Csecsemő, gyermek és felnőtt újraélesztés gyakorlása innovatív módszerekkel, légúti idegen test eltávolítás és élménypedagógiai foglalkozások nem mindennapi betegségekről – a Semmelweis Egészség Napok harmadik állomásán a családi környezetben is előforduló vészhelyzetek számos aspektusát megismerhették az érdeklődők. A négy szervezeti egység részvételével az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán megrendezett program szervezésében az egyetem mintegy hatvan munkatársa és hallgatója vett részt, a jubileumi év keretében szervezett rendezvényre az előzetes regisztráció során minden férőhely betelt.

Az egész napos szombati program kezdetén dr. Merkely Béla rektor és dr. Szabó Attila klinikai rektorhelyettes, a rendezvénynek helyt adó I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója köszöntötte a résztvevőket. A rektor hangsúlyozta: a Semmelweis Egyetem az egész nemzet szintjén kíván az egészségmegőrzésre törekedni, amihez nélkülözhetetlen a lakosság aktív együttműködése. Éppen ezért döntött úgy az egyetem, hogy a jubileum méltó megünneplésének részeként interaktív, prevenciós lakossági eseménysorozatot is indít. A 10 alkalmas Semmelweis Egészség Napok harmadik, Elsősegélynyújtás a családban című programja kapcsán elmondta: a balesetek, hirtelen megbetegedések jelentős része a szemünk előtt történik a családban, éppen ezért fontos, hogy minél többen tudják, hogy az egyes vészhelyzetekben mi az első lépés, vagy hogyan előzzük meg a bajt.

A szervezők részéről a rektor külön köszönetet mondott dr. Krivácsy Péternek, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika főorvosának és dr. Debreceni Katalinnak, a Semmelweis Egyetem Sürgősségi Betegellátó Osztály osztályvezető-helyettesének.

Dr. Szabó Attila a megnyitón kitért arra, hogy az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika az egyetemhez hasonlóan szintén születésnapos, alapításának 180. évfordulóját ünnepli. Ez volt Magyarországon az első és a világon pedig a negyedik gyermekgyógyászati intézmény. A gyerekek gyógyítása mellett mindig is nagy hangsúlyt fektetettünk a megelőzésre, a családok oktatására; ebbe a szemléletbe illeszkedik ez a rendezvény is – mutatott rá.

Dr. Krivácsy Péter főszervező honlapunknak elmondta, a program összeállítása során tágan értelmezték az elsősegélynyújtás fogalmát és a vészhelyzetek megelőzésének lehetőségeire, valamint a speciális vészhelyzetekre (pl. anafilaxia) is koncentráltak. Minden témánál fontos volt számukra a gyakorlatorientált megközelítés, a lakosság képzése, az élménypedagógiai elemek beépítése. A résztvevők a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika szakorvosa, dr. Goschler Ádám és csapata vezetésével megismerkedhettek az alapszintű újraélesztés technikájával csecsemők és gyermekek esetében, gyakorolhatták többek között a légúti idegen test eltávolítását, a baleseti elsősegélynyújtást, a gyerekek pedig játékos formában próbálhatták ki a gyógyítás során használt eszközöket. Az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika szakembereitől interaktív előadások hangzottak el egyebek mellett a koraszülöttségről, a cukorbetegségről, az allergia legsúlyosabb formájáról, az anafilaxiáról, a gyermekkori hasfájásról. Betekintést adtak a sürgősségi osztály működésébe is: dr. Krivácsy Péter vezetésével az érdeklődők bejárhatták a gyermek sürgősségi osztályt, míg a felnőtt ellátást és a felnőtt alapszintű újraélesztést és defibrillátor használatot dr. Debreceni Katalin, az egyetem Sürgősségi Betegellátó Osztálya (SBO) vezetőhelyettese és csapata segítségével ismerhették meg. „Az egész program nem titkolt célja volt, hogy alakuljon ki újfajta kommunikáció a laikusok és az ellátók között. Ha megmutatjuk a munkánkat, azt, hogy mit miért teszünk, érthetőbbé válik az emberek számára a sürgősségi ellátás működése, például, hogy miként osztályozzuk a betegeket az állapotuk súlyossága alapján, és miért kell várni a nem közvetlen életveszélyt jelentő esetekben – hangsúlyozta dr. Krivácsy Péter.

Az egész napos rendezvény során 26 programba kapcsolódhattak be a résztvevők. A szervezésben az egyetem négy szervezeti egysége, összesen hatvan munkatárs és hallgató vett részt. A programokat az I. Sz. és a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika, valamint a Központi Betegellátó Épületben található SBO munkatársai szervezték és vezették le, a délelőtt folyamán jelen voltak az egyetemhez a közelmúltban csatlakozott Raoul Wallenberg Szakgimnázium és Szakközépiskola diákjai, akik a Kútvölgyi Klinikai Tömb szakoktatója, Rózsa Erzsébet vezetésével kézhigiénés bemutatót tartottak. Az egész napos rendezvény során több százan megfordultak az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika két épületében, az előzetesen leadott regisztrációk száma közel 500 volt.

A Kommunikációs és Rendezvényszervezési Igazgatóság munkájának köszönhetően a 3. Semmelweis Egészség Nap kapcsán több mint 141 rövid programajánló, online és print cikk, rádiós és televíziós híranyag jelent meg a médiában. A megjelenések becsült összértéke megközelíti a 40 millió forintot. 

A következő Semmelweis Egészség Napok december 6-án lesz, Molekulától az űrsebészetig címmel.  

Dobozi Pálma
Fotó: Adrián Zoltán
Trib Gergő

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.