Életének kilencvenedik évében elhunyt dr. Oláh György Nobel-díjas kémikus, aki 2013-ban Semmelweis Budapest Award nemzetközi díjban részesült.

Dr. Oláh György Budapesten született 1927-ben, 1949-ben diplomázott a Műszaki Egyetem vegyészmérnöki karán, 1954-től 1956-ig a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Központi Kémiai Kutatóintézetének igazgatóhelyettese volt. Nevéhez fűződik a magyarországi műanyagipari kutatás és gyártás megalapozása. Dr. Oláh György számos felismeréssel járult hozzá a természettudományos ismeretek szélesítéséhez. Ezek közé tartozik a stabil karbokationokkal, szupersavakkal kapcsolatos felfedezése, valamint a metanol használatának új lehetőségeire vonatkozó felismerése. A karbokationok kutatásában elért eredményeiért dr. Oláh György 1994-ben megkapta a kémiai Nobel-díjat. Az ő kutatásai vezettek például az ólmozatlan benzin előállításának gazdaságos eljárásához is.

1956-ban családjával együtt elhagyta Magyarországot, először Kanadában, majd 1965-től az Egyesült Államokban élt. Az MTA 1990-ben választotta tiszteleti tagjává, 2011-ben Széchenyi-nagydíjjal tüntették ki. 2013-ban, a Semmelweis Budapest Award átvételekor úgy fogalmazott: az orvoslás nem csak egy szakma, hanem hivatás is. A belső elismerés a legfontosabb, hogy az ember valamit tegyen, nemcsak azért, hogy saját magának megélhetést teremtsen, hanem talán azért is, hogy az emberiséget, az embertársait segítse.

KEE

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.