RS32707_KA-20150630-IMG_5195-se-nap-scrA Semmelweis Nap a magyar egészségügy napja és egyben legnagyobb ünnepe – hangsúlyozta dr. Valent Sándor orvosigazgató az egyetemi Semmelweis napi ünnepségsorozat első helyszínén, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltárban mondott ünnepi beszédében. Az Egészségügyi Finanszírozási és Minőségbiztosítási Igazgatóság vezetője úgy fogalmazott: nagyon sokat köszönhetünk Semmelweisnek, hiszen mindazt, amit felfedezett, a klinikai munkában alkalmazhatjuk. Semmelweis munkássága értékelhető  úgy is, hogy azok az elvek, amelyeket a gyermekágyi láz megelőzése kapcsán megállapított, ma is hatást gyakorolnak például a kórházi fertőzések megelőzésére – mutatott rá. Emellett Semmelweis életműve arra is tanítja az orvosokat, hogy legyenek fogékonyak az orvostanhallgatók és a fiatal kollégák új, néha akár merésznek tűnő innovatív felvetéseire, és adjanak teret, lehetőséget az ehhez kapcsolódó konstruktív szakmai vitáknak – tette hozzá.

RS32706_KA-20150630-IMG_5214-se-nap-scrA Semmelweis Ignác szülőházánál tartott megemlékezésen a Semmelweis Egyetem vezetése, dolgozói és hallgatói nevében koszorút helyezett el dr. Tímár József általános és oktatási rektorhelyettes és dr. Valent Sándor orvosigazgató. A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár nevében dr. Varga Benedek főigazgató koszorúzott.

RS32747_KA-20150630-IMG_5265-se-nap-scrAz ünnepi programsorozat a Belső Klinikai Tömb udvarán, Semmelweis Ignác szobránál folytatódott, ahol dr. Bánhidy Ferenc, a II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatóhelyettese mondott beszédet, melyben felidézte Semmelweis életútját, munkásságát; „egy olyan géniuszét, ki saját kútfőből képes volt nagy szembeszélben kiállni és megküzdeni szakmai igazáért, nem önös érdekből, hanem a gyógyítás okán”. Emlékeztetett arra, hogy Semmelweis idejében még nem álltak rendelkezésre tudományosan bizonyított tények arról, hogy léteznek olyan patogén mikróbák, gennykeltők, melyek okként szerepelhetnek a vérmérgezés, a sepsis létrejöttében és vezethetnek a szülő nők halálához. Ebben a hiányos szakmai miliőben kellett Semmelweisnek dolgoznia. Hitét, miszerint a gyermekágyi láz kóroka megismerhető és megelőzhető, folyamatos emberi és szakmai küzdelem mellett kellett megőriznie, statisztikákkal bizonyítania – emelte ki dr. Bánhidy Ferenc. Mint fogalmazott, Semmelweis munkásságának üzenete az, hogy küzdjünk kitartóan tudományos igazunkért, vállaljuk fel a szükséges konfliktusokat, és bízzunk a jövő nyújtotta igazságban.

RS32742_KA-20150630-IMG_5295-se-nap-scrSemmelweis Ignác szobránál az egyetem vezetése és dolgozói nevében dr. Szász Károly kancellár, dr. Molnár Mária Judit tudományos rektorhelyettes és dr. Bánhidy Ferenc helyezett el koszorút. Józsefváros Önkormányzatának nevében Zentai Oszkár, az Emberi Erőforrás Bizottság elnöke, a Magyar Orvosi Kamara nevében dr. Éger István elnök, a Semmelweis Egyetem Baráti Köre nevében dr. Monos Emil professor emeritus és dr. Rosivall László egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem hallgatói nevében Vámosi Péter, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnöke, míg az Instruktor Öntevékeny Csoport Egyesület nevében Palotay Lilla és Szak Sára vezetőségi tagok koszorúztak.

A Nagyvárad téri Elméleti Tömbben rendezett központi ünnepségről szóló cikk és fotógaléria ide kattintva látható. 

Dobozi Pálma
Fotók: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

Galéria

12kép

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.