Semmelweis – Az egyetem, ahol a múlt és a jövő találkozik címmel egyedülálló reprezentatív művészi igényességű fotóalbum készült az egyetemről a Kommunikációs és Rendezvényszervezési Igazgatóság (KRI) gondozásában. A több mint 100 oldalas, kétnyelvű, magyar-angol kötet négy fejezetben (Oktatás, Gyógyítás, Kutatás, Az egyetem története), közel százötven képen keresztül mutatja be az egyetem életét, bevezetve az olvasót a kulisszák mögé is. Az albumot több, az egyetem szellemiségét tükröző idézet és orvostörténelmi jelentőségű személyiségek korhű felvételekkel illusztrált bemutatása színesíti.

A kiadványt dr. Szél Ágoston rektor mutatta be a júniusi szenátusi ülésen. Úgy fogalmazott, a képeskönyv kiváló egyetemi ajándéktárgy, melynek különleges hangulata van. Reményét fejezte ki, hogy az egyetemen mindenki a kedvét leli majd benne. Mint mondta, a könyvhöz több ezer fotó állt rendelkezésre és a végeredmény az egyetem összes színfoltját megpróbálja bemutatni. Kitért arra: dr. Hermann Péter oktatási rektorhelyettessel és dr. Fidy Judittal, a Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet professor emeritájával közösen ők is részt vettek a fotók válogatásában igyekezve minden kari szempontot figyelembe venni.

Kovács Eszter igazgató a könyvről elmondta, a cél az volt, hogy egy olyan kiadvány készüljön, mely időtálló, és átfogó képet ad az egyetem minden főbb tevékenységéről, bemutatva a hagyományokat és a modernitást egyaránt.

Hozzátette: az album létrehozásakor nem az volt a cél, hogy az egyetem minden épületéről, vagy egységéről készüljön felvétel, hanem az, hogy az itt folyó nemzetközileg is elismert, sokrétű tevékenységet próbáljuk meg visszaadni a képek segítségével. Hiszen ezek a képek gyakran jobban megragadják az egyetemi élet mindennapjait mint az általában használt brossúrák. A fotók átélhetővé teszik a tanulás küzdelmes útját, a gyógyítás nehéz, de felemelő pillanatait, a kutatók aprólékos munkáját és mindazt a környezetet, amelyben a Semmelweis Egyetem munkatársai és hallgatói nap, mint nap teszik a dolgukat. Olyan apró részletek is megjelennek a képeken, melyeket talán eddig azok sem vettek észre, akik sok éve itt dolgoznak az egyetemen.

A kiadványban nagyrészt a KRI fotósának, Kovács Attilának az évek során, egyetemen készült képei láthatóak.  A kiadvány szerkesztője, Tóth-Szabó Szilvia ötlete nyomán a könyv mérete és megjelenése is eltérő az egyetemen megszokottól: nagy méretű, gyakran dupla oldalas képek találhatók a reprezentatív kiadványban, a szöveges rész pedig segít azonosítani, hogy hol készültek a fotók.

A fordításban a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága működött közre. A reprezentatív kiadványt átkönyveléssel, önköltségi áron, br.2500 forintért rendelhetik meg az egységek a Kommunikációs és Rendezvényszervezési Igazgatóságtól.

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.