Önálló Onkológiai Központ jön létre a Semmelweis Egyetemen – többek közt erről is döntött novemberi ülésén a Szenátus. A Doktori Tanács elnökévé dr. Tímár Józsefet, a II. Sz. Patológiai Intézet igazgatóját választották.

2016 január 1-től hatvan ággyal önálló Onkológiai Központ kezdi meg a működését az egyetem Tömő utcai épületében, ahol jelenleg az I. Sz. Belgyógyászati Klinika onkológiai részlege van – döntött a Szenátus. Minden érintett klinikán megmaradnak az onkológiai ágyak, de az új központ koordinálja majd szakmailag az ellátást. (Ez alól kivétel lesz a Pulmonológiai Klinika, illetve a Bőrgyógyászati Klinika, ahol az onkológiai ellátás saját keretek közt működik tovább.) Az Onkológiai Központ vezetőjének feladatai közé fog tartozni az onko-teamek szervezése és vezetése is.

A személyi döntések közt a Doktori Tanács elnökévé választották dr. Tímár József korábbi rektorhelyettest, aki dr. Rácz Károly utóda lesz ezen a poszton. Szavazott a testület a Semmelweis Egyetem Kiváló Tudományos Diákköri Nevelője kitüntető cím odaítéléséről is, melyet évente hatan kaphatnak meg.

A Szenátus döntése értelmében továbbra is jár a Professor Emeritus címhez kapcsolódó juttatás azoknak, akik 2015 június 30-a előtt részesültek a címben. Az egyetem 2016 január 1-től öt évre szóló megállapodást köt a 87 érintettel. A döntés előzménye, hogy felülvizsgálták a juttatások rendszerét, és az eljárás során a karok egyöntetűen támogatták, hogy az emeritusok megkapják a juttatást.

Módosította a Szenátus a kitüntetések adományozására vonatkozó szabályzatot. A kitüntetések formájában nem történt változás, a szabályzat rögzíti az adományozás jelenlegi gyakorlatát, kiegészítve azzal, hogy a jövőben a kancellár is javaslatot tehet Pro Universitate, Pro Universitate ezüst fokozat, Kiváló dolgozó és Kancellári dicséret adományozására. A módosítás eredményeként rögzítették bizonyos elismeréseknél a díjhoz járó juttatások összegét, illetve – a korábbi tendenciák figyelembe vételével – maximalizálták, hogy melyik típusból hány kitüntetés adható egy évben. A Kiváló oktató elismerésrések számát megnövelték, így a HÖK is javasolhat egy személyt erre a kitüntetésre. A Szenátus megújította a Jó tanuló-Jó sportoló kitüntetés adományozásának rendjét és pontosította a béren kívüli juttatásokra vonatkozó szabályzatot is.

Elfogadta a testület a kutatások rendjéről és kutatásokban, pályázatokon történő részvétel szervezeti feltételeiről szóló szabályzat módosítását, melyet egyéves egyeztetési folyamat előzött meg. A dokumentum a megbízásos vizsgálatok rendjét szabályozza. Külön rögzíti a preklinikai részt nemklinikai kutatás elnevezéssel, szabályozza az egyéni kutatói kezdeményezésre induló kutatást, bevezeti a szerződéskötési díjat, kötelezővé teszi az önköltségszámítást, valamint igény szerint lehetővé válik keretszerződés, együttműködési szerződés megkötése. Új elem az is, hogy a kutatás lezárásakor a vizsgálatba bevont betegek számáról tájékoztatást kell készíteni.

A Szenátus egyhangúlag elfogadta a pályázati szabályzat módosítását, mely az egyetemi pályázatok eljárási rendjét tartalmazza. A szabályzat tervezetét az egyetem vezetése, kutatói valamint a központi szervezeti egységek képviselői több körben egyeztették. Az elmúlt három hónapban együttesen tárgyalták a kutatással kapcsolatos szabályzatokat egy egységes keretrendszer létrehozására. A szabályzatba bekerült egyebek mellett a központi pályázati alap létrehozása, illetve központi elvonás mértékének szabályozása.

Dr. Szász Károly kancellár ezzel összefüggésben hangsúlyozta: az egyetem célja az, hogy minél több kutatása és pályázata legyen, de nem ért egyet azzal a véleménnyel, hogy az erre vonatkozó szabályzatok feladata a motiváció. Úgy fogalmazott: nem a KRESZ szabályok motiválnak bárkit arra, hogy autót vegyen, de ha már van autója valakinek, akkor be kell tartania az erre vonatkozó keretrendszert, a közlekedési szabályokat.
Hozzátette: a szabályzatok leírják a működési keretrendszert, valamint a kutatást támogató központi szolgáltatásokat. Mint mondta, az Innovációs Igazgatóság egyik fő feladata, hogy segítse a kutatókat és menedzselje a pályázatokat. Fontosnak tartja azt is, hogy minden érintett ismerje meg a szabályzatok pontos tartalmát.

A kancellár a központi elvonással kapcsolatban kiemelte: az egyetem vezető kutatóival közösen, velük egyetértésben kidolgozott szabályozás készült, mely figyelembe veszi a különböző pályázati feltételrendszereket. Az elvonás a közös alapba kerül, ahonnan most is számos pályázati tevékenységet támogat az egyetem (pl. önrész előfinanszírozás), de a jövőben segítheti a kevésbé jó anyagi helyzetben lévő klinikák, intézetek akut problémáinak megoldását.

A Szenátus módosította a Szervezeti és Működési Szabályzatát (SZMSZ) annak érdekében, hogy megfeleljen a folyamatosan változó jogi környezetnek, valamint azért, hogy az egyetem hatékony működjön. A módosítás rögzítette a vezetői megbízással nem rendelkező oktatók képviseletében megválasztott szenátusi tagok (négy fő) választására irányuló eljárás szabályait, továbbá a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény alapján kötelezően létrehozandó öt tagú tanácsadó testület, a konzisztórium létrehozásának menetét. Ugyancsak módosítani kellett az SZMSZ-t az Onkológiai Központ létrehozása, illetve szabályzatok megújítása miatt.

Tóth-Szabó Szilvia

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.