Idén második alkalommal rendezik meg a Semmelweis Egészségversenyt a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületének (BOE) szervezésében. 280 középiskolás csapat jelentkezett a megmérettetésre, melynek negyedik, döntő fordulója március 25-én lesz az Elméleti Orvostudományi Központban.

Jelenleg a verseny harmadik fordulója zajlik. A diákok feladata egy egészségnevelő kampány megtervezése, előkészítése és megvalósítása, melyet a verseny során szerzett tudás és a rendelkezésre álló segédanyagok felhasználásával kell elkészíteniük. A verseny bármely témakörét felhasználhatják ehhez. Az egészségnevelő kampány célja, hogy a versenyző középiskolások a saját iskolájukban felkeltsék a többi tanuló figyelmét a prevenció fontosságára. Tavalyhoz képest csaknem megduplázódott a döntőbe jutott csapatok és diákok száma. A jelentkezési határidőt kétszer is meg kellett hosszabbítani, mivel óriási az igény az egészségügyi tájékoztatásra és az ilyen témájú versenyre a tinédzserek körében – mondta Hajnes József, a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületének elnöke és az Egészségverseny főszervezője. Hozzátette, a verseny hiánypótló a középiskolai versenyek palettáján.

Már 1400 középiskoláshoz juthatnak el az egyesületben tevékenykedő semmelweises orvostanhallgatók prevenciós anyagai, melyeket szakorvosok lektoráltak. A közel 300 oldalnyi tananyag összesen tíz témában bővíti a középiskolások egészségügyi ismereteit, a legfontosabbak többek között az alkohol-, dohányzás- és drogprevenció, elsősegélynyújtás, reproduktív egészség- és kardiovaszkuláris prevenció. A BOE idén is vállalta, hogy prevenciós anyagait nem csak írásban, hanem interaktív előadások formájában is elviszi a középiskolásoknak. A prevenciós órákon a versenyző csapatokon kívül az egész osztály ismeretei bővülnek. Budapestről 80 csapat jelentkezett, ám a hallgatók közel 2500 kilométert megtéve, 54 vidéki város középiskolájába látogatnak el és tartanak prevenciós órákat.

Hajnes József hangsúlyozta, a verseny nem jöhetett volna létre az egyetem támogatása nélkül, külön kiemelte az Általános Orvostudományi Kar gazdasági vezetője, Hegedűs Judit és dr. Hunyady László dékán szakmai és anyagi támogatását. Dr. Tornóci László, az E-learning és Digitális Tartalomfejlesztő Igazgatóság vezetője az online fordulók technikai megvalósításában segített – emelte ki a főszervező hozzátéve, szintén nagy szerepük volt a verseny létrejöttében és szakmai minőségének megalkotásában azoknak a szakorvosoknak, akik a prevenciós tananyagokat lektorálták. Emellett megköszönte a több száz középiskolai tanár közreműködését, és a gyerekek felkészítését.

Tavaly 80 BOE tag vett részt segítőként a döntő fordulóban. Orvostanhallgatók kísérték a csapatokat, valamint ők várták az egyes állomásokon is a 100 döntős diákot. A középiskolások gyakorolhatták  a sürgősségi ellátás alapjait: az egyik feladatuk volt például a felnőtt alapszintű újraélesztés (BLS) alkalmazása, valamint a félautomata defibrillátor használata egy hirtelen szívhalált imitáló szituációban, de felmerültek a hasonló helyzetekben elengedhetetlen mentőhívás gyakorlati kérdései is. A  tavalyi feladatok között voltak még „klinikai esetek” kardiovaszkuláris, szexuálprevenciós és a túlzott alkoholfogyasztás témájában, ahol a versenyzők kipróbálhatták magukat a gyógyító szerepében is. A diákoknak a transzplantáció aktuális lehetőségeiről is be kellett számolniuk, sőt véradással kapcsolatos kérdéseket is kaptak az egyik állomáson.

Nagy lehetőséget látunk a középiskolásoknak rendezett Semmelweis Egészségversenyben, hiszen így még több diákhoz juthat el egyesületünk prevenciós tevékenysége – mondta Hajnes József. Hozzátette, szeretnének folyamatosan, minél több középiskolást bevonni a versenybe.

Szabó Diána Lili

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.