A preeclampsia, vagyis a várandósság alatti magas vérnyomás állt annak a szimpóziumnak a fókuszában, amit immár negyedik alkalommal rendeztek meg az Egészségtudományi Kar (ETK) szervezésében. A rendezvényén a preeclampsia megelőzésé és kezelése mellett kitértek a többi között a betegség szemészeti, kardiológiai, pszichológiai és pszichiátriai, valamint ápolástani vetületeire is.

„A preeclampsia: a molekuláktól az anyák ápolásáig” című Komparatív Egészségtudományi Szimpóziumot immár negyedszer szervezték meg a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Baross utcai részlegén. Dr. Nagy Zoltán Zsolt, az Egészségtudományi Kar (ETK) dékánja, a szimpózium védnöke a megnyitón kiemelte: 2017-ben azzal a céllal indították el a rendezvényt, hogy bemutassák az egészségtudomány legjelentősebb fejlődéseit, innovatív módszereit, új kutatási eredményeit. Hozzátette: a szimpózium kiemelt színtere kíván lenni a szakmán belüli diskurzusoknak, vitáknak is, olyan szakmai platformot teremtve, amely hazai és nemzetközi térben is erősíti a magyar egészségtudomány újító szemléletét és alkalmazott kutatói bázisát. A Semmelweis Egyetem 250-es jubileumi rendezvénysorozatának részeként megrendezett konferencia fő témája ezúttal a preeclampsia, vagyis a várandósság alatti magas vérnyomás volt. A dékán a szülészeti vonatkozású témaválasztás kapcsán elmondta, kötődik az egyetem névadójának, Semmelweis Ignácnak a munkásságához is, aki ezen a klinikán alapította meg az első bábaképző intézetet.

Galéria

8kép

Dr. Koller Ákos, a Morfológiai és Fiziológiai Tanszék egyetemi tanára bemutatta a téma egyik neves külföldi szakértőjét, a konferencia meghívott vendégelőadóját, Joey P. Grangert. A Mississippi Egyetem dékánjának kutatásai elsősorban a magas vérnyomás vesére, szívre, valamint a kardiovaszkuláris rendszerre gyakorolt hatásait vizsgálják – mutatott rá dr. Koller Ákos, hozzátéve, hogy az elmúlt 8-10 évben kezdett foglalkozni a preeclampsiaval. Joey P. Granger a szimpóziumon megtartott előadásában a preeclampsia kardiovaszkuláris szempontjairól beszélt.

A rendezvényen nyolc témában hallhattak előadást a résztvevők, melyek mindegyikét hallgatói kérdések, gondolatok követték. Dr. Rosivall László professor emeritus Semmelweis Ignác életéről tartott előadást „Aki legyőzte a kórt, de nem győzte meg a kort” címmel, majd dr. Nagy Zoltán Zsolt dékán, a Szemészeti Klinika igazgatója beszélt a terhességi toxémia szemre gyakorolt hatásairól. Őt követte dr. Rigó János, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika tanszékvezető egyetemi tanára, aki pedig a preeclampsia megelőzésének és kezelésének kihívásait ismertette. Dr. Baji Ildikó, az Alkalmazott Pszichológiai Tanszék vezetője a perinatális mentális eltérések és a preeclampsia kapcsolatáról beszélt, Mihályné Hidvégi Márta, az Ápolástan Tanszék mestertanára a betegség ápolási vonatkozásait járta körbe. Dr. Koller Ákos, a Morfológiai és Fiziológiai Tanszék egyetemi tanára „A preeclampsia hatása az agyi vérkeringés autóregulációjára: vaszkuláris és molekuláris mechanizmusok” címmel tartott előadást, dr. Molvarec Attila, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika docense pedig a betegség immunológiájáról szólt.

Bódi Bernadett
Fotó: Mudra László

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.