Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2021. december 01.
468884 Összes oltás

A Debreceni Egyetem, a GE Healthcare, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) és a Semmelweis Egyetem is tagja Európa legnagyobb egészségügyi kutatás-fejlesztési és innovációs együttműködésének.

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) egészségügyi kihívásokra választ adó „Innováció az egészséges életmód és az aktív időskor szolgálatában” című pályázatának eredményét nemrég hirdették ki. A nyertes konzorciumnak (EIT Health) több mint 50 központi és 90 társpartnere van, köztük 14 EU tagállam vezető cégei, kutatóközpontjai és egyetemei. A társulás bevonta további 6 EU tagállam 8 úgynevezett „InnoStars” régióját, köztük 2 magyarországi régiót. A konzorcium teljes költségvetése 2 milliárd euró, így ez Európa legnagyobb együttműködése az egészségügyi kutatás-fejlesztés-innováció területén, melyet az EIT és a partnerek együtt finanszíroznak.

RS26482_KA-20120110-IMG_6090-scrAz EIT Health célja az egészséges életmód és aktív öregedés területén létrejövő vállalkozások és innovációs fejlesztések elősegítése, ily módon új megoldások és erőforrások biztosítása Európa számára. Lehetővé teszi az egészségesebb és eredményesebb életmódot olyan termékek, szolgáltatások és elképzelések révén, amelyek javítják az életminőséget és hozzájárulnak az európai egészségügy fenntarthatóságához.

Az egyik legfontosabb, hogy a hazai kutatók, oktatók és hallgatók a legfrissebb technológiákhoz, kutatási eredményekhez a fejlett országokhoz képest lemaradás nélkül férnek hozzá, és élvezhetik ezek előnyeit – mondta Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár. – Az eredmény egészségesebb lakosság, fenntarthatóbb egészségügyi rendszer, a munkaképes és aktív életszakasz kiszélesítése. Kizárólag egy ilyen széles és magas színvonalú európai összefogással tudjuk csökkenteni a lemaradást és érhetjük el azt a közös célt, hogy az innovációt a betegek szolgálatába állítsuk, a betegségeket megelőzzük és meggyógyítsuk, az egészségügy rendszerét és szolgáltatásait továbbfejlesszük.

Dr. Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke véleménye szerint az EIT Health projekt jelentős siker Magyarország számára, hiszen az egészségtudomány és -ipar területén kiemelkedő hazai intézmények kerülnek be az európai innováció élcsapatába.

RS511__SZS7084-scrA programban való részvétel azon túl, hogy a tagintézmények számára lehetővé teszi Európa legkiválóbb egyetemeivel és egészségipari partnereivel való közös uniós pályázatok megvalósítását, direkt támogatást is nyújt a résztvevők számára a technológia és tudástranszfer hatékonyságának fokozására, az ötletek megvalósítására. A hazai ötletek, vállalkozások nemzetközi kapcsolatrendszerhez és minősítéshez férnek hozzá, hogy az országhatáron túl is sikeresek lehessenek.

Az EIT az Európai Unió budapesti székhelyű ügynöksége, mely hálózatba szervezi a felsőoktatás, a kutatás és az üzleti világ kiválóságait, és segíti ezen társulásokat, hogy a társadalom szempontjából nagy jelentőséggel bíró kihívásokra innovatív megoldásokat találjanak. Az intézet 7 évre kiválasztott céljait egy-egy megbízott konzorcium támogatja, ösztönzi a vállalkozói tevékenységet, segíti az ötletek piacra kerülését. Ötletversenyek során kiválasztja a legtehetségesebb fiatal kutatókat, képzi és felkészíti őket az innovációk menedzselésére, az akadályok leküzdésére. A fiatal vállalkozásokat támogatott inkubátor programokkal segíti át az első – általában legnehezebb – fázison, amíg befektetés-érettek nem lesznek. Mesterképzéseket és PhD-programokat dolgoz ki, amelyek magas színvonalukkal és innovatív eredményeikkel az élvonalat képviselik majd az európai felsőoktatási intézményekben. Ezáltal létrejön egy úgynevezett EIT „kiválósági védjegy”.

Forrás: EMMI

Fotó: Kovács Attila, Szigetváry Zsolt – Semmelweis Egyetem