Arcüreg tumor miatt operált betegek protetikai rehabilitációját bemutató klinikai közvetítéssel indult el a szeptember 7-éig tartó Nyári Egyetem az Elméleti Orvostudományi Központban. A telt házas első napon ezen kívül a sport volt a fókuszban, világsztár sportolók – köztük számos orvos végzettségű olimpikon és világbajnok – vett részt a dr. Merkely Béla rektor által vezetett kerekasztal-beszélgetéseken. A Nyári Egyetem a 250 éves Semmelweis Egyetem jubileumi tanévének első rendezvénye, a részvétel a hallgatók számára kreditpontot is ér.

A Nyári Egyetem négy napja alatt a résztvevők a számos program mellett öt, oktatási céllal készült műtét, illetve klinikai beavatkozás közvetítését is megtekinthetik. A különböző, adott esetben több órás beavatkozások körülbelül 35-40 percre szerkesztve láthatók az Elméleti Orvostudományi Központban. A Nyári Egyetem programja arcüreg tumor miatt operált betegek protetikai rehabilitációját bemutató videóval kezdődött, a beavatkozást dr. Déri Tamás, a Fogpótlástani Klinika szakorvosa végezte. A további napokon közvetítés látható egy szájpadhasadék műtétről (Dr. Nagy Krisztián, I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika), műszívbeültetésről (Dr. Hartyánszky István, Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika), szürkehályog-műtétről (Dr. Nagy Zoltán Zsolt, Szemészeti Klinika), valamint egy vesetranszplantációról (Dr. Piros László, Transzplantációs és Sebészeti Klinika).


A hagyományteremtő céllal indult Nyári Egyetem nemcsak az egészségügyre és a tudományokra koncentrál: programjában helyet kapnak a lélekkel, a sporttal, a művészetekkel, a történelemmel kapcsolatos előadások is, esténként pedig filmklub, vízilabda-mérkőzés és zenés, táncos programok kínálnak tartalmas közösségi élményeket. 

A szerdai napon egyebek mellett a sport volt a fókuszban; világsztár sportolók – köztük számos orvos végzettségű olimpikon és világbajnok – vett részt a dr. Merkely Béla rektor által vezetett kerekasztal-beszélgetéseken. A Világsztárok a sportban és az Orvosok a márványtábláról szekcióban is szóba került a Semmelweis Egyetem szerepe a sportegészségügyi ellátásban, a Magyar Úszó, valamint a Magyar Vízilabda Szövetséggel kötött stratégiai együttműködések és az, hogy milyen párhuzamok vonhatók a csúcsteljesítmény és az orvoslás, a sportteljesítmények és az egyetem hallgatóitól elvárt teljesítmények között. Sok ezer kilométert kell megtenni a medencében a kimagasló úszóeredményekért, ahogy ahhoz is sok kilométert kell megtenni az egyetem és a klinikák falai között, hogy valaki jó orvossá váljon – mutatott rá a rektor.

Dr. Wladár Sándor, olimpiai bajnok magyar úszó, állatorvos, a Magyar Úszó Szövetség elnöke úgy fogalmazott: a tehetség és a szorgalom a siker kulcsa. Kiemelte a sportegészségügyi háttér fontosságát, mint mondta, dr. Merkely Béla és a Semmelweis Egyetem neve biztosíték arra, hogy szakmailag magas szintű, több pilléren álló ellátást tudnak kapni a sportolók. „Ezek azok a tartalékok, amitől jobb lehet a magyar sport” – jegyezte meg.

„A Semmelweis Egyetemtől sportolóként olyan orvosi hátteret kapok, ami nagy segítség abban, hogy még jobban és precízebben tudjak felkészülni a versenyekre” – nyilatkozta honlapunk Miért a Semmelweis? felületének a beszélgetésben szintén részt vevő Milák Kristóf, világ- és Európa-bajnok, valamint háromszoros ifjúsági olimpiai bajnok úszó. A hallgatók figyelmébe ajánlotta, hogy a kiemelkedő teljesítményhez türelemre és higgadtságra is szükség van, mint mondta, őt ez a hozzáállás viszi előre.

Késely Ajna, magyar válogatott úszó, Európa-bajnoki ezüstérmes, háromszoros ifjúsági olimpiai bajnok, junior világ- és Európa-bajnok is kiemelte az egyetem által biztosított orvosi háttérmunkát. Mentálisan is sokat jelent tudni, hogy jó kezekben vagyunk – mondta. Ő is kiemelte, hogy türelem kell ahhoz, hogy beérjen az elvégzett munka, a sok lemondás és küzdelem. Minden nap úgy megyek le edzésre, hogy maximális teljesítményt kell nyújtani, hiszen van egy álmom, amiben hiszek – osztotta meg. 

Gerendás Matilda, az FTC vízipóló játékosa, az Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) mostani tanévtől másodéves hallgatója azt üzente az elsőéveseknek: higgyenek abban, hogy meg tudják csinálni, hiszen ezért küzdöttek, hogy ide bekerüljenek. Honlapunknak adott nyilatkozatában beszélt arról is, miként lehet összehangolni a tanulást a versenysporttal.

A sportban és az orvostudományban egyaránt fontos a kitartás, és mindig fejben kell tartani, hogy minden lehetséges, amit el tudsz képzelni – mondta honlapunknak a második kerekasztal-beszélgetésen részt vevő Jakabos Zsuzsanna Európa-bajnok úszó, olimpikon.

Petrov Árpád, Hosszú Katinka háromszoros olimpiai, kilencszeres világ- és tizennégyszeres Európa-bajnok úszónő edzője arról beszélt, hogy a sportolók mindig feszegetik a határaikat, és ehhez kellenek olyan partnerek, mint a Semmelweis. Ő útravalóként Csíkszentmihályi Mihály flow-elméletét ajánlotta a hallgatóknak.

A kerekasztal több világklasszis sportoló résztvevője orvos végzettséggel is bírt, amit a Semmelweis Egyetemen szereztek.

Dr. Verrasztó Zoltán világ- és Európa-bajnok, olimpiai ezüst- és bronzérmes úszó 1987-ben a Semmelweis Egyetem ÁOK-n végzett, sebészként dolgozik. Ő arról mesélt, hogy a sport megtanítja az embernek legyőzni önmagát, ezt a küzdeni tudást pedig akkor is tudta hasznosítani, mikor egy nap 15 órát kellett tanulni, vagy egymás után több komoly, hosszú műtétet végezni.

Szintén az egyetemen végzett 1963-ban, majd sebészként dolgozott dr. Kamuti Jenő, Nemzet Sportolója címmel kitüntetett, világbajnok, kétszeres olimpiai ezüstérmes vívó. Ő azt tanácsolta a hallgatóknak, hogy az embernek hinnie kell magában és a sikerben, ez a sportban és a gyógyításban is igaz. Osztályvezetőként szívesen dolgozott olyan kollégákkal, akik rendszeresen sportoltak, mivel ez párosul egy olyan energiaszinttel és szellemiséggel, ami a munkában is sikerre visz.

Dr. Sós Csaba Európa-bajnoki bronzérmes, világbajnoki ötödik helyezett úszó, a Magyar Úszó Szövetség kapitánya szintén az egyetemen szerzett orvosi diplomát 1986-ban. Ő arra emlékeztetett, hogy Szent-Györgyi Albert csak olyanokkal dolgozott együtt, akik legalább napi 2-3 órát sportoltak. Mindenki életében vannak gödrök, de az a kérdés, hogy akkor ki mit csinál – jegyezte meg, és azt tanácsolta a hallgatóságnak, hogy mindenképp olyan szakmát válasszanak, amiben jól érzik magukat a hétköznapokban, mert azokból van több.

„Szeressétek a szakmátokat, a szorgalom, a szerencse és az egészség, ami mindent eldönt” – emelte ki dr. Szívós István, olimpiai és világbajnok vízilabdázó, aki nemcsak az egyetemen végzett fogorvosként, hanem itt is dolgozott a Gyermekfogászati és Fogszabályozási Klinikán. Visszaemlékezett arra is, hogy mekkorát fejlődött az egyetem, mióta ő 1968-ban megkezdte tanulmányait. Fantasztikusan megváltozott az orvostudomány is – mondta, utalva arra, hogy fia, Szívós Márton világbajnok lehetett egy kezdődő infarktus miatt elvégzett szívgyógyászati kezelés után a Városmajori Klinika orvoscsapatának köszönhetően.

A szerdai nap programjai között dr. Tiszeker Ágnes orvos, a Magyar Antidopping Csoport ügyvezető igazgatója a doppingszerekről és hatásaikról, az ellenőrzésekről, a sportolóknak szánt étrendkiegészítőkről is szólt előadásában, kitérve arra, hogy a leendő orvosok mikor találkozhatnak ilyen helyzetekkel. Cserháti Herold Janka termékenységtudat-szakértő az egészséges testtudatról, illetve a termékenységtudat módszerről beszélt. Dr. Mérő László matematikus, publicista, pszichológus, az ELTE Pszichológiai Intézet és a Babes-Bolyai Tudományegyetem professzorával dr. Hermann Péter oktatási rektorhelyettes beszélgetett Mesterséges intelligencia az orvoslásban címmel, dr. Molnár László, a Központi Levéltár vezetője az orvosegyetemi ifjúság 1956-os szerepéről tartott előadást.

A nap a dr. Hankó Balázs rektorhelyettes által vezetett pódiumbeszélgetéssel zárult, ahol Eperjes Károly Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész volt a vendég, majd az esti filmklubban a Szabadság, szerelem c. filmet vetítették, dr. Szívós István olimpiai és világbajnok magyar vízilabdázó részvételével, akinek édesapja, id. Szívós István az ’56-os olimpián bajnok magyar vízilabda-csapat tagja volt.

Galéria

3kép

A Nyári Egyetem a Semmelweis Egyetem hallgatóinak kreditpontot is ér, előzetes regisztráció és a jelenlét igazolása mellett összesen maximum három kreditpontot szerezhető. Az első napon teljes telt ház volt az EOK-ban, több mint 1700 hallgató volt jelen.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.