A Semmelweis Egyetem és a General Electric magyarországi vállalata március 24-én egy olyan stratégiai megállapodást írt alá, mely nagymértékben hozzájárul a magyar egészségügyi fejlesztések megvalósításához. A megállapodásban előirányzott korszerűsítések hatalmas áttörést jelenthetnek az egészségügyi ellátás fejlesztésében, az egészségügyi informatika kiemelt alkalmazási területein, valamint az új kutatási eredmények gyakorlati hasznosítása terén.

RS29613_KA-20150324-IMG_2538-se-ge-egyuttmukodes-alairas-scrA megállapodás célja egyrészt az, hogy a közös kutatási fejlesztési projektek révén elősegítsék a magyar egészségügyi ellátás technológiai korszerűsítését, valamint hogy az innovatív KKV-k és spin-off – vállalkozások releváns eredményeit is beépítsék a fejlesztési kezdeményezésekbe. A megállapodás keretében a jövőben a prediktív analitikai megoldások, valamint a felhő alapú megoldások alkalmazását is elősegítik az orvosi és intézményi döntéstámogatásban. Kiemelt célja a közös fejlesztési projektnek a személyre szabott orvosláson alapuló ellátási megoldások, az aneszteziológiai, kardiológiai és transzplantációs sebészeti ellátás fejlesztése is.

A magyar orvostudomány kimagasló teljesítményének elismerését mutatja, hogy a GE Healthcare hazai egyetemek bevonásával keres megoldást a jövő gyógyászati megoldásaira. A nemzetközileg is elismert oktató-kutató és egészségügyi ellátást végző Semmelweis Egyetem, valamint a több területen piacvezető világcég által létrehozott fejlesztések várhatóan sikeresen hozzájárulnak a térség fejlődéséhez és versenyképességének növeléséhez.

RS29594_KA-20150324-IMG_2607-se-ge-egyuttmukodes-alairas-scr„Nagy jelentőségűnek tartjuk a GE által koordinált ipari internet és egészségügyi informatikai fejlesztéseket, mert korunk legégetőbb problémáinak megoldásához járulnak hozzá. Úgy gondolom, hogy az együttműködés segít majd összehangolni a szervezetek kutatás-fejlesztési tevékenységeit, valamint elősegíti forrásaink és szakértelmünk közös kiaknázását.” – hangsúlyozta Dr. Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora.

„A tudásalapú gazdaság megteremtésében a felsőoktatásnak is meghatározó szerepe van, hiszen a képzésen túl, az egyetem tudás termelő képessége és tudás transzfer potenciája egyre fontosabb. A megállapodás elsődleges feladatai az egészségügyi ellátás, az egészségügyi információs technológia fejlesztése mellett a legmodernebb orvosbiológiai technológiák (genomika, virtuális patológia, stb.) hasznosítási feltételeinek kidolgozása.”– mondta Dr. Molnár Mária Judit, a Semmelweis Egyetem rektorhelyettese.

„A GE Healthcare évek óta azon dolgozik, hogy az egészségügyi ellátás hatékonyabb legyen, és minél több ember számára elérhetővé váljon. Egy ipari szereplő és egy egyetem is akkor őrizheti meg versenyképességét, ha nyitottá válik egymás iránt, ezért van szükség az ehhez hasonló megállapodásokra. Az egészségipari globális kompetencia központunkat azért hoztuk Magyarországra, mert bízunk abban, hogy a hazai szakemberek tudása és kreativitása világszínvonalú, kimagasló eredményt hoz. Olyan nemzetközi projektek jöhetnek így létre, melyek eredményei elsőként Magyarországon lesznek elérhetőek.” – fejtette ki Dr. Ascsillán Endre, a GE Hungary alelnöke.