Pontosan 250 évvel ezelőtt, 1769. november 7-én Mária Terézia orvosi karral egészítette ki a Nagyszombati Egyetemet, ezzel megalapítva a Semmelweis Egyetem jogelődjét és elindítva a magyar orvosképzést. A kerek évforduló alkalmából az egyetem jelenlegi és korábbi vezetőinek jelenlétében tartottak ünnepséget az Elméleti Orvostudományi Központban.

A Semmelweis Egyetem jogelődjét, a Nagyszombati Egyetem orvoskarát 1769. november 7-én alapította meg Mária Terézia, aki ezzel útjára indította a magyar orvosképzést. A kar ezt követően Nagyszombatról Budára, majd Pestre költözött, és alapításának 200. évfordulóján, 1969-ben felvette egykori professzora, Semmelweis Ignác nevét – idézte fel ünnepi köszöntőjében dr. Merkely Béla rektor. A Semmelweis Egyetem mindig kiemelkedő szerepet játszott nemcsak három fő tevékenységében, az orvos-egészségtudományi oktatásban, kutatásban és gyógyításban, hanem a történelmi pillanatokban is – tette hozzá. A Semmelweis Egyetem krónikája egy a magyar történelemmel, részese voltunk az 1848-as forradalom és szabadságharcnak, ápoltuk a sebesülteket a világháborúk és az 1956-os forradalom idején – világított rá dr. Merkely Béla.

„Őseink, Semmelweis Ignác, Szent-Györgyi Albert, Hugonnai Vilma, Schöpf-Merei Ágost emlékét felidézve mindannyian érezzük: óriások vállán állunk. Alapozzuk meg és formáljuk együtt, a Semmelweis Egyetem következő 250 évét!” – zárta gondolatait dr. Merkely Béla.

A rektor az egyetem jelenlegi és volt vezetőinek jelenlétében azokat az egyetemi polgárokat is köszöntötte, akik szintén november 7-én születtek. Az ünnepi hangulathoz a Medikus Zenekar előadása, torta és pezsgő is hozzájárult.

Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.