Csaknem húsz helyszínen több mint hatvan programmal várta a Semmelweis Egyetem az érdeklődőket az idei Kutatók Éjszakáján. A jubileumi, tizedik rendezvényre az eddigi legnépszerűbb és legérdekesebb programjait válogatta össze az egyetem.

RS36196_36-scrAz intézeti programok közül ebben az évben is megrendezték a sok érdeklődőt vonzó bonctermi látogatásokat. A Humánmorfológiai és Fejlődésbiológiai Intézetben a legérdekesebb, legkidolgozottabb, leglátványosabb vagy éppen legtanulságosabb preparátumokat mutatták be az intézet munkatársai és hallgatói. A II. Sz. Patológiai Intézet előadása arra fókuszált, hogy a patológus miként vesz részt a gyógyításban, a diagnózis felállításában. Az Igazságügyi és Biztosítás-orvostani Intézet népszerű programja, a „Személyazonosítás rettenetes esetei” idén is bekerült a kínálatba. Itt az is kiderült, hogy az igazságügyi orvoslással foglalkozó sorozatoknak mennyi a valóságalapja. A Kísérletes és Sebészeti Műtéttani Intézet műtőtermi bemutatójára és sebészeti gyakorlására is betelt minden hely, az érdeklődök csomózási módszereket és varrattípusokat is megismerhettek, és gyakorolhatták ezeket a technikákat, de idén sem maradt el a gyerekek számára szervezett videó-endoszkópos sebészet. Az I. Sz. Sebészeti Klinika pedig a kísérleti modellektől a műtőasztalig vezető utat mutatta be.

RS36187_27-scrAz I. Sz. Belgyógyászati Klinika Kutató és Izotópdiagnosztikai Laboratóriumából idén is bárki hazavihette UV-fényben világító saját DNS-molekuláit, és kiderült az is, miként lehet 30 perc alatt DNS-t nyerni bármilyen élőlényből. A Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézetének programjain egyebek mellett azt is megtudhatták a résztvevők, hogy mit lehet kiolvasni a géntérképből. Az Élettani Intézet programján kiderült, hogyan segítenek a reumás betegségek gyógyításában a génmódosított, transzgénikus egerek.

A Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikán egyebek mellett fejnyaki daganatokkal kapcsolatos szűrővizsgálattal várták az érdeklődőket, míg a Radiológiai és Onkoterápiás Klinikán azt mutatták be, hogy miként lehetséges az élő szervezet funkcionális és szerkezeti megjelenítése multi-dimenziós képalkotó eljárásokkal. 

RS36197_37-scr (1)Az Orvosi Vegytani Intézetben egyebek mellett kísérletezésre volt lehetőség, a kémiai és biológiai kísérleteket egy-egy önként vállalkozó végezhette az intézet munkatársai segítségével.

A Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet a szívbetegségekkel kapcsolatos kutatásait is bemutatta, a Kórélettani Intézet egyebek mellett a cukorbetegség vese-szövődményeiről tartott interaktív előadást, míg a Népegészségtani Intézet a dohányzásra való rászokás és leszokás kérdéseivel foglalkozott az idei Kutatók Éjszakáján.

A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika azt mutatta be, hogy miként lehet a szív-CT-vel részletgazdag felvételt készíteni a koszorúerekről, s azok falán kialakuló plakkokról.

RS36165_5-scrAz Egészségtudományi Kar új programja a „Sok sebből vérzik a tárgyalóterem”, mely betegjogi eseteket mutatott be, polgári pert is szimulálva. A karon lehetőség volt sok más mellett a gerinctudatos életmódot is megismerni, gyakorlati bemutató keretében tanulhatták meg a résztvevők a helyes testtartás, a helyes állás, a helyes ülés és emelés módját.

Az egyetemi programokon Semmelweis halálának 150. évfordulója alkalmából több előadás kezdetén megemlékeztek Semmelweis Ignácról, a Semmelweis-év Emlékbizottság kezdeményezésére.

Kutatók Éjszakája keretén belül idén is megrendezték a PsychArt24 – művészeti maratont az Elméleti Orvostudományi Központban. A rendezvényen – melynek fővédnöke dr. Szél Ágoston rektor volt – hivatásos és amatőr művészek, valamint pszichiátriai betegséggel élő alkotók festettek és rajzoltak.

Dobozi Pálma

Fotó: Berecz Valter

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.