180 középiskolás indult a II. Semmelweis Egészségverseny március 25-i döntőjén az Elméleti Orvostudományi Központban. A diákok csapatokban versenyezve, interaktív feladatok megoldásával mérték össze tudásukat, a szervezésben 120 orvostanhallgató vett részt. A megmérettetés célja megismertetni a 15 év körüli a diákokkal, hogyan tehetnek minél többet az egészségük megóvása érdekében, és hogy elősegítsék a felelősségteljes és egészségtudatos gondolkodásmód kialakulását a középiskolások körében. A versenyt a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium csapata nyerte meg.

Az Egészségverseny résztvevői olyan tudásanyagot kapnak a többfordulós megmérettetés során, aminek nagy részéről egyáltalán nem vagy csak nagyon keveset hallanak a középiskolában. A versenyen megszerzett tudás hozzájárul ahhoz, hogy a diákok könnyebben eligazodjanak az egészségügyi rendszerben, valamint rendelkezzenek a legalapvetőbb információkkal az egészségükkel kapcsolatban. A kezdeményezést 2016-ban indította el a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete (BOE).

A március 25-i döntőn életszerű feladatokban mutathatták meg tudásukat a versenyzők. A védőoltásokkal kapcsolatban az egyik feladat az volt, hogy az interneten fellelhető oltásellenes bejegyzések ellen kellett érvelniük, és meggyőzniük a szerzőt a védőoltások fontosságáról. Az egészséges táplálkozás témakörével kapcsolatban az ún. divatdiétákról kellett kifejteniük a véleményüket a versenyzőknek, és érvelniük a saját csapatuk által egészségesnek gondolt diéta mellett.

A szexuálprevenciós állomásnál kamaszok által írt gyakori kérdésekre kellett válaszolniuk a versenyzőknek a megszerzett tudásuk alapján. Az endometriózis világnap alkalmából igaz-hamis állításos feladatot oldottak meg diákok a nőgyógyászati betegséggel kapcsolatban. A visszajelzések alapján az egyik legizgalmasabb feladat egy szituációs játék volt, amiben egy megrendezett buszbalesetnél gyakorolhatták az elsősegélynyújtást a középiskolások.

Az eredményhirdetésen dr. Molnár Miklós, az Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) dékánhelyettese az egyetemi életről beszélt a tanuláson túl, és arról, hogy a gimnáziumi évek „fekete-fehér” tudásanyaga helyett egy sokkal „szürkébb” ismerethalmazt lehet elsajátítani az egyetemen, amely minél frissebb tudományos információkat igyekszik átadni, és egy része folyamatosan változik, akár az orvosi egyetem hat éve alatt is. Bemutatta az orvostanhallgatói lét szépségeit és nehézségeit, illetve játékos kérdőívvel tájékozódott a jelenlévők továbbtanulási szándékairól.

A díjakat dr. Hermann Péter oktatási rektorhelyettes adta át a győztes csapatoknak. Az első helyen a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium diákjai végeztek, ők dr. Kökény Mihály elnöktől vehették át a Lion’s Club különdíját. Hegedűs Judit, az ÁOK gazdasági vezetője is köszöntötte a győztes csapatot.  Az eredményhirdetésen Hajnes József, a verseny főszervezője, a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületének elnöke leszögezte, a verseny nem jöhetett volna létre a Semmelweis Egyetem támogatása nélkül.

A szervezők szerint a verseny legfőbb érdeme, hogy hozzájárul a fiatalok egészségtudatosságának növeléséhez, sőt kortársaik edukációjával ahhoz is, hogy a középiskolások saját közösségükben terjesszék a jó példát.  A verseny megálmodói olyan orvostanhallgatók, akik fontos szempontnak tartották a verseny életre hívásánál, hogy a fiatalok bármikor felhasználható gyakorlati ismeretekkel gazdagodjanak.

 „Célunk megfoghatóbbá tenni az egészség fogalmát, hiszen, ha csak annyit fogad meg az ember, hogy egészségesebben él, nem látja maga előtt az elérendő célt, tehát nincs miért küzdenie és ezért hamar fel is adja.  Szerettünk volna segíteni az embereknek megfogalmazni a teendőiket a testi és lelki egészség eléréséért, megőrzésért” – összegezte véleményét a versenyről a győztes győri csapat a megmérettetéshez összeállított egészségnevelő kampányában.

A legjobban végzett csapatok:

I. helyezett: ÖKO Párt – Kazinczy Ferenc Gimnázium, Győr

II. helyezett: Sanior Pisce – Mikszáth Kálmán Líceum, Pásztó

III. helyezett: Csontszövetség – Nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium, Nyíregyháza

IV. helyezett: Zrínyi Zeg. –  Zrínyi Miklós Gimnázium, Zalaegerszeg

 

Szabó Diána Lili, BOE
Fotó: Bányai Bálint

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.