Az 1956-os forradalom és szabadságharc 59. évfordulójára emlékeztek a Semmelweis Egyetem munkatársai. Az idei központi ünnepségnek – melyet dr. Hermann Péter oktatási rektorhelyettes nyitott meg – a Gyógyszerésztudományi Kar (GYTK) adott otthont.

RS37498_KA-20151021-IMG_7340-scrDr. Zelkó Romána dékán köszöntőjében kiemelte: nagy öröm és megtiszteltetés, hogy idén a GYTK a helyszíne a megemlékezésnek. Így együtt gondolhatunk azokra a napokra, amikor az ország és a Semmelweis Egyetem polgárai tanúbizonyságot tettek a szabadságba és az emberi méltóságba vetett hitükről, és néhány óra alatt a tömeget közösséggé formálták – fogalmazott.

Dr. Noszál Béla, Gyógyszertudományok Doktori Iskola vezetője ünnepi beszédében hangsúlyozta: Magyarország 20. századi történetének legnagyobb hatású, világtörténelmet formáló eseménye volt az 1956-os forradalom és az azt követő rövid, hősies szabadságharc. Mint emlékeztetett, az Üllői út és a körút találkozása, tehát az a környék, ahol az ünnepi megemlékezésnek helyt adó Hőgyes tanterem is található, egyik emblematikus helyszíne volt az eseményeknek.

RS37497_KA-20151021-IMG_7344-scrDr. Noszál Béla tágabb történelmi megvilágításba helyezte az eseményeket, majd kitért 1956 egyetemi vonatkozásaira is. Október 23-án az Üllői út 26. udvarán hallgatók és oktatók gyülekeztek, hogy csatlakozzanak az előző nap meghirdetett diáktüntetéshez. Ugyanaznap este hatkor kezdődött a Gólyavárban a Petőfi Kör által meghirdetett, a Fiatal orvos és a társadalom című vita, mely a közeli rádiónál elkezdődött fegyveres harcok miatt megszakadt. Aznap délután e harcokban esett el Puskás Sándor ötödéves orvostanhallgató, aki valószínűleg a forradalom első budapesti áldozata volt. A november 3-án megjelent forradalmi Orvosegyetem című lap már három egyetemi áldozatról számolt be: Kovács Ferenc tanársegéd, Puskás Sándor ötödéves, Nagy György negyedéves orvostanhallgató vesztette életét.

RS37491_KA-20151021-IMG_7356-scrNovember 4-én a hajnali támadásban tüzérségi találat érte a II. Sz. Belgyógyászati Klinika tízágyas kórtermét, ahol minden beteg meghalt – ez volt az egyetem legsúlyosabb vesztesége, bár a Corvin köz, Kilián laktanya és a Tűzoltó utca közelsége az egyetemi klinikákat is célponttá tette, súlyosan megsérül az egyetem főépülete is – emelte ki dr. Noszál Béla. Az események során az egyetem legfontosabb feladata a sebesültek ellátása volt – tette hozzá. Kitért arra, hogy 1957 nyarán megkezdődtek a letartóztatások, és az egyetemről való eltávolítások. 1957. június 28-án, koholt vád alapján kivégezték Tóth Ilonát, az egyetem hatodéves orvostanhallgatóját, akinek szobra ma a Nagyvárad téri Elméleti Tömb bejáratánál látható. Dr. Noszál Béla beszéde teljes terjedelemben az alábbi linkre kattintva olvasható.

A beszédet követően az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozatainak emléke előtt szimbolikus gyertyagyújtással tisztelegtek a résztvevők, a gyertyát dr. Hermann Péter rektorhelyettes gyújtotta meg. A kancellária nevében dr. Szász Károly kancellár helyezett el virágot az áldozatok emlékére gyújtott gyertya előtt.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

Galéria

10kép

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.