Az először megrendezett egyetemi innovációs napon adták át első alkalommal a Semmelweis Egyetem Innovációs Díjait, melyekkel az adott év leginnovatívabb, hasznosítási szempontból is kiemelkedő PhD, TDK, kutatói és klinikai kutatói munkáit ismeri el az intézmény. A leginnovatívabb TDK munkáért Kiss Fanni Júlia és Székely Anna Krisztina, a leginnovatívabb PhD munkáért Szalay Kristóf Zsolt, a leginnovatívabb kutató munkáért dr. Sinkó Bálint, a leginnovatívabb klinikai kutatásért dr. Domos Gyula vehetett át díjat.

RS27816_KA-20150127-IMG_0210-innovacios-nap-Edit-scrA résztvevőket a rendezvényt szervező Innovációs Központ vezetője, dr. Farkas Lilla Mercédesz köszöntötte. Dr. Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora ezt követően arról beszélt: az egyetemek számára nagyon lényeges, hogy legyenek hagyományaik, melyekből táplálkoznak, de a megújulás képessége, az innováció is nagyon fontos. A kettő együtt ad rangot egy felsőoktatási intézménynek – tette hozzá.

RS27831_KA-20150127-IMG_0148-innovacios-nap-scrEmlékeztetett arra, hogy a Semmelweis Egyetem a tudományos megmérettetéseken több paraméter alapján is az első helyen áll a magyarországi felsőoktatási intézmények között. Ez egy olyan rang, ami bennünket kötelez – szögezte le a rektor. Felidézte: két és fél évvel ezelőtt, amikor az új vezetés átvette az intézmény irányítását, az elemzések alapján megfogalmazták, hogy a kiváló tudományos eredmények ellenére kevés ezek ipari hasznosulása. Az Innovációs Központ ennek az aránynak a javítására jött létre – idézte fel.
dr. Szél Ágoston kiemelte: az egyetem innovációs díjainak motiváló szerepe van és még nagyobb nyomatékot ad az innovációs tevékenység fokozásának.

RS27827_KA-20150127-IMG_0170-innovacios-nap-scrDr. Molnár Mária Judit tudományos rektorhelyettes beszédében kitért arra, az egyetem próbálja motiválni a kutatókat, ezért az Innovációs Központ „Diskurzus” címmel ilyen jellegű kurzust szervezett a fiatalok számára, a vezető kutatóknak pedig iparorientált stratégiai megbeszélést szerveztek annak érdekében, hogy átfogó információkat kaphassanak a piaci igényekről. Mindent megteszünk annak érdekében is, hogy a legmodernebb technikák az egyetem kutatói számára rendelkezésre álljanak – közölte. Példaként említette, hogy nemsokára lesz az egyetemen hibridműtő, illetve február elején átadják az új generációs szekvenáló laboratóriumot.

Szólt arról is, hogy az intézménynek partnerekre is szüksége van a sikeres munkához. Bejelentette, hogy a Semmelweis Egyetem csatlakozott Európa legnagyobb egészségügyi kutatás-fejlesztési és innovációs együttműködéséhez. Ez óriási lehetőség az egyetem számára – jelentette ki, hozzátéve: ebben a hálózatban Európa legkiválóbb egyetemei vannak, a csatlakozással pedig a Semmelweis is belép az elit klubba.RS27815_KA-20150127-IMG_0212-innovacios-nap-scr

A Semmelweis Innovációs Napon beszélt – egyebek mellett – dr. Greiner István, a Richter Gedeon Nyrt. kutatási igazgatója, aki a felajánlotta a díjat elnyert hallgatóknak és kutatóknak, hogy az általuk választott területen betekintést nyerhetnek a cégnél folyó munkába.

Kiss Fanni Júlia és Székely Anna Krisztina egy olyan képalkotó módszerrel nyerték el a leginnovatívabb TDK munkáért járó díjat, mely célja, hogy a májdaganatot a jelenleg alkalmazott módszereknél korábbi stádiumban fel lehessen ismerni. Mindketten a Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet TDK-sai. Kiss Fanni Júlia elmondta, a projektvezetőjük, dr. Szigeti Krisztián javasolta, hogy pályázzanak a díjra. 

RS27821_KA-20150127-IMG_0188-innovacios-nap-scrA leginnovatívabb PhD munkaként Szalay Kristóf Zsolt hálózatkutatási projektjét díjazták. Egy olyan program fejlesztésén dolgozik, melynek célja, hogy a komplex betegségekhez személyre szabottan, minél pontosabban lehessen párosítani gyógyszerkombinációkat, illetve gyógyszeres kezeléseket.  Jelezte: a projekt az Innovációs Központ segítségével valósul meg, így került kapcsolatba a pályázati kiírással is. Publicitást és elismerést remél a díjtól, amely véleménye szerint a befektetők megtalálását is elősegítheti. Hozzátette: sokat köszönhet témavezetőjének, Dr. Csermely Péternek, az Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Patobiokémiai Intézet egyetemi tanárának.

RS27820_KA-20150127-IMG_0190-innovacios-nap-scrDr. Sinkó Bálint – aki a a leginnovatívabb kutató munkáért kapott díjat – egy miniatürizált bőrmodellt fejlesztett ki, amely segítségével le lehet mérni, hogy egy oldatból, krémből vagy tapaszból milyen mennyiségű hatóanyag szívódik fel az emberi bőrbe. Ennek azért is van jelentősége, mert a kozmetikai ipar már két éve nem használhat állatkísérleteket a tesztelésekhez.  Elmondta, már egy ideje együttműködik az Innovációs Központtal, ezért is pályázta meg a díjat. Az innováció során a legtöbb szakmai segítséget dr. Takácsné dr. Novák Krisztinától, a Gyógyszerészi Kémiai Intézet egyetemi tanárától kapta. 

RS27817_KA-20150127-IMG_0200-innovacios-nap-scrDr. Domos Gyula egy olyan végtaghosszabbításra és csonthiány pótlására alkalmas implantátummal nyerte el a leginnovatívabb klinikai kutatásért járó innovációs díjat, amely teljesen beültethető vagyis nincs szükség hozzá külső rögzítőkre. Ezzel a módszerrel kevesebb a szövődmény, kisebb a terhelés, gyorsabb a betegek rehabilitációja – sorolta az innováció előnyeit a kutató. Mint mondta, azért pályázott a díjra, mert nagyon nehéz egy ilyen fejlesztés bevezetése a klinikai gyakorlatba, de a díj sokat segíthet az implantátum megismertetésében.  Kitért arra is, hogy a munkája során nagyon sok segítséget kapott dr. Szőke Györgytől, az Ortopédiai Klinika igazgatóhelyettesétől.

Tóth-Szabó Szilvia
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

 

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.