RS16234_KA-20140422-IMG_9231-kinai-delegacio-scrEgyüttműködési szándéknyilatkozatot írt alá a sanghaji Putuo Kerületi Központi Kórház (Putuo District Central Hospital) a Semmelweis Egyetemmel. A hatfős kínai delegációt Deng Haiju, Sanghaj Putuo kerületi egészségügyi és családtervezési tanácsának (Shanghai Putuo Municipal Commission of Health and Family Planning) alelnöke vezette, a Putuo Kórházat pedig magas rangú vezetők képviselték az eseményen. A szándéknyilatkozat aláírása mellett a delegáció több intézetbe és klinikára is ellátogatott.

A látogatás előzményeként 2013 tavaszán a kínai fél már vendégül látta dr. Szél Ágoston rektort és dr. Mészáros Juditot, az Egészségtudományi Kar korábbi dékánját, mely során bemutatták a sanghaji kórház releváns képzéseit, kurzusait és az egyéb együttműködési lehetőségeket. Ezt követően fogalmazódott meg a két intézmény közötti kooperáció igénye az ápolóképzés, a gyógytornászképzés, az egészségügyi menedzsment, a szemészet, a radiológia és a patológia területén. Az együttműködés hallgatói és kutatói csereprogramok indítását, konferenciák, szakmai programok rendezését, kölcsönös képzések szervezését is magában foglalná.

RS16239_KA-20140422-IMG_9215-kinai-delegacio-scrA Putuo Kórház, amelynek erőssége többek között a hagyományos kínai orvoslás, rehabilitáció, akupunktúra és gyógytorna, nyitott arra, hogy ilyen témájú képzéseket, szakmai fórumokat szervezzen a Semmelweis Egyetem számára. Ugyanígy az Egészségtudományi Kar kínai nyelvű képzései is a kölcsönös kooperáció részét képezhetik.

Az erről szóló együttműködési szándéknyilatkozatot rektori megbeszélés keretében írták alá a felek. A Semmelweis Egyetemet dr. Szél Ágoston és dr. Mészáros Judit mellett több vezető, köztük dr. Molnár Mária Judit tudományos rektorhelyettes, dr. Hunyady László ÁOK dékán és dr. Nagy Zoltán Zsolt, az ETK dékánja képviselte a tárgyaláson.

A látogatás további előzménye, hogy Putuo kerület testvérvárosi kapcsolatot kezdeményezett Budapest VIII. kerületével. A kerület nevében Egry Attila alpolgármester üdvözölte a vendégeket, aki kiemelte, hogy a két városrész együttműködésének fejlődéséhez nagymértékben hozzájárulhat a két intézmény oktatás-kutatás területén történő együttműködése.

RS16238_KA-20140422-IMG_9218-kinai-delegacio-scrA kínai delegáció ittléte során több intézetbe és klinikára is ellátogatott. Dr. Kellermayer Miklós intézetvezető, ÁOK dékánhelyettes vezetésével megtekintették a Biofizikai és Sugárbiológiai Intézetet, majd a felújított I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetben vezette körbe a vendégeket dr. Matolcsy András igazgató. Ezt követően dr. Nagy Zoltán Zsolt kalauzolta végig a delegációt az általa vezetett Szemészeti Klinikán. A program az Egészségtudományi Kar meglátogatásával zárult. A kar képviseletében dr. Nagy Zoltán Zsolt és dr. Mészáros Judit mellett dr. Balogh Zoltán tanszékvezető, dr. Jakkel Tamás, a Nemzetközi Osztály vezetője és Ulakcsai Gábor, az osztály munkatársa fogadta a résztvevőket. Az ETK tevékenységi körének, széleskörű nemzetközi aktivitásának és kapcsolatrendszerének felvázolása után dr. Balogh Zoltán tanszékvezető óralátogatással egybekötött demonstrációt tartott a kar szimulációs laborjában, ahol a számítógép által vezérelt METI babákon bemutattak számos életveszélyes helyzetet és azok elhárítását is.

RS16224_KA-20140422-IMG_9269-kinai-delegacio-scrKülönös érdeklődést váltottak ki az ETK által létrehozott és már nagy sikerrel több alkalommal megrendezett 2-3 hetes továbbképző programok, valamint a Hagyományos kínai orvoslás program is. Ezen felül nagy igény mutatkozott a küldöttség részéről 3-6 hónapos programok kialakítására. Az igények és témakörök pontos meghatározása érdekében a kar képviselői felvették a személyes kapcsolatot a küldöttség tagjaival.

A látogatás végén a Putuo Kórház delegációja örömét fejezte ki a Semmelweis Egyetem oktatási és kutatási tevékenységének megismerésével és az együttműködési lehetőségekkel kapcsolatban. Mindkét fél nagy reményekkel néz a kölcsönös kooperáció elébe és bízik a közös projektek mielőbbi elindításában.

Wild Marica, Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.