Rekordszámú nemzetközi előadóval és résztvevővel rendezték meg idén az egyetemen a Semmelweis International Students’ Conference nevű nemzetközi konferenciát, a hagyományoknak megfelelően a magyar nyelvű TDK-val párhuzamosan. 10 országból összesen 68 előadással érkeztek a hallgatók.

Dr. Merkely Béla rektor, a Tudományos Diákköri Tanács (TDT) leköszönő elnöke a megnyitón mondott köszöntőjében elmondta: az immáron nyolcadik alkalommal megrendezett esemény valószínűleg az eddigi legnagyobb nemzetközi tudományos diákkonferencia, mivel 10 európai országból összesen 68 előadást jelentettek be, és az előadók 16 különböző egyetemet képviselnek. Hozzátette, hogy ő maga 10 évig volt a TDT elnöke, de tavalyi rektori kinevezése miatt, valamint mivel maximum 10 évig tölthető be ez a poszt, a tanács nemrég új elnököt választott, dr. Szijártó Attila, az I. Sz. Sebészeti Klinika docensének személyében.

Megnyitó beszédében dr. Szijártó Attila örömét fejezte ki, hogy a nemzetközi konferencia évről évre népszerűbb lesz, és egyre több előadót fogadnak Európa különböző részeiből. Emlékeztetett, hogy a konferencia célja a magasszintű orvoslás fejlesztésének és bővítésének az ösztönzése, valamint az orvostudományi oktatás elősegítése. Reméljük, hogy a résztvevők az előadások eredményeképpen új kutatási célokat fedeznek fel, új ötleteket merítenek és együttműködéseket építenek ki egymással, elősegítve ezáltal a fiatalok közötti nemzetközi tapasztalatcserét és kapcsolatépítést – tette hozzá.

Köszöntő előadást tartott még dr. Igor E. Jeszaulenko, a Voronyezsi Állami Orvostudományi Egyetem rektora, aki egy nagyobb delegáció vezetőjeként érkezett az orosz egyetem képviseletében az eseményre. Mint elmondta, intézményük ma Oroszország egyik vezető orvostudományi kutató- és oktatási központja. Összhangban a nemzeti célkitűzésekkel, melyek az ország egészségügyi helyzetének és ellátórendszerének javítását helyezték kilátásba, az egyetem is erősíteni tervezi pozícióját a nemzetközi tudományos életben. Ennek részeként szeretnék növelni nemzetközi oktatóik és hallgatóik számát is, valamint kapcsolatrendszerüket is bővítenék. Ez utóbbi keretében tavaly többek közt az egyetemre látogatott dr. Merkely Béla rektor és dr. Kásler Miklós, emberi erőforrások minisztere.

Galéria

8kép

Az esemény megnyitó ünnepségén a résztvevők három vendégelőadást hallgathattak meg külföldi és magyar előadóktól. Dr. Karl J. Oldhafer, az egyetem Asklepios Campus Hamburgba kihelyezett képzésének dékáni biztosa szakterületéről, a májsebészetről tartott előadást, bemutatva a legújabb fejlesztéseket a területen. Elmondta, hogy jelenleg még a nyílt sebészeti beavatkozások a legelterjedtebbek, és újabb technikákkal továbbra is jó eredményeket érnek el, de a jövő a laparoszkópos és robotokkal végzett műtéteké. Jelenleg a műtéti robotok még nagyon drágák és nehéz őket egy műtéti környezetbe beépíteni, ezért az elkövetkező években várhatóan először a laparoszkópos eljárások válnak standarddá a májműtétek esetében.

Dr. Ivan P. Moshurov, a voronyezsi Klinikai Onkológiai Központ főorvosa beszámolt a voronyezsi régiót érintő fő onkológiai problémákról és a tervezett fejlesztési területekről. Elmondta, hogy jelenleg 67 ezer beteget kezelnek a 2,3 milliós régióban rosszindulatú daganatokkal, és az országos stratégia részeként a cél az, hogy növeljék a korai felismerés arányát és hatékonyságát, valamint a kezelést a modern technológiák segítségével, ezáltal csökkentve a halálozási arányt. Szintén tervezik a nemzetközi tudományos együttműködéseik bővítését Európában és Ázsiában is. Ennek része az a tavalyi bejelentés, hogy egy új orosz-magyar onkológiai iskola jön létre, melynek Moszkvában, Budapesten és Voronyezsben lesznek központjai.

Dr. Várbíró Szabolcs, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika docense előadásában, Semmelweis Ignác példájából kiindulva a transzlációs orvostudományok fontosságáról beszélt, bemutatva, hogy az egyetem névadójának mai utódai hogyan használják ezt a tudományt, melynek lényege, hogy mindenféle kutatási eredményt mihamarabb visszajuttassanak a betegellátásba. Elmondta, hogy saját kutatásai során, másokkal együttműködve például fontos információkat nyert arról, hogy milyen nemek közti különbségek vannak a szív úszáshoz való fiziológiai alkalmazkodásában. A különböző kutatási kollaborációk hozzájárulnak ahhoz, hogy újfajta gondolkodásmódokat, új kutatási szempontokat tanuljunk, ezáltal végső soron javítva a klinikai ellátást is – hangsúlyozta.

A magyar nyelvű TDK-konferencia megnyitójáról szóló tudósításunk ide kattintva olvasható.

Deme Tamás
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.