Eskütételüket követően 320 magyar és 157 külföldi végzős hallgatót avatott orvosdoktorrá dr. Bánhidy Ferenc általános rektorhelyettes és dr. Hunyady László dékán a Papp László Sportarénában. A 246. tanév doktoravató ünnepségén  Dr. Bánhidy Ferenc azt kérte a frissen avatott orvosdoktoroktól, hogy esküjükhöz híven szolgálják betegtársaik gyógyulását, teljesítsék a rájuk váró feladatokat, törekedjenek hivatásuk hibátlan művelésére, ismereteik állandó gyarapítására, legyenek hazánk gondolkodó és áldozatot vállaló polgárai.

Felavatását követően a magyar nyelvű képzésben részt vett orvostanhallgatók nevében dr. Jancsó Máté mondott köszöntőt. Kiemelte: az egyetemi évek alatt megtanulták, hogyan kell úgy csapatban játszani, hogy közben a saját egyéni céljaikra is tudjanak koncentrálni. Mint mondta, sokak szerint a neheze még csak most jön, és bizonyára van is okuk izgulni, félni azonban  nincs – hangsúlyozta hozzátéve, hogy az egyetem hat éve a kész megoldások várása helyett arra készítette fel őket, hogy miként tudnak váratlan helyzetekben is helyt állni, a betegek érdekeit szem előtt tartva. A német nyelvű képzésben részt vett orvostanhallgatók nevében dr. Maldera Vanessa búcsúzott, aki németül és magyarul is köszönetet mondott a Budapesten töltött évekért, az angol nyelvű hallgatók nevében pedig dr. Trenk Alexander és dr. Kundu Suhali szólt.

Dr. Hunyady László dékán köszöntőjében úgy fogalmazott: a Semmelweis Egyetem olyan természettudományos alapokon nyugvó orvosi képzést nyújt, amely nemzetközi szinten is elismert. A világon működő csaknem húszezer felsőoktatási intézmény között az egyik legismertebb rangsorban, a The Times Higher Education World University Rankings legutolsó rangsorában a hazai egyetemek közül egyedüliként került be a világ 600 legjobb egyeteme közé. Szintén az első 600 között szerepel a University Ranking by Academic Performance legutolsó rangsorában is. Saját tudományterületén pedig még előbbre tart, hiszen a QS World University Rankings az orvosképzés területén a 151-200- helyre sorolta az egyetemet. Szintén a sikert mutatja, hogy nagy számban tanulnak itt külföldi diákok, a kar 4169 hallgatójának 48 százaléka vesz részt angol vagy német nyelvű képzésben. Dr. Hunyady László hangsúlyozta: a tudás mellett a másik fontos útravaló az a csaknem két és fél évszázados tradíció, amelynek valamennyi diák maga is örökösévé válik.

A dékán megemlékezett az egyetem névadójáról, Semmelweis Ignácról is, majd kitért arra, hogy az orvosok képzése nem ér véget a diploma megszerzésével, hiszen az egyetem egyik legfontosabb feladata az élethosszig tartó tanulásra való felkészítés. Egy pillanatra sem lehet megállni, mert modern ismeretek nélkül a gyógyító munkában nem lehet eleget tenni az egyre nagyobb kihívásoknak. Dr. Hunyady László hangsúlyozta, a magas szintű tudás mellett a jó orvos másik fontos tulajdonsága az empátia, hiszen az orvosi hivatástudat gyökere az emberek iránti szeretetben rejlik.

Új úton indulnak most el, amely ha keményen dolgoznak, és bíznak magukban, sok örömet fog hozni, és valóra válnak majd azok a célok, amelyekről ma, kezdő orvosként álmodnak – mondta a dékán. Végezetül Deniz „Egyetlen” című számának sorait ajánlotta a frissen avatott doktoroknak: „Soha ne add fel, érd el az álmaid, a kudarcok ne törjék a szárnyaid.”

Kele Tímea
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem