Bencsics Máté, az Általános Orvostudományi Kar ötödéves hallgatója két éve tagja az egyetem Tudományos Diákkörének (TDK). A májrezekció hatékonyságának növelését célzó eljárással, azaz a portae vena-okkluziós technikával foglalkozott legutóbbi TDK munkájában, dr. Szijártó Attila egyetemi docens, az I. Sz. Sebészeti Klinika igazgatóhelyettesének mentorálása mellett. A beavatkozás elősegíti a májtumoros betegek operációját, és hozzájárul a májregenerációs kutatásokhoz is.

2015 szeptemberében az I. Sz. Sebészeti Klinika Kísérleti Műtőjéhez csatlakozva kezdte el TDK-s munkáját, ami egy hosszabb betanulási időszakkal kezdődött, ugyanis csak egyes műtéti fázisok elsajátítása után lehetett egyre aktívabban bekapcsolódni az éles kísérletekbe is – idézte fel Bencsics Máté. A hallgató hangsúlyozta: azért választotta ezt a területet, mert a manuális szakma iránt érdeklődött, valamint a Kísérleti Műtő jó híre, és a fejlődési lehetőség is vonzó volt számára.

A Kísérleti Műtőről dr. Szijártó Attila elmondta, 2001 és 2003 között merült fel ismét az igény arra, hogy újra tanulmányozzák a sebészeti kísérletes modelleket. Kezdetben lassú léptekkel, majd látva az eredményeket, egyre nagyobb lendülettel kialakítottak egy olyan kutatólabort, amely ma már európai mércével is megállja a helyét – tette hozzá. A magas színvonalat a csereprogram keretében hozzájuk érkező külföldi diákok érdeklődése is alátámasztja – emelte ki.

Az elmúlt évek során mintegy száz TDK-s hallgató fordult meg a laborban, közel 60 TDK előadás született, ebből 45 lett díjazott, többségük első helyezést ért el – ismertette az egyetemi docens, majd hozzátette: az Országos Tudományos Diákköri Konferenciára (OTDK) 18 jelölt jutott el, akik közül tízet díjaztak is. A mentor büszkén mesélte, hogy Bencsics Máté idén öt kongresszuson is részt vett, az OTDK-n első helyezést ért el, valamint különdíjakat és meghívásokat is kapott. Kitért rá, hogy a TDK-s hallgatók egy része úgy gondolja, a későbbiekben PhD-képzés keretében is náluk folytatják tanulmányaikat, és csak ezt követően kapcsolódnak be a rezidens programba. Ez szerinte egyfajta önállóságot és nagyfokú biztonságot ad számukra, ennek köszönhetően másképp állnak a szakmához, ahogy az angol terminológiai fogalmaz ún. „academic surgeon”-né válnak.

Dr. Szijártó Attila úgy véli: a TDK-s hallgatókkal szemben mindig nagyobb az elvárás, ugyanis egy olyan áramlatba kerülnek, ami magasabb színvonalat is igényel. A szigorú és számonkérő közös munka mellett megemlítette, hogy a programban baráti kapcsolatok is kialakulhatnak. Bencsics Máté úgy véli, eredményei az itt töltött hosszú időn túl annak is köszönhetők, hogy egy jó csapat tagja lehet. Nemcsak szakmailag, hanem emberileg is nagyon sokat lehet tanulni – hangsúlyozta a hallgató.

Bár TDK munkáját az I. Sz. Sebészeti Klinikán, a Kísérletes Műtőben végzi, Bencsics Máté a kutatás széles spektrumába kapcsolódik be. A laborban többnyire különböző májfunkciós teszteket végeznek, valamint az állatmodelleken végrehajtott műtétekkel a mikrosebészetet is gyakorolni tudják – magyarázza a hallgató. Dr. Szijártó Attila kiegészítésként elmondta, hogy állatmodellek operálásán túl a statisztikai kiértékelésben is fontos szerepet kapnak a hallgatók, ugyanis rengeteg olyan fázis van, ami messze túlmutat a sebészet általános kézműves gyakorlatán.

A hallgató a TDK program előnyei közt említette, hogy nemcsak szakmailag lehet rengeteget tanulni, de a nyelvtudását is folyamatosan fejlesztheti. A sebészeti készségei mellett kommunikációs képességei is folyamatosan javultak a konferenciákon való szerepléseknek köszönhetően – hangsúlyozta, hozzátéve: a programban csapatban kell dolgozni, ami kissé eltér a hagyományos egyetemi munkáktól.

Bencsics Máté tervei szerint a hátralévő egy évében tovább szeretné folytatni TDK munkáját, és a későbbiekben részt venne a jelenleg induló kísérletes májtranszplantációs projektekben. Hosszabb távú együttműködésről is szó esett már, tekintve, hogy dr. Szijártó Attila eddig hét sikeres, végzett PhD hallgatóval büszkélkedhet és jelenleg is aktív posztgraduális képzés folyik témavezetésével. 

Homonnay- Bukovenszki Orsolya

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.