A Semmelweis Egyetem 2010 óta idén tízedik alkalommal hirdeti meg országos borversenyét. Évszázados hagyományokkal rendelkező, nemzetközi hírű, magyar tudományos intézményként a Semmelweis Egyetem feladatának érzi a hazai kultúra, és ezen belül a borkultúra, illetve a magyar borászok támogatását. Az egyetem a borverseny megrendezésével a tehetséges, minőség iránt elkötelezett magyar borászoknak biztosít bemutatkozási lehetőséget, a nevezett borok pedig a Semmelweis Egyetem Jubileumi évében az évben a „250 éves Semmelweis Egyetem bora” megtisztelő címet nyerhetik el.

A nyertes borokat egy éven keresztül, a következő, 2020 tavaszi borverseny eredményhirdetéséig az egyetem reprezentációs célokra, elsősorban exkluzív ajándékként használja. A meghirdetett kategóriák nyertesei jogosultak egy éven keresztül a „250 éves Semmelweis Egyetem bora” cím kommunikálására a palackon. (A 2018-as borversenyről szóló tudósítás és az eseményről készült beszámoló ezen a linken érhető el.)

A Semmelweis Egyetem Borát egy szakmai borverseny keretében, öt kategóriában választják ki. A bírálóbizottságban az egyetem munkatársai, minősített borbírák, valamint szakújságírók vesznek részt.

Idén, a jubileumi borverseny néhány újdonságot is hoz. Megváltoztak a kategóriák, s még inkább abba az irányba tekint az egyetem, hogy a legjobb borokat válassza ki rendezvényeire, diplomáciai aktivitásaihoz. A két új kategória beszédes:

Közép-Európa csodái (Kárpát-medencei borok) – Nem csak lehetőség, de felelősség is kiemelten törődni a több vagy sok száz éve Közép-Európában termesztett illetve a magyar kutatók által nemesített szőlőfajtáinkkal. Ezek a fajták azok, amelyek igazán képesek visszaadni azt, amilyenek mi, magyarok vagyunk. Fajták, amelyekkel ebbe a kategóriába lehet nevezni: olaszrizling, furmint, cserszegi fűszeres, Irsai Olivér, leányka, királyleányka, kabar, góhér, hárslevelű, zengő, zenit, zéta, zeusz, kéknyelű, juhfark, rózsakő, budai zöld, bakator, balafánt, kékfrankos, kadarka, fekete leányka, purcsin, ezerjó, de nevezhető bármely újabb hazai nemesítés is, illetve olyan házasítások, amelyek ezekre a fajtákra építkeznek elsősorban – pl. Bikavér, Egri csillag

Amit a világ iszik (Világfajták) – Nem lehet, s nem is szabad elmenni a világ ismert szőlőfajtái mellett. Számos közülük itthon is megmutatta, hogy van helye és létjogosultsága, s nagyszerű bort lehet készíteni a magyar klíma adottságok mellett is. Fajták, amelyekkel ebbe a kategóriába lehet nevezni: elsősorban cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, syrah, pinot noir, sauvignon blanc, chardonnay, rajnai rizling, sárgamuskotály, zöld veltelini, pinot blanc, pinot gris, de az egyetem vár minden olyan fajtabort, illetve házasítást, amely valamilyen izgalmas nemzetközi fajtából készült, legyen az malbec, sangiovese vagy akár egy chenin blanc.

A meghirdetett 5 hivatalos kategória*:

  • Kárpát-medencei fehér bor
  • Kárpát-medencei vörös bor
  • Világfajták fehér
  • Világfajták vörös
  • Desszertbor

A bormustrát 2019. május 16-án rendezi meg a Semmelweis Egyetem, a díjátadót június 3-án tartjuk.

A versenyre a borokat (3 palack/bor) 2019. március 26-tól várjuk. A beküldés határideje május 14. 12 óra.

A borokat a Semmelweis Egyetem  Kommunikációs és Rendezvényszervezési Igazgatóság címére várjuk: 1085 Budapest, Üllői u. 26., I. emelet 107. Az iroda nyitva tartása: hétfő-csütörtök 8.00 – 16.00, péntek 8.00 – 14.00 óra. 

A nevezés díjtalan!

Letöltés: