Gyertyagyújtással és virággal tisztelegtek az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozatainak emléke előtt az egyetem központi megemlékezésén a Semmelweis Szalonban. Az idei rendezvény házigazdája az Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) volt, az ünnepi beszédet dr. Kiss András egyetemi tanár, a II. Sz. Patológiai Intézet igazgatója tartotta.

A megemlékezés megnyitásakor  dr. Szél Ágoston rektor elmondta, hat évvel ezelőtt kezdődött az immár hagyománnyá vált kezdeményezés, hogy az egyetem 1956-os központi ünnepségének mindig másik kar ad otthont, amely az ’56-os események kapcsán különösen fontos szimbólumot, az összetartozást, egyetemi egységet erősíti. Idén az ÁOK vállalta magára az ünnepség szervezését – tette hozzá a rektor.

A mai napon nemcsak általában az 1956-os forradalom és hősei emlékének, hanem olyan emberek cselekedeteinek adózunk tisztelettel, akik hittek a szabad és tisztességes jövőben és ezért hajlandók voltak feláldozni akár életüket is – szólt ünnepi beszédében dr. Kiss András. Mint elmondta, egyre kevesebben vannak azok, akik személyesen is átélték a 61 évvel ezelőtti eseményeket, ő maga édesapja visszaemlékezéseit ismeri.

A forradalom fontosabb állomásait áttekintve hozzátette, hogy a hidegháború törékeny egyensúlyát sem Európa, sem pedig az Egyesült Államok nem merte kockáztatni, ezért Magyarország egyedül maradt forradalmában, ide értve sok ezer középiskolai diákot és egyetemistát is. Sokan a medikusok közül is fegyvert fogtak, és életüket vesztették, de  egyetemi klinikákon ápolt betegek is haltak meg ártatlan áldozatként a tüzérségi találatok következtében – mondta az igazgató. Az orvosegyetem esküvel fogadott küldetését is betöltötte: gyógyította a sebesülteket, akármelyik oldalon harcoltak is, vagy civilként érte sebesülés őket. Szólt róla, hogy 1957-ben az egyetemet is elérte a megtorlás, melynek során kivégezték Tóth Ilona végzős orvostanhallgatót is, de több diákot és oktatót is eltávolítottak az egyetemről, köztük dr. Palkovits Miklóst, az Anatómiai- Szövet- és Fejlődéstani Intézet jelenlegi professor emeritusát, akadémikust, aki világszerte elismert agykutató lett.

1956 októberében egy olyan történelmi pillanat jött el, amikor az ország túlnyomó része megosztottság nélkül lépett fel egy közös cél érdekében, végzettségtől és családi háttértől függetlenül – mondta az igazgató. Hozzátette, a forradalmat vérbe fojtották, de október 23. és november 4. között volt 10 nap, amikor az emberek úgy érezték, elérték céljukat, érdemes volt harcolni. A rendszerváltozáskor, 1989-ben ezek az élmények törtek ismét a felszínre – mondta az egyetemi tanár. Az, hogy ne ismétlődhessen meg a kommunizmus diktatúrájának szörnyűsége, a jelen tanárainak is felelőssége: az emberi lélek gonosz oldalának bemutatása, és a magyar nemzet rá adott hősies válaszának megismertetése fontos szerepet játszik abban, hogy tisztában legyünk gyökereinkkel – szólt dr. Kiss András. Gondolatai zárásaként kiemelte, a forradalmárok emberi, szellemi tartásának köszönhető, hogy ma egy olyan Magyarországon élhetünk, ahol mindenki szabadon gyakorolhatja hivatását, vallását és a demokráciát.

Az ünnepség a dr. Schultheisz Emil-díj átadásával folytatódott, amely a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum volt főigazgatója, a belgyógyász és orvostörténész professzor életműve előtt tiszteleg. Az elismerést a professzor barátja, Hevessy István alapította, és adományozta a Népegészségtani Intézetében működő Kaleidoscope Művelődés-, Tudomány- és Orvostörténeti Folyóiratot működtető LÉTRA Közhasznú Alapítványnak. Ebből az adományból kívánja ösztönözni és elismerni azokat a 35 évnél fiatalabb, tehetséges, orvos-történelemmel foglalkozó szakembereket, akik kiemelkedő orvostörténeti kutatásokat végeznek. A sikeres pályaműveket a Kaleidoscope folyóirat teljes terjedelemben közli. Első díjat vehetett át dr. Szél Ágoston rektortól a Magyar Nemzeti Levéltár munkatársa, Magos Gergely. Második díjat nyert Godzsák Attila történész, valamint dicséretben részesült Horváth Balázs Zsigmond művészettörténész.

Az ünnepség zárásaként az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozatainak emléke előtt szimbolikus gyertyagyújtással tisztelegtek a résztvevők, a gyertyát dr. Szél Ágoston rektor gyújtotta meg. A kancellária nevében dr. Borbélyné Balogh Zsuzsa gazdasági főigazgató, a házigazda ÁOK nevében dr. Hunyady László dékán, valamint dr. Kiss András helyezett el virágot az áldozatok emlékére gyújtott gyertya előtt.

Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Galéria

9kép

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.