A Semmelweis Egyetemen kívül további 10 egyetemről érkeztek külföldi hallgatók, öt szekcióban összesen 59 előadással az immár hetedik alkalommal megrendezett nemzetközi TDK-konferenciára, amelyet idén is az Orvos-, Fogorvos- és Gyógyszerésztudományi Diákköri Konferencia keretein belül szerveztek meg.

Dr. Merkely Béla, a Tudományos Diákköri Tanács elnöke a megnyitón elmondta, a konferencián részt vevő hallgatóknak idén is lehetőségük nyílik, hogy az előadásokon kívül három gyakorlati versenyen is összemérjék tudásukat: a Laparoszkópos Gyakorlati Versenyen egyénileg, a Kabay János Gyógyszerészeti Gyakorlati Versenyen 3-5 fős csapatokban, illetve a Bánóczy Jolán Gyakorlati Fogorvostanhallgatói Versenyen szintén egyénileg. A versenyek célja, hogy az elméleti megmérettetés mellett a résztvevők gyakorlati tudásukat is összemérhessék külföldi társaikkal.

Az oroszországi People’s Friendship University orvosi karának dékánja, dr. Abramov Alexey köszöntőjében szólt róla, hogy a Semmelweis Egyetemmel való együttműködés az intézményük egyik legfontosabb nemzetközi kapcsolata. Emlékeztetett, hogy dr. Merkely Béla tavaly az egyetemük díszdoktora lett. Hozzátette, hogy a budapesti TDK-konferenciára a legtöbb külföldi hallgató az ő egyetemükről érkezett. Mint mondta, a tudományos diákköri munka és a verseny komoly lehetőséget jelent a hallgatóknak, hogy jó orvos váljon belőlük. Köszöntője végén sikeres előadásokat kívánt minden résztvevőnek Európa egyik legszebb városában, a világ egyik legkiválóbb orvosi egyetemén.

A nemzetközi TDK-konferencia nyitó előadását dr. Vadim S. Pokrovsky, a People’s Friendship University Biokémiai Tanszékének és a moszkvai Blokhin National Cancer Research Center Kombinációs Rákterápia Laboratóriumának vezetője tartotta Rákellenes tulajdonságokkal rendelkező enzimek: változott valami az elmúlt öt évben? címmel (Enzymes with anticancer properties: has anything changed in the last five years?).

Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Galéria

6kép

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.