Évente 1200 kezelést végeznek majd a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika új egynapos osztályán, ami lehetővé teszi, hogy a daganatos és leukémiás gyerekek csak annyi időt töltsenek kórházban, amennyit feltétlenül szükséges. A 60 millió forintos fejlesztés több mint száz cég és vállalkozás, illetve sok ezer magánszemély adományából jöhetett létre, melynek segítségével mostantól a beteg gyerekek a kezelést követően este már otthon gyógyulhatnak tovább.

RS31056_KA-20150505-IMG_3664-egynapos-osztaly-atado-scrAz ünnepélyes átadással egybekötött sajtótájékoztatón dr. Szabó András klinikaigazgató kiemelte: az új osztály olyan egynapos kezelési formát biztosít az onkológiai ellátásban, ami pszichésen sokat jelent a betegek és szüleik számára. Az érintett gyerekeknek akár több évig is kapniuk kell a kezelést, így nem mindegy, mennyi időt töltenek kórházban. Az új típusú ellátás a hosszabb ideig bent fekvők számára is sokat jelent, hiszen a naponta bejáró betegek járványos időszakban számos fertőzést vihetnek be, ami növelné az ellátás kockázatát – tette hozzá. Dr. Szabó András az osztály átadását fontos üzenetnek nevezte, ami megmutatja, milyen eredményes lehet egy állami intézmény és a társadalmi ügyek iránt elkötelezett vállalkozók, illetve a civil szféra közötti összefogás.

RS31052_KA-20150505-IMG_3676-egynapos-osztaly-atado-scrDr. Szél Ágoston rektor beszédében hangsúlyozta: az összegyűjtött adományokat valóban hasznos fejlesztésre fordították a klinika egynapos osztályának megépítésével. Egyúttal felidézte, hogy a közelmúltban három felújított műtőt, illetve két új oktatóhelyiséget is felavathatott a Semmelweis Egyetem két klinikáján. A Tűzoltó utcai gyermekklinika pozitív üzenete, hogy mindig lehet tenni valamit a betegekért – fogalmazott. Végül Antoine de Saint-Exupéry szavaival írta le az adakozás fontosságát: „ne abból élj, amit kapsz, hanem abból, amit adsz, mert csak ettől nősz nagyra”.

RS31049_KA-20150505-IMG_3704-egynapos-osztaly-atado-scrMagyarországon évente több száz daganatot, illetve leukémiát diagnosztizálnak gyerekeknél, a legtöbb ilyen megbetegedést pedig a Tűzoltó utcai gyermekklinikán, a legnagyobb gyermekonkológiai centrumban gyógyítják – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Itt dolgozik a legtöbb gyermekonkológus szakorvos, akiknek munkáját speciálisan képzett nővérek, pszichológusok, gyógytornászok, pedagógusok, valamint szociális munkás és játékterapeuta segíti. A klinika hivatalos adománygyűjtő háttérintézménye, az idén 25 éves Őrzők Alapítvány pedig szintén a gyerekek gyógyulását szem előtt tartva, megalakulása óta több mint 1 milliárd forintot gyűjtött össze – tette hozzá.

RS31066_KA-20150505-IMG_3640-egynapos-osztaly-atado-scrAz új osztály kialakításához a legnagyobb összegű adományt nyújtó Zwack Unicum Nyrt. elnöke, Zwack Sándor kijelentette: a 225 éves cég számára mindig fontos volt az adományozás, így ő is ebben a szellemben igyekszik továbbvinni a családi hagyományt. Fogarasi Norbert, a kórterem orvosi berendezéseihez szükséges kiadásokhoz hozzájáruló Morgan Stanley Magyarország Elemző Kft. ügyvezető igazgatója arról számolt be, hogy cégük, mely kilenc éve van jelen Magyarországon, a világ számos pontján támogatja a gyermekkórházakat.

RS31063_KA-20150505-IMG_3644-egynapos-osztaly-atado-scrA II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika az Őrzők Alapítvány segítségével két évvel ezelőtt indította el nagyszabású gyűjtését az egynapos osztály létrehozására. Az ide kerülő gyerekek kórházi környezetben, ám nem egy klasszikus kórteremben, hanem járóbetegként kapják majd az infúziós kezeléseket, így kevesebb szorongást élhetnek át. A 150 négyzetméter alapterületű, tíz férőhelyes fejlesztés egy régi teakonyha helyén, annak teljes műszaki és építészeti átalakításával jött létre. Kialakításánál fontos szempont volt, hogy gyermekbarát legyen, ezért a tavalyi év elején rajzpályázatot írtak ki 6-12 éves gyermekek számára, a kórterem falát pedig a beérkező több mint 1200 rajz segítségével dekorálták. Szintén az otthonossághoz járul hozzá a helyiség mellett kialakított játszószoba, ahol adományozott társasjátékokat és könyveket helyeztek el a családok számára.

Mozer Mária

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.