35 szekcióban 335 előadás szerepel a Semmelweis Egyetem 2017-es Orvos-, Fogorvos- és Gyógyszerésztudományi Diákköri Konferenciájának programjában, melynek keretében nemzetközi TDK-konferenciát is rendeztek a korábbi évekhez hasonlóan. A konferencia megnyitóján köszöntőt mondott dr. Szél Ágoston rektor és dr. Merkely Béla klinikai rektorhelyettes, a Tudományos Diákköri Tanács elnöke. Átadták a Kiváló Tudományos Diákköri Nevelő díjakat, a Semmelweis Egyetem Kiváló Diákköröse díjakat, valamint az elsőszerzős publikáció megjelenéséért járó kitüntetéseket. A TDK konferencia nyitó elődását dr. Kempler Péter, az I. Sz. Belgyógyászati Klinika egyetemi tanára tartotta.

A TDK konferencia előadói egyfajta lenyomatként mutatják be a Semmelweis Egyetemen folyó tudományos munkát: aki meghallgatja a programot, az pontos képet kap az egyetem legfontosabb kutatási fókuszairól – mondta dr. Szél Ágoston megnyitó beszédében. Hozzátette, az egyetem feladata, hogy a legmagasabb rangú tudást adja át a hallhatóknak, a kutatómunka révén pedig közvetlenül tud hozzájárulni ehhez a tudásanyaghoz. A TDK-s hallgatók ebbe a folyamatba tudnak belekapcsolódni, és az jelenti számunkra az igazi sikert, ha végül becsatlakozhatnak az egyetemi munkába.

Dr. Merkely Béla ismertette, a 2016-ban elhangzott 337 magyar nyelvű és 50 nemzetközi előadás fele kapott díjat, Országos Tudományos Diákköri (OTDK) jelölést 58, OTDK javaslatot 40 előadás kapott, ők vehetnek részt az idén áprilisban Pécsen megrendezendő OTDK konferencián. A Tudományos Diákköri Tanács elnöke elmondta, 2017-ben a 335 előadásból várhatóan 60 kap OTDK jelölés és 30 OTDK javaslatot.

Dr. Merkely Béla bemutatta a Semmelweis Egyetem jó helyezéseit a nemzetközi rangsorokban, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az intézmény célkitűzései között szerepel, hogy bekerüljön Európa legjobb 50 orvostudományi egyeteme közé, valamint, hogy Közép-Európa piacvezető szakegyeteme és tudásközpontja legyen. A klinikai rektorhelyettes ismertette, hogy a cél elérése érdekében fontos, hogy a napi működésben a minőségi és innovációs központú ellátás határozza meg az egyetem életének mindennapjait.

A 2017. évi egyetemi TDK konferencián a megnyitó előadást a Kiváló Tudományos Diákköri Nevelő címet elnyert oktatók egyike, dr. Kempler Péter, az I. Sz. Belgyógyászati Klinika egyetemi tanára tartotta, Neuropathia diabetica: a kardiovaszkuláris betegségek bűvös kristálygömbje címmel. Az autonóm vagy vegetatív idegrendszer károsodása egy rendkívül sokszínű, szerteágazó, sokszor fel nem ismert klinikai tünetegyütteshez vezet. Előadásában felhívta a figyelmet többek között arra, hogy a cukorbetegségben szenvedők vezető haláloka a szívinfarktus; vegetatív idegbántalom fennállása esetén a beteg sokszor lábon hordja ki az infarktust, vagyis nem jelentkeznek az infarktusra jellemző panaszok, ezért a páciens nem kap gyógyszeres kezelést egy következő infarktus megelőzésére. A betegség az emésztőrendszer működésére is negatív hatással van, gyakran okoz hasmenést, hányást. Mindemellett az alsó végtagon a bőr száraz és berepedezett lesz, ez elősegíti a fertőzéses folyamatok tovaterjedését és a diabeteszes láb kialakulását – sorolta dr. Kempler Péter, aki felhívta a figyelmet a neuropátia oktatásának fontosságára, mivel a vegetatív idegrendszeri bántalom megrövidíti a betegek életét és rontja életminőségüket, ezért fontos, hogy bizonyos szövődmények megléte esetén erre a betegségre is gondoljanak az orvosok. A Kiváló Tudományos Diákköri Nevelő címet elnyert dr. Kempler Péter 1982 és 2017 között 83 TDK-s hallgatóval dolgozott együtt.

A február 8-10-ig tartó konferenciának a Nagyvárad Téri Elméleti Tömb adott otthont, ahol idén is tartottak nemzetközi konferenciát. A rendezvényen részt vevő hallgatóknak három – laparoszkópos, gyógyszerészeti és fogorvosi – gyakorlati versenyen is lehetőségük nyílt összemérni tudásukat a külföldi hallgatókkal. A Semmelweis Egyetem TDK kiemelt támogatója címet a Richter Gedeon Nyrt. kapta.

A konferencia programja erre a linkre kattintva érhető el.

A konferencia eredményei tartalmazó pdf-fájl erre a linkre kattintva megtekinthető.

Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Díjazottak:

Kiváló Tudományos Diákköri Nevelő:

Dr. Kempler Péter, az I. Sz. Belgyógyászati Klinika egyetemi tanára
dr. Kiss Levente, az Élettani Intézet adjunktusa
dr. Kovács Éva, a Morfológiai és Fiziológiai Tanszék adjunktusa
dr. Láng Orsolya Márta, a Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet adjunktusa
dr. Molnár Bálint, a Parodontológiai Klinika adjunktusa
dr. Rónai Zsolt, az Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Patobiokémiai Intézet docense

A Semmelweis Egyetem Kiváló Diákkörösei:

Dr. Bárczi Adrienn (ÁOK) – témavezető: dr. Fekete Andrea
dr. Boros Kriszta Katinka (ÁOK) – témavezető: dr. Veres Gábor, dr. Béres Nóra Judit
dr. Fodor Zsuzsanna (ÁOK) – témavezető: dr. Csukly Gábor, dr. Szabó Ádám
dr. Huszár N. István (ÁOK) – témavezető: dr. Kellermayer Miklós, dr. Mártonfalvi Zsolt
Karóczi Csilla (ETK) – témavezető: dr. Kovács Éva
dr. Kellermayer Dalma Lucia (ÁOK) – témavezető dr. Radovits Tamás
dr. Kolossváry Márton József (ÁOK) – témavezető dr. Maurovich-Horvat Pál, dr. Kozák Lajos Rudolf
dr. Kőhidai Zsófia (FOK) – témavezető dr. Láng Orsolya, dr. Kőhidai László, dr. Zelles Tivadar
dr. Prokop Susanne (ÁOK) – témavezető dr. Hunyady László
dr. Ruppert Mihály (ÁOK) – témavezető dr. Radovits Tamás
dr. Török Marianna (ÁOK) – témavezető dr. Radovits Tamás
dr. Trojnár Eszter (ÁOK) – témavezető dr. Prohászka Zoltán, dr. T. Sakari Jokiranta

2016-ban elsőszerzős publikációért díjazottak:

Keller Dávid – dr. Doboly Árpád diákköröse
dr. Kellermayer Dalma Lucia – dr. Radovits Tamás és dr. Oláh Attila diákköröse
Pósfai Balázs – dr. Nyiri Gábor diákköröse
dr. Ruppert Mihály – dr. Radovits Tamás diákköröse
Sayour Alex Ali – dr. Radovits Tamás és Benke Kálmán diákköröse
Kolossváry Márton – Dr. Maurovich-Horvat Pál diákköröse

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.