A Pannónia Ösztöndíjprogram rövid és hosszú távú mobilitási lehetőségeket kínál 2024. június 1-jétől a Semmelweis Egyetem hallgatói, oktatói, kutatói és munkatársai számára Európán belül és kívül is, a világ szinte bármely országába. 

Június elsejével elindult a Pannónia Ösztöndíjprogram a Semmelweis Egyetemen – hívja fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága. A Tempus Közalapítvány által kezelt ösztöndíjprogram keretein belül hat kontinensen a világ szinte bármely országába szervezhető hosszabb és rövidebb tanulmányi út, szakmai gyakorlat, vagy szakmai képzés, vagy kutatói mobilitás az egyetem hallgatói, oktatói és munkatársai számára.

„A Semmelweis Egyetem több mint 250 éve hatást gyakorol a globális egészségügyre: a nálunk végzett immár 119 országból érkező hallgatókon keresztül, a több mint 200 partnerség keretében és a számos nemzetközi kutatási együttműködésen keresztül. A Pannónia program a legújabb magyar finanszírozású projekt, ami egyik kiváló eszköze egyetemünk nemzetköziesedésének a hallgatói, oktatói és kutatói mobilitás támogatásán keresztül. Nyitottabb, rugalmasabb, több lehetőséget és finanszírozási konstrukciót kínál, mint korábban bármelyik mobilitási program” − nyilatkozta dr. Pop Marcel, az NKI igazgatója.

A hallgatói ösztöndíjak között a hosszabb távra szóló tanulmányi úthoz, szakmai gyakorlathoz, frissdiplomás szakmai gyakorlathoz 2-12 hónapra pályázható támogatás. A szakmai gyakorlatok ösztöndíjpályázataira egy pótpályázat keretében jelenleg is lehet regisztrálni június 26-ig lehet regisztrálni az általános orvos, fogorvos és gyógyszerész hallgatóknak, a pályázatokat a szükséges igazolásokkal július 12. délig lehet benyújtani. A szakmai gyakorlatokra jelentkezőket a pályázatok elkészítésében kari koordinátorok segítik. Legkésőbb július 31-ig el is bírálják ezeket az ösztöndíjakat. 

Újdonság, hogy a mester-, doktori- és osztatlan képzésben résztvevők szintén ilyen időtartamú külföldi kutatási mobilitási ösztöndíjat is megpályázhatnak. Az elnyerhető ösztöndíj értéke attól is függ, melyik országban szeretne külföldi tanulmányokat folytatni a hallgató, az érintett országokat ugyanis három országcsoportba sorolták, és ehhez mérten eltérő összegek pályázhatóak.

Az ösztöndíj célországtól függően havi 350-400 ezer forint lehet, amit forintban folyósítanak.

A Pannónia Program egyik újdonsága, hogy rövid távú tanulmányi vagy kutatási célú hallgatói mobilitás támogatására is lehet pályázni. Mivel 2-30 napra szóló időszakra lehet támogatást kérni, ezért a szakmai fejlődést segítő aktív konferencia részvétel vagy a nyári egyetemi programok is elérhetővé válnak. A rövid távra szóló ösztöndíj összege a képzési szinttől, a célországtól és a mobilitás hosszától függően napi 5-35 ezer forint.

Szintén újdonság, hogy 1-6 hónapos időtartamú tanulmányi utakat magasabb összeggel – országcsoporttól függően havi 450-500 ezer forinttal – támogatja a program, ha a hallgató ezt egy olyan külföldi felsőoktatási intézményben töltené, amely a Times Higher Education (THE) vagy a Quacquarelli Symonds (QS) nemzetközi felsőoktatási rangsorokban az első 250 helyen szerepel, és kiválósági ösztöndíjra pályázik. A mester és osztatlan képzésben résztvevő hallgatók az ösztöndíj mellett tandíj, utazási és lakhatási támogatásokra is pályázhatnak.

Az egyetemi oktatók, kutatók és munkatársak külföldi tanulmányútjaihoz, szakmai képzéseken való részvételéhez vagy kutatási célú utazásaihoz egyaránt lehet 2-60 napra szóló ösztöndíjra pályázni. Az oktatói, kutatói, munkatársi ösztöndíjak összege a célországtól és a mobilitás hosszától függően napi 16,5-70 ezer forint lehet. A Pannónia Program arra is lehetőséget ad, hogy az egyetem külföldi oktatók rövid távú fogadásához igényeljen támogatást. A munkatársi mobilitási ösztöndíjakra folyamatosan lehet majd pályázni a rendelkezésre álló keret erejéig.

Az egyes ösztöndíjpályázatok már elérhetőek a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóság Mobilitási Irodájának honlapján
Kiss Melinda Katalin
Fotó: Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóság

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.