Módosította a Szenátus az egyetem idei költségvetését, illetve számos személyi kérdés is napirenden volt a testület júniusi ülésén.

Dr. Szél Ágoston rektor a szenátusi ülés elején bemutatta az egyetem új ajándéktárgyát, a nemrég elkészült „Semmelweis – Az egyetem, ahol a múlt és a jövő találkozik” című, több mint 100 oldalas kétnyelvű fotóalbumot.

327 millió forinttal növelte a Klinikai Központ költségvetését a Szenátus, melynek eredményeként az idei évre tervezett 2,1 milliárd forintos hiány 2,427 milliárd forintra nőtt.  A testület döntésével – amely egyben az idei egyetemi költségvetés módosítását is jelenti – előzetesen egyetértett a konzisztórium és jóváhagyta a fenntartó is. Az előterjesztés indoklása szerint a módosítást a Klinikai Központ Tanácsadó Testülete kérte. Véleményük szerint ugyanis a Külső Klinikai Tömb, illetve a Korányi projekt többletköltségeit az érintett szervezeti egységek nem tudják kigazdálkodni, ezért azt kérték, hogy ezt az összeget többlet működési keret formájában kapja meg a klinikum, vagyis a Korányi Központi Betegellátó Épület üzemeltetési költségeinek jelenleg rájuk terhelt részét központi forrásból finanszírozza az egyetem.

Dr. Szász Károly kancellár a költségvetés módosításával kapcsolatban elmondta, a 327 millió forintot azzal a feltétellel kapják meg a Korányi Központi Betegellátó Épület üzemeltetésében érintett szervezeti egységek, hogy a Klinikai Központ elnöke gondoskodik róla: a klinikák a gazdálkodási kereteiket felosztják és meghozzák a kellő intézkedéseket annak érdekében, hogy a kereteket betartsák. Egyszeri többlettámogatásról van szó, 2017-től a szervezeti egységeknek kell finanszírozniuk az épület működtetését – hangsúlyozta.

Döntött a Szenátus a Doktor Honoris Causa és a Professor Emeritus címek odaítéléséről, valamint a Semmelweis Ignác és a Huzella Tivadar jutalomdíjak adományozásáról. Szavaztak a „Jó tanuló – jó sportoló” díjak odaítéléséről és az állami kitüntetésekkel kapcsolatos személyi javaslatokról is.

A testület támogatta, hogy ismét dr. Bereczki Dániel legyen az ÁOK dékánhelyettese, ahogyan dr. Dank Magdolna kinevezését is az Onkológiai Központ igazgatói posztjára. Az Onkológiai Tanszék vezetője dr. Polgár Csaba lett. Dr. Orosz Mártát a Pulmonológiai Klinika, dr. Szijártó Attilát pedig az I. Sz. Sebészeti Klinika docensévé nevezik ki. Dr. Barna Gábor a Kísérleti és Rákkutatói Intézetbe kap tudományos főmunkatársi megbízatást.

A Szenátus megszavazta, hogy magántanári címet kapjon dr. Ender Ferenc, a Fővárosi Egyesített Szent István-Szent László Kórház Sebészeti Osztályának a főorvosa, valamint címzetes egyetemi tanár legyen dr. Bálint Péter, az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet III. Reumatológiai Osztályának osztályvezető főorvosa. Címzetes egyetemi docensekről is döntöttek: dr. Simek Ágnes, az Olajág Otthonok intézeti vezető főorvosa, dr. Taller András, az Uzsoki utcai Kórház II. Sz. Belgyógyászati Osztályának az osztályvezető főorvosa és dr. Ambrus Csaba, a Szent Imre Oktatókórház osztályvezető főorvosa viselheti ezt a címet.

A Szenátus elfogadta azt a javaslatot, hogy – az Onkológiai Központ létrehozása miatt – változzon meg a Radiológiai és Onkoterápiás Klinika neve, melyet emiatt a jövőben Radiológiai Klinikának hívnak majd.

Az SZMSZ-ben foglaltaknak megfelelően, illetve az erről szóló szabályzat alapján folyamatosan zajlik a különböző szabályzatok felülvizsgálata. Ennek keretében aktualizálták a jubileumi díszoklevelek adományozásáról, valamint a rektori pályamunkákról szóló szabályzatot, illetve módosították a Doktori Szabályzat egyes rendelkezéseit.

Foglalkozott a Szenátus több földterület, illetve ingatlan hasznosításával, de ezekben az ügyekben új előterjesztést kért a testület. 

Egyetértett a Szenátus az ÁOK curriculumának módosítására vonatkozó javaslattal. A módosítás célja – a Magyar Akkreditációs Bizottság állásfoglalásával összhangban -, hogy egyes tárgyak nagyobb hangsúlyt kapjanak az oktatásban, valamint a párhuzamosságok megszüntetése az elméleti képzésben. Támogatta a Szenátus azt is, hogy az Egészségügyi Közszolgálati Kar Közösségi és családi mediáció, illetve Integrált szülő-csecsemő konzultáció elnevezésű szakirányú továbbképzéseket indítson.

Tóth-Szabó Szilvia

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.