Drobni Zsófia 2013-ban, harmadéves orvostanhallgatóként csatlakozott az egyetem Tudományos diákköri (TDK) programjába és lett a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán működő MTA-SE „Lendület” Kardiovaszkuláris Képalkotó Kutatócsoport tagja. Az Általános Orvostudományi Kar hallgatója elsősorban az ikerkutatások terén kapcsolódott be a munkába. Egyik kiemelt kutatási területe az öröklődési tényezők szerepének vizsgálata a hasi zsírszövetek és a nem alkoholos zsírmáj alakulásában. Témavezetője dr. Maurovich-Horvat Pál, a klinika egyetemi docense, a kutatócsoport vezetője. A mentor és hallgató egyaránt úgy véli, hogy a program kiváló lehetőséget nyújt mindazoknak, akik még a rezidensképzés vagy PhD tanulmányok előtt szeretnének tapasztalatot szerezni, betekintést nyerni a szakmába, és új kapcsolatokat kialakítani.

A munkacsoportban töltött négy év alatt Drobni Zsófia több hazai és nemzetközi konferencián, valamint szakmai előadáson vett részt, első nyilvános szereplése Bécsben volt, az Európai Radiológiai Kongresszuson, de számos európai diákkongresszuson is előadott már. A hallgatók rengeteg tudásra és tapasztalatra tehetnek szert a program tagjaként, egy komplex kutatási folyamatba kapcsolódhatnak be, részesei lehetnek minden fázisnak, megtanulhatnak önállóan dolgozni – mondta dr. Maurovich-Horvat Pál, majd hozzátette: ha valaki komolyan és lelkiismeretesen csinálja tudományos diákköri munkáját, a PhD tanulmányait már könnyedén fogja végezni.

A Semmelweis Egyetem tudományos diákköri tevékenysége nemzetközi viszonylatban is megállja a helyét, amit jól mutat, hogy a hallgatók hazai szereplések mellett számos európai és amerikai szakmai kongresszuson is megmérettethetik magukat – osztja meg az egyetemi docens. Ezt Drobni Zsófia már a kezdetekkor megtapasztalhatta, ugyanis már az első hónapokban lehetőséget kapott mentorától, hogy önálló projektet dolgozzon ki egy bécsi kongresszusra. Akkor még ismeretlen volt számára a terep, így a munkában olykor a tapasztaltabb TDK-s hallgatók is segítették. A program kialakításában mindig fontos szempont volt, hogy a rangidős tanítványok is támogassák az újonnan érkezetteket főleg az első lépéseknél, ugyanis a hallgatók teljes mértékben részt vesznek a klinikai kutatásokban – ismertette dr. Maurovich-Horvat Pál. Hangsúlyozta: minden hallgató kap egy önálló részprojektet, amelyért ő a felelős, így nemcsak a mentoron, hanem rajtuk is múlik, mennyire lesz sikeres egy adott kutatás. Az eredmények, valamint a visszajelzések pozitív megerősítést adnak, ami igazán motiváló, kiváltképp akkor, mikor nemzetközi kongresszuson díjjal jutalmazzák az absztraktot – tette hozzá a hallgató.

Drobni Zsófia úgy érzi, hogy a programban végzett kutatómunka olykor nehezen volt összeegyeztethető az egyetemi teendőkkel, főleg a harmad- és negyedévben. Mint mondta: sok lemondással járt, olykor a hétvégéket is az intézetben töltötte, de teljes mértékben megérte, mivel a befektetett energia maximálisan megtérült. Dr. Maurovich-Horvat Pál hozzátette: Zsófia nagy lendülettel, elhivatottsággal és elszántsággal csinálta végig a programot, amely olykor valóban sok áldozattal járt, de mindez elengedhetetlen egy jó kutatómunkához. Sokan a kezdetekkor még nem látják a végeredményt, de hinni kell abban, hogy a befektetett munkának mindig van eredménye – hívta fel a figyelmet az egyetemi docens.

Zsófia a későbbiekben is szeretne részt venni a kutatócsoport munkájában, PhD-hallgatóként a Nemzeti Szívprogram és a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika közös projektjébe kapcsolódik be. Dr. Maurovich-Horvat Pál kiegészítésként elmondta: terveik szerint egy hamarosan induló projekt egyik vezetője lesz Zsófia, melynek célja, hogy az infarktust elszenvedett betegeknél a nagy kockázatú plakkot (ér falán lévő lerakódást) időben azonosítani tudják, ezzel megelőzve és jelezve a második infarktust.

Drobni Zsófia a Campus Mundi ösztöndíj program keretében három hónapot töltött az Amerikai Egyesült Államokban, Buffalóban a Hungarian Medical Association of America (HMAA) szervezetnél. A szakmai gyakorlat során nemcsak számos tapasztalatot szerzett, de betekintést nyert az amerikai orvos-beteg kommunikációba, valamint részt vett egy alapszintű robotsebészeti tanfolyamon is.

Homonnay-Bukovenszki Orsolya
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.