A Semmelweis Egyetem hagyományos tavaszi tudományos programjainak részeként a 2017-es PhD Tudományos Napokon az egyetem mind a hét Doktori Iskolájának 151 PhD-hallgatója nyolc előadás és hét poszter szekcióban mutatta be legújabb kutatási és klinikai eredményeit a Fogorvostudományi Kar Oktatási Centrumában.

Dr. Bagdy György tudományos rektorhelyettes a kétnapos rendezvény megnyitóján hangsúlyozta, a Doktori Iskola 1999 óta minden évben megtartja a konferenciát. Mint mondta, az előadási lehetőség azért is fontos, mert a PhD-hallgatók így visszajelzést kaphatnak munkájukról professzionális közegben, ahol szakmai eszmecserére is lehetőségük nyílik. A tudományos kutatások eredményeiről szólva a rektorhelyettes kijelentette, a legfontosabb kritérium a reprodukálhatóság, ezért azt tanácsolta a fiatal kutatóknak, hogy törekedjenek a mennyiség helyett a minőségi kutatások végzésére. Dr. Bagdy György emlékezetetett John P. Ioannidis, a Stanford Egyetem professzorának cikkére, mely szerint a klinikai és preklinikai kutatások 85 százaléka a használhatatlan kategóriába tartozik a reprodukálhatóság szempontjából.

A Doktori Tanács elnöke, dr. Tímár József elmondta, régóta nagy igény mutatkozik a predoktori ösztöndíjakra, különösen a régi, hároméves doktori képzés résztvevői felől. Ezért az idei Nemzeti Kiválósági Program keretében a Doktori Tanács a predoktori ösztöndíjakat fogja előnyben részesíteni. További változásként említette, hogy a négy hazai orvosegyetem sikeresen pályázott az orvostudományi PhD-képzés fejlesztésére, aminek részeként öt év alatt 20 százalékkal kell növelni a PhD-fokozatok számát. Ez komoly kihívást jelent, mivel a Semmelweis Egyetemen évente 100-110 PhD-fokozatszerzés történik, vagyis 20-szal több sikeres pályázatra lenne szükség a jövőben minden évben – ismertette dr. Tímár József hozzátéve, cserébe a Doktori Iskola költségvetésének többszörösét jelentő pályázati forráshoz jutnak az intézmények. A PhD-fokozatok számának növelése érdekében a tervek szerint újraélesztik az ún. MD-Phd-programot, ami a sikeres tudományos diákkörösök doktori programba való bevonását jelenti. További célként fogalmazta meg a rezidens- és a PhD-képzés szorosabb összekapcsolását, valamint a „rendszerben ragadt” hallgatók fokozatszerzésének elősegítését.

PhD Tudományos Napok programja keretében hagyományosan előadást tartanak a kiváló PhD-oktató címmel kitüntetett professzorok. Idén a megnyitó utáni első előadást dr. Vásárhelyi Barna, a Laboratóriumi Medicina Intézet igazgatója tartotta, aki 15 évnyi kutatás eredményeit foglalta össze. A vizsgálatok a koraszülöttek szervezetében lejátszódó folyamatokra, és a különböző szövődmények – akár felnőttkorban is lehetséges – kialakulásának okaira vonatkoztak. Az első nap délutáni szekciójában dr. Kiss András, a II. Sz. Patológiai Intézet igazgatóhelyettese tartott előadást a mikro-RNS-ek szerepéről a daganatok patomechanizmusában. A második napot dr. Merkely Béla klinikai rektorhelyettes, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója nyitotta Kiváló PhD-oktatói előadásával a szívelégtelenség reszinkronizációs kezeléséről. Endokrinológiai kutatások a II. Sz. Belgyógyászati Klinikán címmel tartott előadást dr. Patócs Attila, a Laboratóriumi Medicina Intézet igazgatóhelyettese dr. Rácz Károly tiszteletére. A prezentációból kiderült, miként vált a Doktori Tanács egykori elnökének vezetésével a klinika kutatócsoportja a hagyományokat követve Magyarország vezető endokrinológiai centrumává.

A díjazott előadók listáját ide kattintva lehet letölteni.

Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Galéria

12kép

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.