A 250. jubileumi év keretében második alkalommal megrendezett szabadelőadás-sorozat ezúttal a látás témakörét járta körbe. Dr. Szél Ágoston, az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet igazgatójának, az egyetem rector emeritusának telt házas előadásán az érdeklődők megismerkedhettek a leggyakoribb szemet érintő betegségekkel, mint a zöld vagy a szürkehályog, azok kezelési lehetőségeivel, de választ kaptak arra is, hogy mitől függ a szemünk színe. Szó esett a különböző színtévesztési zavarokról és azok okairól is.

Dr. Szél Ágoston, az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet igazgatója „Szem, látás és színeslátás” című előadásában röviden áttekintette, hogy az evolúció során hogyan alakult ki a szem, kitérve az állatvilágra is, ahol rengeteg eltérő szemszerkezet figyelhető meg. Szólt róla, hogy szemgolyónk a fényképezőgépek elvéhez hasonlóan működik, három koncentrikus burok veszi körül: egy rostos, egy középső erezett és a legbelső idegi burok – itt található a retina, illetve a látósejtek. Kiemelte: a retina szerkezetében nagyon hasonlít az agy struktúrájához. Előadásában kitért arra is, hogy szemünk színe attól függ, hogy a szivárványhártyában milyen színű pigmentszemcsék találhatók. Mint arra rámutatott: a világos szeműek szivárványhártyájában nincsenek pigmentek. Külön kiemelte az albinizmust, amely sok estben a látásélesség csökkenésével jár együtt.

Galéria

7kép
Dr. Szél Ágoston 1980-ban szerzett általános orvosi diplomát a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen. Végzését követően az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetben kezdett dolgozni,  2003-tól az intézet igazgatója. Három évig volt általános rektorhelyettes 2009–2012 között, majd 2012-től 2018-ig a Semmelweis Egyetem rektora. 2001 és 2003 között az Általános Orvostudományi Kar oktatási dékánhelyettese, 2004-től 2009-ig az egyetem Doktori Tanácsának elnöke, a Molekuláris Orvostudományok Doktori Iskolájának alapító tagja. Kutatásának fókuszában az összehasonlító fotoreceptor- és retinamorfológia, a színeslátás fejlődésbiológiája és az elektronmikroszkópia áll.

Kitért a szemet érintő egyik leggyakoribb betegségre, a glaukómára, ismertebb nevén a zöldhályogra. Mint elmondta, a látóideg rostjainak fokozatos pusztulásával járó betegséget az esetek többségében a megemelkedett szemnyomás okozza. A zöldhályog azért veszélyes, mert a retinában lévő idegsejtek elhalnak, látótér kiesés következik be, súlyosabb esetben akár vaksághoz is vezethet – emelte ki az igazgató, hozzátéve, hogy ezért nagyon fontos időben felismerni és kezelni a betegséget. Időskorban gyakori a szürkehályog, mely nevét a pupillán megjelenő szürke elszíneződésről kapta; ilyenkor a szemlencse szerkezete megbomlik és átlátszatlanná válik, műtéttel azonban ez jól korrigálható– emelte ki. Szólt még a retinaleválásról, ilyenkor a szemnyomás csökken, emiatt először szikralátás, majd látótérkiesés jelentkezik, ha pedig nem történik gyors műtéti beavatkozás, teljes látásvesztés következhet be – hívta fel a figyelmet dr. Szél Ágoston.

Egyik fő kutatási területéről, a színeslátásról szólva elmondta: a látásban nélkülözhetetlen fotoreceptorok a retinában helyezkednek el, amelynek két típusát különböztetjük meg, a csapokat (a színlátásért felelősek) és a pálcikákat (a gyenge fényben való látásért felelnek). Kiemelte: háromféle színre érzékeny receptorunk van, amivel az emberi szem több száz színárnyalatot képes megkülönböztetni. Szólt a különböző színtévesztési zavarokról és annak okairól is. Mint arra rámutatott, a vörös és zöld színtévesztés genetikailag öröklött, míg a kék érzékenység kiesése valamilyen krónikus szembetegségnek vagy akár a cukorbetegségnek a következtében alakul ki.

Az előadás után fórumot is tartottak, ahol a közönség tagjai kérdezhettek az előadótól.

Az egészség és orvostudomány iránt érdeklődő lakosságot megszólító 12 alkalmas előadássorozatra – amelynek a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika előadóterme ad helyet – a meghirdetést követően napok alatt beteltek a helyek. A Szenior Akadémia következő alkalma október 14-én lesz, ahol dr. Nagy Zoltán professzor emeritusa, a kurzus szakmai vezetője „Miért sürgősségi állapot a stroke?” címmel tart előadást.

A teljes előadás diasora ide kattintva letölthető (pdf). A Szenior Akadémia honlapja itt érhető el

Bódi Bernadett
Fotó: Dimény András

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.