Tisztelt Egyetemi Polgár!

Az új koronavírus (SARS-CoV-2) megbetegedések okán kialakult járványügyi helyzet miatt az alábbiakban tájékoztatom ismételten a legfontosabb tudnivalókról.

A Semmelweis Egyetem egy külföldi gyógyszerészhallgatójánál igazolták a tesztek a koronavírus fertőzést, ezért az egyetem rektora intézkedett arról, hogy a 16 fős, negyedéves, angol nyelvű gyógyszerész évfolyam esetében a szükséges időtartamig az egyetem a hallgatóknak, otthonukban interneten elérhető módon biztosítja a megfelelő oktatási anyagokat. Ezen idő alatt az érintett hallgatók nem vehetnek részt  előadáson és gyakorlaton.

Ezen túlmenően a következő eljárásrendet adom ki:

Amennyiben Önnél hirtelen akut légúti fertőzés tünetei alakulnak ki (láz, köhögés, légszomj), abban az esetben merül fel a gyanú koronavírus fertőzésre, ha a tünetek jelentkezését megelőzően 14 napon belül szoros kapcsolatban volt koronavírussal fertőzött beteggel vagy pedig olyan területen járt a tüneteket megelőző 14 napban, ahol a koronavírus közösségi terjedését feltételezik vagy igazolják.

A fertőzés feltételezett terjedésével érintett területek elsősorban Kína, Dél-Korea, Irán, valamint Olaszország egyes tartományai. További információkat talál az alábbi honlapokon:

Ha Önnél a fentiek alapján koronavírus fertőzés alapos gyanúja felmerül, azt kérjük, hogy maradjon otthon és haladéktalanul hívja fel háziorvosát vagy a tartózkodási helye szerinti alapellátási ügyeletet és kövesse az orvos utasításait, aki intézkedni fog.

Ha Önnél akut légúti tünetek jelentkeznek, de a fenti további feltételek egyike sem vonatkozik Önre, akkor Önnél a koronavírus fertőzésnek a gyanúja nem áll fenn. Azt tanácsoljuk, hogy ebben az esetben maradjon otthon a tünetek enyhüléséig.

Azt tanácsoljuk továbbá Önnek, hogy az új koronavírus járvány lecsendesedéséig ne utazzon olyan országba, amelyik a fertőzés terjedésével érintett és lehetőség szerint látogatót se fogadjon ezekből az országokból. Ha tervezett utazását nem tudja elhalasztani vagy lemondani, akkor azt kérjük, hogy Magyarországra történő visszaérkezése után 14 napig önkéntesen maradjon távol az egyetemtől.

Az egyetem mindent megtesz annak érdekében, hogy biztosítsa az Ön számára a megfelelő tananyagot távoktatás formájában. Távolmaradásáról tájékoztassa a dékáni hivatalt is, hogy hiányzása igazolt legyen. Ha ez alatt a 14 nap alatt Önnél akut légúti tünetek jelentkeznek, haladéktalanul hívja fel háziorvosát vagy a tartózkodási helye szerinti alapellátási ügyeletet és kövesse az orvos utasításait.

A (SARS-CoV-2) viselkedése sokban hasonlít az influenzához, de még kevés a tapasztalat. Cseppfertőzéssel terjed és általában néhány nap lappangási idő után okozhat panaszokat. A kórlefolyás és a tünetek az esetek túlnyomó többségében nem súlyosak. Jelenleg úgy gondoljuk, hogy leginkább az idősekre és azokra veszélyes, akik egyébként is jelentős megbetegedésben szenvednek (pl. transzplantáltak, immunszupresszáltak, kemoterápiában részesülők). Az influenzával ellentétben az új koronavírussal szemben nincs még vakcina vagy gyógyszer. Ettől függetlenül alapvetően ugyanúgy kell viselkednünk, mint egy influenzajárványban, ami egyébként is most zajlik. Ez pedig egyszerű megelőző, védekező szabályok betartását jelenti:

  1. Mosson kezet meleg vízzel, szappannal alaposan és gyakrabban.
  2. Alkalmazzon kézfertőtlenítőt.
  3. Korlátozza a kontaktussal járó üdvözlési formákat (kézfogás, puszi, stb.) az influenzajárvány idején.
  4. Ne dörzsölje szemeit, ne nyúljon az arcához.
  5. Használjon papírzsebkendőt, ha köhög vagy tüsszent. Alkalmazza a köhögési higiénés szabályokat. A használt zsebkendőt dobja a hulladékgyűjtőbe.
  6. Fertőtlenítse a gyakran használt tárgyakat, felületeket (számítógép billentyűzet, kilincsek, stb.).
  7. Szellőztessen minél gyakrabban.
  8. Lehetőség szerint kerülje a tömeget közlekedése során és szabadidejében.

Tájékoztatom, hogy a Semmelweis Egyetem közösségi tereiben biztosítjuk a kézfertőtlenítés lehetőségét és a járványügyi helyzet változásairól folyamatosan tájékoztatni fogjuk Önt.

Az egyetemi polgárok hivatalos utazásával és az egyetemi rendezvényekkel kapcsolatos intézkedések és javaslatok:

  • Üzleti, hivatalos, konferencia utazások: A fertőzés feltételezett terjedésével érintett területek elsősorban Kína, Dél-Korea, Irán, valamint Olaszország egyes tartományaiba tervezett ilyen utazásokat az egyetem nem támogatja és engedélyezi. További információkat és frissülő adatokat az érintett területekről az alábbi honlapokon talál:
  • Időben elhalasztható utazások nem rizikó területre sem ajánlottak. Az, hogy egy hivatalos út elhalasztható-e, felsővezetői döntés (Rektor, Dékán, Klinikai Központ) kérdése.
  • Többszázfős egyetemi rendezvények megtartása nem javasolt. Ezekről egyetemi felsővezetői döntés szükséges a kormányzati és egészségügyi hatósági előírások betartásával.
  • A lakosság számára tervezett rendezvények lemondása általánosságban nem javasolt, de a megfelelő körültekintéssel történő tervezést követően, a megtartáshoz felsővezetői engedély szükséges.

Kérdéseivel, észrevételeivel és javaslataival írásban fordulhat a Kórházhigiénés osztály munkatársaihoz is a korhazhigiene@semmelweis-univ.hu e-mail címen.

A fenti tájékoztató és intézkedési terv a jelenleg aktuális helyzetre vonatkozik, melyet szükség esetén az Egyetem vezetése felülbírálhat és az új helyzethez igazíthat.

Kérjük, ezért fokozott figyelemmel kísérje tájékoztató leveleinket, amelyben folyamatosan biztosítjuk az aktuális teendőkkel kapcsolatos információkat.

Budapest, 2020. március 05.

Figyelmét megköszönve, üdvözlettel:

 Prof. Dr. Merkely Béla, rektor

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.