisgyermekes munkavállalóknak szeretne segíteni, akik sok esetben nem tudják megoldani gyermekük felügyeletét. Ezért az egyetem munkanapokon összesen 75 óvodás és 14 éven aluli iskolás napközbeni elhelyezését biztosítja számukra napi szinten.

Galéria

7kép

Az Elnök utcai óvodába a 3-6 éves gyermekeket várják, igény esetén ötven főt tudnak elhelyezni, kiscsoportokban. A PAK Gyakorló Óvodája pedig a Kútvölgyi úti épületébe 25 óvodás illetve iskolás korú gyermeket – köztük sajátos nevelési igényűeket is – tud fogadni 7 és 19 óra között, ahol az iskolás korú gyermekeknek a konduktorok a tanulásban is segítséget tudnak nyújtani. Igény esetén pedig a kar Kútvölgyi úti telephelye mellett a Villányi úti épületben további 15 gyermek felügyeletét is biztosítani tudják, így akár 40 gyermek napközbeni felügyelete is megoldható lesz kis csoportokban. Az iskolás korú tanulók számára a digitális oktatásba való bekapcsolódás technikai háttere, valamint a szaksegítség is biztosított, míg az óvodáskorú gyermekek hagyományos óvodai programokban vehetnek részt. Egy csoportban maximum öt gyermek tartózkodhat – hangsúlyozta Henics Erik óvodavezető (PAK), hozzátéve, hogy az eddigi visszajelzések nagyon pozitívak, a szülők elégedettek, a gyerekek pedig jól érzik magukat, szívesen jönnek, sokaknak ez óriási segítséget jelent. Mint mondta, a konduktorok igyekeznek a gyerekek napjait minél színesebbé varázsolni, a tanulás monotonitását különböző szabadidős-, finommotoros- és kézműves programokkal, tartásjavító tornákkal szakítják meg. A cél, hogy minél tartalmasabban töltsék el az időt. Hozzátette: a következő hetekben a Semmelweis Egyetem Pető András Karának végzős hallgatói is bekapcsolódhatnak a gyermekfelügyeltbe, akik számára így teljesíthető lesz a diplomaszerzéshez elengedhetetlen szakmai gyakorlat is. Mint mondta, a higiénés feltételek mindkét helyszínen biztosítottak, minden reggel orvos vizsgálja meg a felügyeletre érkező gyermekeket. Betegség esetén pedig az elkülönítést is megoldják. További részletek a gyermekfelügyeletről az alábbi linken érhetők el.

Dr. Gajdácsi József orvosszakmai főigazgatónak elmondása szerint nagy segítséget jelent ez a lehetőség. Mint mondta, reggeltől estig dolgozik, a járványhoz kapcsolódó ellátással összefüggő szervezési feladatokat intézi, felesége pedig kormánytisztviselő, így kilenc éves lányuk elhelyezése komoly problémát jelentett. A főigazgató mindenkit arra bátorít, ha ilyen nehézségekkel küzdenek, éljenek az egyetem által felajánlott lehetőséggel. „Panka lányom minden nap örömmel megy, és fantasztikus élményekkel tér haza” – meséli dr. Gajdácsi József. Itt kis közösségben lehetnek, ahová a lányom nagyon hamar beilleszkedett, a konduktorok kedvesek, mindenben segítenek, közösen megírják a leckét, de figyelnek arra is, hogy más területeken is fejlesszék őket, délután a szabad levegőn vannak, együtt tornáznak – osztotta meg tapasztalatait.

Bódi Bernadett
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem, Tatai Balázs – PAK

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.