A World Federation of Chinese Medicine Society (Hagyományos Kínai Orvoslás Világszövetség, WFCMS) delegációját fogadta dr. Szél Ágoston rektor a Semmelweis Egyetemen. A szervezet az Egészségtudományi Karon folyó hagyományos kínai gyógyászat képzés új alapokra helyezésében, és így a kormányzati felkérésre létrejövő Közép-európai Hagyományos Kínai Gyógyászati Központ megalakításában nyújt segítséget.

A hagyományos kínai gyógyászat kitörési pontot jelenthet a Semmelweis Egyetem számára – mondta dr. Szél Ágoston a WFCMS vezetőinek látogatásakor. A rektor kiemelte a kínai partnerekkel ápolt korábbi kapcsolatokat, a mostani találkozóról pedig leszögezte: cél, hogy megvitassák a hagyományos kínai gyógyítás meghonosításához szükséges lépéseket.

3

Dr. Nagy Zoltán Zsolt, az ETK dékánja emlékeztetett, hogy négy évvel ezelőtt indították el a hagyományos kínai gyógyászati képzést, aminek felügyeletét a jövőben tervei szerint szakértői bizottság látja majd el. Egyúttal arra kérte a jelenlévő kínai szövetség vezetőit, jelöljenek ki egy kapcsolattartót, aki a továbbiakban segítséget nyújt a képzés átstrukturálásához. Mint fogalmazott, a kar a képzés megerősítéséhez konkrét tervekkel rendelkezik, ám az ehhez szükséges curriculum kidolgozásához szükségük lesz a világszövetség iránymutatására.

Dr. Li Zhenji, a WFCMS alelnöke beszámolt szervezetük tevékenységeiről, melyek számos orvosi diszciplínát, egyebek mellett a belgyógyászatot, a sebészetet és az ortopédiát is érintik. Szoros kapcsolatot ápolnak többek között az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szabványügyi bizottságával és az UNESCO-val, egyik legfontosabb feladatukként pedig a nemzetközi szabványok felállítását említette. Az alelnök reményét fejezte ki, hogy a kínai és a magyar kormány, valamint a WFCMS és a Semmelweis Egyetem közötti együttműködés eredményes lesz a hagyományos kínai orvosképző központ megvalósításában.

2

A Semmelweis Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának vezetője, dr. Pop Marcel, aki szintén részt vett a találkozón, hangsúlyozta: az ETK-n folyó angol nyelvű képzés annak idején a Heilongjiang Kínai Orvostudományi Egyetem (Heilongjiang University of Chinese Medicine) curriculuma alapján indult el. Ezt a képzést szeretnék most stabilabb alapokra helyezni, egy több szervezet által létrehozott nemzetközi szabványhoz igazítani, hiszen az akkreditált hagyományos kínai orvosképzés regionális központjának személyi, tárgyi és tartalmi feltételeit is meg kell teremteni – fogalmazott az igazgató.

A hagyományos kínai gyógyászat oktatása 2010 szeptemberében indult el az ETK-n. A hallgatók az első nyolc félévben a kar épületében tanulnak, ám az utolsó klinikai gyakorlatot a harbini Heilongjiang Kínai Orvostudományi Egyetemen végzik el. Tanulmányaik végén a harbini egyetem BSc oklevelét vehetik át, amellyel egyedülálló, ám egyre szélesebb körben elismert tudományág művelőjeként tevékenykedhetnek az egészségügy területén.

4

A szervezet vezetői Szentpétervárról, a 11. Hagyományos Kínai Orvoslás Kongresszusról látogattak el Magyarországra. A Semmelweis Egyetemen létrejött találkozón részt vett dr. Yu Funian, a Magyarországi Hagyományos Kínai Orvoslás Szervezet elnöke és dr. Oravecz Márk főtitkár helyettes, valamint a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) képviseletében dr. Popovics Natália is.

Mozer Mária

Fotó: dr. Chen Zhen (Central European TCM Association, elnök)

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.