Kedves Egyetemi Polgárok!

Magyarország kormánya 2020. március 11-én veszélyhelyzetet hirdetett az ország teljes területére a koronavírus-járvány miatt. Ennek keretében egyebek mellett intézménylátogatási tilalmat rendeltek el a magyarországi egyetemeken, az oktatás csak távoktatás formájában valósulhat meg.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kormánydöntést követően kiadott utasításának megfelelően 2020. március 12-ére és 13-ára rektori oktatási szünetet, a március 16-i hétre pedig tavaszi szünetet rendelek el a Semmelweis Egyetemen. Ez idő alatt az egyetem felkészül a távoktatás beindítására, amely 2020. március 23-án veszi kezdetét az egész egyetemre kiterjesztett, az oktatásban már 2011 óta használt Moodle E-learning keretrendszerben. Az erről szóló részletes tájékoztató erre a linkre kattintva érhető el. A SeKA-azonosításól szóló tudnivalókról pedig ezen a linken tájékozódhatnak. Munkatársaim jelenleg egyébként a koronavírus járványtól függetlenül is ennek a rendszernek a bővítésén, fejlesztésén dolgoznak. A Moodle-t folyamatosan szinkronizáljuk a Neptun rendszerrel és a kurzusokhoz rendelt tananyag megosztás mellett kurzusfórumokat is lehet benne működtetni, illetve alkalmas online vizsgák levezénylésére is. Emellett hamarosan megtörténik a többek között a Harvard Egyetem által is használt Zoom megoldás integrálása, amely alkalmas videóelőadások (konferenciák) megtartására és kétirányú kommunikációra is.

A rektori szünet, a tavaszi szünet, valamint a távoktatási időszak alatt az egyetem oktatói, kutatói, tanárai, munkatársai, valamint a funkcionális területen dolgozók munkavégzése folyamatos. Ezen idő alatt azokat a magyarul jól beszélő hatodéves orvostanhallgatókat, akik mindenben megfelelnek a hatályban lévő járványügyi szabályoknak, a klinikavezetők várják önkéntes munkára.

Szerdán felkértem a karok dékánjait, hogy karspecifikus módon dolgozzák ki a távoktatás rendszerét, a tanszékvezetők pedig saját intézeti, klinikai honlapjukon folyamatosan tájékoztatják a hallgatókat a távoktatással kapcsolatos tudnivalókról, az anyagok elérhetőségéről. A távoktatással az előadások mindegyike megtartható, és be tudunk építeni bizonyos mértékben a gyakorlati óraszám-igényt csökkentő elemeket is (pl. műtéti közvetítések, bemutatók), de a fő szabály, hogy gyakorlatot távoktatással nem lehet helyettesíteni. A szóbeli vizsgák teljesíthetők online, a gyakorlati vizsgáktól azonban nem lehet eltekinteni.

Az intézménylátogatási tilalmat visszavonásig rendelte el a kormány. Amennyiben ez megszüntetésre kerül, az egyetem mindent megtesz annak érdekében, hogy hallgatóink teljesíteni tudják az előírt gyakorlatokat.

Tekintettel a kialakult helyzetre felszólítom a Semmelweis Egyetem munkatársait és hallgatóit, hogy ne utazzanak külföldre. Az egyetemi polgárok hivatalos utazását (üzleti út, konferenciák, továbbképzések, stb.) sem engedélyezi az egyetem, kivételes esetekben ezek megvalósításához rektori engedély szükséges. Az egyetem hallgatói nem utazhatnak külföldre, erre hangsúlyosan felhívom a figyelmet az elrendelt tavasz szünetre tekintettel. Kivételt képeznek ez alól a nemzetközi hallgatóink, akiknek természetesen lehetőségük van hazamenni.

A magyar hallgatók együttműködését kérem, hogy lehetőség szerint március 13-ig a kollégiumokból utazzanak haza lakhelyükre, ettől eltérni rektori engedéllyel lehet. A nemzetközi hallgatóknál a kollégiumi tartózkodás engedélyezett.

Ezúton köszönöm minden munkatársunk és hallgatóink együttműködését!

Budapest, 2020. március 11.

Dr. Merkely Béla, rektor

 

Az egyetem intézkedési tervéről szóló részletes rektori-kancellári utasítás ide kattintva érhető el.

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.