Az Elméleti Orvostudományi Központban (EOK) az őszi szemeszter elejétől elérhető az új egészségügyi szoba, melynek működtetését a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete (BOE) vállalta. A kezdeményezés keretében eddig 34 jelenleg másodéves orvostanhallgatót képeztek ki a vészhelyzetek alapszintű ellátására az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika (AITK) segítségével, a szoba üzemeltetéséhez pedig a Korányi épület Sürgősségi Betegellátó Osztálya adja a szakmai hátteret.

Az új egészségügyi szoba hivatalos átadóján dr. Hunyady László, az Általános Orvostudományi Kar dékánja köszöntötte a megjelenteket, többek között azt a 34 másodéves hallgatót, akik önkéntes alapon jelentkeztek a programban való részvételre. A dékán rámutatott: az EOK rendkívül nagy hallgatói forgalmat bonyolít le, a mostani kezdeményezéssel pedig szervezetté válik, hogy mi a teendő abban az esetben, ha valaki egészségügyi segítségre szorul. Mint kitért rá, a korábbi kurrikulum reform során célul tűzték ki, hogy már az első években találkozzanak a hallgatók a klinikummal, ennek keretében jelent meg a Bevezetés a klinikumba tárgy, melyet jelenleg másodévben oktatnak. A mostani kezdeményezés jól illeszkedik ehhez a szemlélethez – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy nagyra értékeli a hallgatók aktivitását, akik önként vállalták a vészhelyzetek alapszintű ellátására való kiképzést és a feladatot, hogy segítséget nyújtanak az akut helyzetek kezelésében.

Az ügyeletet ellátó hallgatók a szorgalmi időszak folyamán 08:00 és 20:00 között biztosítják a szolgálatot. A kiképzésüknek megfelelően képesek ellátni a különféle baleseti sérülések (égés, sebesülés, szúrásos, vágásos sérülések) mellett az eszméletvesztést és a hirtelen szívleállást elszenvedő sérülteket is. Az elsősegélynyújtás szakmai hátterét a Korányi Sürgősségi Betegellátó Osztály ügyeletben lévő műszakvezető főorvosa szükség esetén biztosítja. A megnyitón az osztály vezetője, dr. Kanizsai Péter hangsúlyozta: a gyors elérést biztosító műszakvezetői számot átadták a hallgatóknak, és szükség esetén azonnal rendelkezésre állnak.

Az önként jelentkezett hallgatók kiképzését az AITK vállalta dr. Fritúz Gábor vezetésével, aki beszédében szintén kiemelte annak fontosságát, hogy a hallgatók minél előbb belekóstolhassanak a gyakorlatba. Szerinte ez motivációt ad és az elméleti tárgyakhoz is nagyobb kedvet csinál.

Hajnes József, a BOE elnöke szerint fontos elem a kezdeményezésükben, hogy a felsőbb éves hallgatók adják át a tudásukat az alsóbb évfolyamosoknak, az AITK szakmai támogatásával. Ezért köszönetet nyilvánított dr. Fritúz Gábornak, aki évek óta támogatja a BOE szakmai tevékenységét, ezért az eseményen átvehette az egyesület tiszteletbeli tagságról szóló elismerő oklevelét.

Az új egészségügyi szoba felszerelését Turai Péter, a BOE egészségügyi szolgálatának felelőse mutatta be.

Az egészségügyi szoba létrehozásával kapcsolatos folyamatot Hegedűs Judit tömbigazgató koordinálta. A helyiség kialakításáról a tömbigazgatóság körlevélben tájékoztatta a dolgozókat. Az egészségügyi szoba létesítése, és az egészségügyi ügyelet létrehozása egy önként vállalt szolgáltatás, melyre vonatkozóan az EOK tömbjét jogszabály által részletesen meghatározott kötelezettség nem terheli.

Az épületben emellett a recepció előterébe kihelyeztek egy félautomata defibrillátor készüléket is, melynek használatához képzést kaptak az őrszolgálat, a tömbigazgatóság, valamint az Élettani Intézet egyes munkatársai is.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

Galéria

5kép

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.