Huszonegyen vehették át oklevelüket az Egészségügyi Menedzserképző Központ (EMK) új, az országban egyedülálló minőségügyi és betegbiztonsági menedzser szakirányú továbbképzésén. A diplomaátadó ünnepségen dr. Szócska Miklós, az Egészségügyi Menedzserképző Központ igazgatója és dr. Hermann Péter oktatási rektorhelyettes köszöntötte a végzett hallgatókat.

Dr. Szócska Miklós elmondta, ez az új képzés egy hosszú fejlesztőmunka eredménye, amiért köszönetet mondott a kollégáknak, illetve a program résztvevőinek is vállalkozó szellemükért. Mint mondta, egy új szakról van szó, a jelentkezőknek nem volt lehetőségük elődeiktől tájékozódni a képzésről. Az EMK brandje és a munkatársak szakmai hírneve elég volt ahhoz, hogy bele merjenek vágni ebbe az „utazásba”, melynek  során megtanulnak más szemmel nézni az egészségügyi rendszerre, és egy sajátos szemléletmódot sajátíthatnak el – fogalmazott. Az interaktív képzési forma, az életből vett esettanulmányok a gyakorlatorientált képzés fontos részei – tette hozzá. Mindenkit arra biztatott, a program végeztével is tartsák a kapcsolatot egymással, és az itt megtanult nyitottsággal terjesszék ötleteiket, gondolataikat. Megköszönte mindenkinek a program elvégzésébe fektetett energiát, és egyben gratulált a végzősöknek.

A Semmelweis Egyetem vezetése részéről dr. Hermann Péter oktatási rektorhelyettes mondott köszöntőt, aki maga is az EMK hallgatója volt 2005-től 2007-ig. Kitért rá, hogy mennyire másképp vannak szocializálva a külföldi és a magyar hallgatók, hozzátéve: az itt folyó képzés sokkal inkább hasonlít a külföldi hallgatók képzési rendszerére. Reményét fejezte ki, hogy mindennapi munkájukban alkalmazni tudják majd az itt megtanultakat.

Dr. Belicza Éva, a továbbképzés szakvezetője elmondta, egy teljesen újfajta képzésről van szó, amely mindannyiuk számára kihívást jelentett. A minőségügyi vezetők körében végzett kérdőíves felmérésből kiderült: szükségük lenne egy sokkal rendszerezettebb, átfogóbb, gyakorlatorientált képzésre. Ezek alapján 2016-ban elkezdték összeállítani a szakmai programot, amit még abban az évben sikeresen akkreditáltak – idézte fel az egyetemi docens. Örömét fejezte ki, hogy ilyen nagy volt az érdeklődés a program iránt. Az első évfolyamot 11 orvos, 17 szakdolgozó, egy gyógyszerész, és egy pénzügyi vonalon dolgozó kezdte meg. Mint mondta, a képzés elindításával magas szintű, komplex, a gyakorlatban alkalmazható tudást igyekeztek átadni a minőségügy és a betegbiztonság területén.

A köszöntők után öt végzett hallgató mutatta be szakdolgozati prezentációját. Elsőként dr. Kresznovszki Miklós szakgyógyszerész tartott előadást a gyógyszerkiadásról, ezt követte Bednár Andrásné „Az esések megelőzésének lehetőségei pszichiátriai, szociális otthonban” című prezentációja. Majd Laufer Éva és dr. Vida Zoltán beszélt a kockázatmenedzsmentről, utóbbi a radiológia szemszögéből. Végül dr. Mikos Borbála mutatta be a többi között a világméretű antibiotikumkrízis okait, következményeit, az antibiotikumos terápia kórházon belüli szabályozatlanságának kérdéseit.

Végezetül Mészáros János helyettes államtitkár osztotta meg gondolatait a végzősökkel. A diplomák ünnepélyes átadása után a végzős hallgatók nevében dr. Mikos Borbála mondott beszédet.

Kiss-Bódi Bernadett
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem 

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.