Egy hematológiai kórkép, az úgynevezett myeloproliferatív neoplazmák vizsgálatával, és ezen betegségekben előforduló mutációk mennyiségi analízisével foglalkozik Boha Zsófia, az Általános Orvostudományi Kar végzős hallgatója, aki több sikeres TDK és OTDK szereplésen van túl, előadott a Korányi Tudományos Fórumon, valamint egy szakmai konferencián is bemutatta már eredményeit. Rektori pályamunkájával második helyezést ért el, emellett egy angol nyelvű publikáció társszerzője is volt. Témavezetője és mentora dr. Bödör Csaba, az I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet tudományos főmunkatársa. Mentor és tanítványa egyaránt azt hangsúlyozza: ahhoz, hogy valaki jó és sikeres TDK-munkát készítsen, nagyon nagy energiabefektetésre van szükség, de mindenképpen megéri, hiszen egy olyan hozzáadott értéket kap a hallgató, amit az egyetemi padokban ülve nem tud megtapasztalni és elérni.

Boha Zsófia 2015-ben, harmadéves orvostanhallgatóként csatlakozott az egyetem tudományos diákköri (TDK) programjába, amelynek számos előnye közül kiemelte, hogy aktívan bekapcsolódhatott a Molekuláris Onkohematológiai Kutatócsoport életébe, ahol új kapcsolatokat alakított ki, és belelátva PhD-s hallgatók kutatási területébe szélesíteni tudta az egyetemen megszerzett tudását, előadói képességei is sokat fejlődtek. „Ez egy komoly tapasztalat mind emberileg, mind szakmailag” – fogalmazott.

Dr. Bödör Csaba négy éve jött haza Londonból, azóta aktívan szervezik a kutatócsoport TDK-s csapatát is. Nagyon élvezi ezt a fajta munkát, mint fogalmazott, mindig felemelő élmény látni, ahogy a hallgatók a programba bekerülve még keresik az útjukat, a témájukat, később pedig látni őket egy konferencián sikeresen szerepelni, olvasni a közleményeiket mindig nagy büszkeség. Mentorként fontosnak tartja, hogy személyre szabottan, a hallgatók egyéni lehetőségeit, igényeit figyelembe véve kell a legtöbbet kihozni belőlük. Úgy véli: hosszan és keményen kell dolgozni azért, hogy az első sikerek megmutatkozzanak, ezért a kitartás, precizitás, alaposság átadása is nagyon fontos feladat. Jó látni, amikor a csapat tagjai már ugyanezt adják át egymásnak – fogalmazott. A mentor és a hallgató egyaránt kiemelte: a szakmai kapcsolaton túl is számíthatnak egymásra. Fontos, hogy bizalmi kapcsolat tudjon kialakulni mester és tanítvány között. Boha Zsófiának hatalmas segítséget jelentett, hogy mentora mindig elérhető volt, bármilyen problémával fordulhatott hozzá, a munka valamennyi fázisában szívvel-lélekkel vett részt – emlékszik vissza az orvostanhallgató.

A TDK-programba bekerülve a hallgatók megtanulják, hogyan kell kiállni a közönség elé és előadni úgy, hogy az elérje a hallgatóságot, hogyan kell igényes publikációt készíteni, a klinikusokkal való kommunikációt is gyakorolhatják. Egy mentornak nagyon sok energiát kell fektetni abba, hogy a hallgatóban kialakuljon egy minimum igényesség, ami nagyon fontos – fogalmazott dr. Bödör Csaba, hozzátéve, hogy minden előadásra úgy kell felkészülni, mintha az élete legfontosabb előadása vagy publikációja lenne. A TDK egy olyan szintje az egyetemi létnek, ami sok extra befektetéssel jár, de ha valaki intenzíven csinálja, olyan eredményeket lehet elérni, amik megalapozzák a későbbi PhD-tanulmányokat. Nem csak annak érdemes a programban részt venni, aki kifejezetten kutatói pályára készül, bárki megtalálhatja azt a témát, ami őt építheti – hangsúlyozza dr. Bödör Csaba.

A kutatócsoport érdeklődésének fókuszában a legkülönbözőbb hematológiai betegségek genetikai hátterének vizsgálata áll. Kutatják többek között, hogy a génexpresszió szabályozásában szerepet játszó enzimek – úgynevezett epigenetikai szabályozó molekulák mutációi – hogyan befolyásolják a betegek hagyományos és új, kísérleti szerekre adott terápiás válaszát. Ennek során új biomarkereket lehet azonosítani, a hematológiai daganatos betegségek genetikai hátterét lehet jobban megérteni – ismertette dr. Bödör Csaba, hozzátéve, hogy alkalmazott kutatással foglalkoznak, aminek szerencsés esetben viszonylag rövid időn belül látható a gyakorlati haszna. Sok eredmény gyorsan kerül a diagnosztika alkalmazásába, mint ahogyan Zsófia kutatása is mára a rutin diagnosztika része lett. A mentor tapasztalatai szerint, ahogy a hallgatók egyre lelkesebbé válnak a program során, úgy osztják be az idejüket, hogy egyre többet tudnak foglalkozni kutatásaikkal.

Zsófiának a programban töltött három év alatt meghatározó élmény volt a Hematológiai Kongresszus, ahol különösen nagy kihívást jelentett számára előadni olyan emberek előtt, akik 20-30 éve vannak a szakmában, amit egyben legnagyobb sikerének is tart. Jövőbeni terveiről kérdezve elmondta, hogy a rezidensképzésbe szeretne belépni, de tervei között szerepel a PhD-fokozat megszerzése is.

Kiss-Bódi Bernadett
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.