Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2021. február 24.
61283 Összes oltás
10488 Beoltott Semmelweis Polgár

„Ez az első és egyetlen munkahelyem, 52 éve dolgozom itt” – mondta dr. Gera István, a Parodontológiai Klinika professor emeritusa. Mint visszaemlékezett, 1967-ben vették fel a Semmelweis Egyetemre, majd rögtön a diplomaszerzés után a Szájsebészeti Klinikára került. Azóta, hogy 2007-ben – dékánsága idején – az Oktatási Centrumot átadták, ugyanabban a rendelőben fogadja a pácienseit. Éppen ezért számára ez a legkedvesebb hely az egyetemen belül, valamint közvetlenül a 4. emeleti rendelője mellett lévő irodája, amit tanszékvezetői utódja, dr. Windisch Péter meghagyott számára. „Ez egy olyan nagy megbecsülés, amiért igazán hálás vagyok a fiatal kollégáimnak, tanítványaimnak” – vélekedett dr. Gera István.

A Parodontológiai Klinikát megalapító professor emeritus a mai napig – immár 70 évesen – itt tölti a napjait: oktat és naponta átlagosan öt beteget fogad. Mint elmondta, bizonyos beavatkozások elvégzését már a fiatalabbakra, tanítványaira bízza, de alapvetően még most is biztos kézzel és szakértelemmel tudja ellátni betegeit. Elmondása szerint a hallgatókra mindig is kollégaként tekintett, és igyekezett a megfelelő szkilleket átadni számukra, hiszen ők már harmadéves korukban betegeket látnak el.

Dr. Gera István úgy látja, hogy az életét szerencsés véletlenek irányították, például feleségét is egyetemista korában ismerte meg, valamint olyan kollégák vették körül, akikkel mindig támogatni tudták egymást. Az Oktatási Centrum épületére, ezen belül a Parodontológiai Klinikára nagyon büszke, mert Európában nincs másik ekkora intézmény ezen a szakterületen. Jelenleg 30-an dolgoznak itt, és mindig rengeteg rezidens adja be a jelentkezését.

„Nekem ez az egyetem az életem; mivel úgy alakult, hogy feleségemmel gyermekünk nem lett, így az egyetem egyben a második családom is” – vallja a professor emeritus. Szerinte a Fogorvostudományi Karra jellemző családias hangulat annak is köszönhető, hogy a vezetők mindig egy meghatározott irányba mentek, és a közös célok megvalósítására törekedtek.

Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Cikksorozatunkban egyetemi polgárokat kérünk arra, hogy mutassák meg a kedvenc egyetemi helyszínüket. Az alapítás 250. jubileuma alkalmából indított sorozat további részei megtekinthetők a Semmelweis 250 honlapon.

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs és Rendezvényszervezési Igazgatósága tette közzé.