A rajz olyan speciális jelnyelv, amelyen az üzenet lélektől lélekig vándorol – mondta dr. Rosivall László, a Kórélettani Intézet egyetemi tanára a II. Nemzetközi Beteg Gyermekek Rajz/Festmény Kiállításának megnyitóján, melynek ezúttal Budapest a házigazdája. A Health and Art (HEART) Group által kiírt pályázatra csaknem 1300 rajz érkezett 24 országból, olyan gyerekektől, akik krónikus betegségben szenvednek vagy életük során kórházi kezelésre szorultak. Az alkotások közül 200 képet választottak ki, az ezekből készült gyűjtemény a fesztiválra megjelent kiadványban is látható, illetve a legjobb 32 képet 35 városban mutatják be a közönségnek világszerte. A kiállításon egy magyar pályázó alkotása is szerepel.

RS53446_ka-20160930-KA__7017-scrDr. Rosivall László a Nagyvárad téri Elméleti Tömbben tartott kiállítás-megnyitón elmondta, mivel a rajzok az emberi lelket tükrözik, fontos, hogy mindenki megértse a beteg vagy egykor komoly betegségen átesett gyerekek üzenetét. Hozzátette, nem mindegyik képnek van különösebb esztétikai értéke, ám mindegyik darab fontos, mert azt ábrázolják, ami a gyerekek lelkében zajlik. Dr. Rosivall László hangsúlyozta, a gyermekek tiszta, ártatlan felfogása azért is figyelemreméltó, mert az emberek felnőttként már nehezen emlékeznek vissza saját gyermekkori gondolataikra, érzéseikre.

Madarassy István ötvös-szobrász szintén a lélek tükrének nevezte a gyermekrajzokat és arról beszélt, hogy ha a szülők rendszeresen papírt és ceruzát adnak gyermekeik kezébe, akkor rengeteget megtudhatnak arról, mi zajlik le a fejükben.

RS53493_ka-20160930-KA__7182-scrMarius Lazurca román nagykövet kifejezte örömét, amiért a harmadik hasonló tematikájú gyermekrajz-kiállításnak a romániai Iasi városa adhat majd otthont 2017-ben. Hat gyermek édesapjaként hozzátette, közelről is ismeri a gyermeki kreativitást, amin keresztül az érzelmeik is könnyebben megfoghatóvá válnak.

A megnyitón a Teheráni Orvosi Egyetem professzora, dr. Nima Rezaei és az Avicenna International College alapítója, dr. Shahrokh MirzaHosseini is részt vettek, akik egyaránt örömüket fejezték ki, amiért ilyen sok rajz érkezett a pályázatra a világ minden tájáról. Dr. Nima Rezaei, aki Teheránban 2016-ban az első rajzfesztivál házigazdája volt beszámolt róla, hogy a pályázatot a jövőben is folytatni szeretnék: Románia után a tervek szerint Németország ad majd otthont a beteg gyerekek nemzetközi rajzkiállításának 2018-ban.

Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.