A Semmelweis Egyetem 7 hallgatója vehette át a Dr. Batthyány László Orvoskör Közhasznú Egyesület Boldog László ösztöndíját. Az egyesület 2018-ban alapította az ösztöndíjat, tisztelegve Boldog Batthyány Strattmann László, a „szegények orvosa” előtt. Az idei évben összesen tizenegy főt díjaztak.

A Semmelweis Egyetem orvostanhallgatói közül a Dr. Batthyány László Orvoskör Közhasznú Egyesület pályázatán első helyezést ért el: Rajki Dávid, Frivaldszky Lőrinc és Bátai Bence, második lett Gombocz Eszter és Párkányi Anna, harmadik Veszelszki Ambrus, míg különdíjat vehetett át Stark Klára Alíz. Az összes díjazott névsora az egyesület honlapján megtekinthető.

Az egyesület 2018-ban alapította az ösztöndíjat, tisztelegve Boldog Batthyány Strattmann László, a „szegények orvosa” előtt, aki időt és pénzt nem sajnálva önzetlenül gyógyította és segítette a betegeit. Az idei évben összesen tizenegy főt díjaztak, a három első helyezettet 100-100 ezer forint értékben. Az ösztöndíjprogram azt a célt is szolgálja, hogy a fiatalok minél szélesebb köre ismerje meg Batthyányt. „Szorgalmas tanulással, tudományos munkával, hittel és karitatív tevékenységekkel bebizonyítottátok, hogy ismeritek és követitek Batthyány lelkiségét” – mondta az ünnepélyes díjátadó alkalmából szervezett konferencián Faigl Ilona Mária, az egyesület elnöke, aki hangsúlyozta: Batthyány-Strattman úgy tudott az élet minden területén – mint orvos, mint hazafi, mint férj, mint családapa – példaképpé válni, hogy mindig Krisztusra tekintett.

Az elismerések átadása előtt köszöntőt mondott dr. Csányi Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma helyettes államtitkára. Ezt követően dr. Kellermayer Miklós, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar dékánja Az orvoslás szent hivatás – az orvos képzés reformja a Semmelweis Egyetemen címmel tartott előadást, amelyben ismertette az idei tanévtől életbe léptetett kurrikulumreform szerkezetét. Mint hangsúlyozta, a legfontosabb cél az általános orvos hatékony képzése, akitől alapvető elvárás az önálló és kritikus gondolkodás, az orvosi döntéshozatal képessége, a sürgősség első 15 percének ismerete elméletben és gyakorlatban, továbbá a képesség a szakosodásra és az élethosszig tartó tanulásra. Dr. Kellermayer Miklós felidézte azt is, hogy az egyetem az Elméleti Orvostudományi Központban található, Oláh Arré Éva által készített aranyozott domborművel őrzi dr. Batthyány-Strattmann László emlékét, amelyet 2012-ben adtak át.

Dr. Béres József, az egyesület anyagi támogatójának számító Béres Gyógyszergyár Zrt. igazgatója „Béres József 100” címmel tartott előadást. Béres József, a Béres Csepp legendás megalkotója, Széchenyi-díjas tudós, az idén lenne 100 éves.

Dr. Szilágyi Csaba, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektorhelyettese A hívő orvos és a tudományos fejlődés egymáshoz való viszonya című előadásában Francis S. Collins „Isten ábécéje. Egy tudós érvei a hit mellett” című könyvét vette alapul. A világhírű természettudós, a humán genom projekt korábbi vezetője életének egy pontján – még a nagy tudományos felfedezés előtt – a hit felé fordult. Collins orvosi pályájának tapasztalatáról írja: „leginkább az taglózott le, miközben ezekkel a derék észak-karolinai emberekkel beszélgettem betegágyuk mellett, hogy mennyire spirituálisan élik meg azt, amin keresztülmennek. Számos esetben tapasztaltam, hogy az emberek hitük segítségével megnyugvást találtak a végső békében, legyen az e világon vagy a következőn, dacára annak a szörnyű szenvedésnek, amelyről a legtöbb esetben nem tehettek.”

Ezt követően az egyesület elnöke, dr. Faigl Ilona Mária átadta az ösztöndíjakat a nyerteseknek, akik röviden bemutatkoztak. Az elnök zárszóként hangsúlyozta a hallgatók kiemelkedő tevékenységét és figyelmükbe ajánlotta Dr. Batthyány László Orvoskör Közhasznú Egyesülethez való csatlakozás lehetőségét.  

Dobozi Pálma
Fotó: Dr. Tamás György

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.