RS20628_KA-20140711-IMG_2648-az-ev-egeszsegugyi-dolgozoja-scrA negyedik alkalommal meghirdetett Astellas-díj – Az év egészségügyi szakdolgozója pályázat a kiemelkedő szakmai teljesítmény elismerése mellett a szakdolgozói életpályát is népszerűsíti. Az Egészségtudományi Kar aulájában rendezett ünnepélyes díjátadón a Semmelweis Egyetemről az egyéni jelöltek közül Bernáth-Lukács Zsuzsanna, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika kardiológiai asszisztense vehette át az elismerést. A szakdolgozói pályázat létrejöttében végzett munkájáért dr. Mészáros Judit, az Egészségtudományi Kar egykori dékánja Astellas különdíjban részesült.  

Az elismerés célja, hogy széles körben felhívja a figyelmet a jelöltekre és az őket felterjesztő intézményekre, valamint a több mint százezer egészségügyi szakdolgozóra, akik erre a hivatásra tették fel életüket. Mindezzel az egészségügyi szakdolgozói hivatás megbecsülését, presztízsének növelését, illetve a pálya vonzóvá tételét és a pályán maradás erősítését kívánja elősegíteni, támogatni.

RS20649_KA-20140711-IMG_2819-az-ev-egeszsegugyi-dolgozoja-scr

Az Astellas-díjjal kitüntetett szakdolgozók lelkesedése hitet és a jó teljesítmény méltó elismerésének reményét üzeni a pályakezdők felé – mondta dr. Nagy Zoltán Zsolt, az Egészségtudományi Kar dékánja, a szakdolgozói pályázat zsűrijének elnöke. A rendezvény házigazdájaként köszöntőjében kitért arra is, hogy a jelölteket pályafutásuk, rendkívüli teljesítményük, emberségük és hivatástudatuk emeli a magasba, példaként állva ezzel a szakdolgozók, illetve a következő generációk előtt. A dékán arról is beszámolt, hogy az Astellas-díj négyéves története során az ország valamennyi tájáról díjaztak szakembereket, köztük számos Semmelweises szakdolgozót.

RS20614_KA-20140711-IMG_2551-az-ev-egeszsegugyi-dolgozoja-scrDr. Nagy Zoltán Zsolt az Egészségtudományi Kar történetéről is szólt: 1908-ban egy olyan intézményt avattak itt az elődök, amelynél különb addig Európában nem volt, a szanatórium jó hírével elkápráztatta a betegeket és a szakmát. Később jószolgálati szerepével tűnt ki, a II. világháború végén itt működött ugyanis az angolszász ellenállási mozgalom központja. „A hely most harmadik fényes korszakát éli a világhírű Semmelweis Egyetem önálló karaként, ahol évről évre 3500 magyar és külföldi hallgató készül hivatására európai színvonalon, világot átfogó kapcsolatrendszerrel” – fogalmazott.

Dr. Major László, a díjat megalapító Astellas Pharma marketing igazgatója beszédében köszönetet mondott támogatóiknak, külön kiemelve az Egészségtudományi Kar egykori dékánját, dr. Mészáros Juditot, aki – mint mondta – már 2011-ben, a szakdolgozói díj elindításakor rögtön a kezdeményezés mellé állt. Az Astellas-díj kitüntetettjei, illetve a pályázaton idén induló 850 jelölt mind elismerést érdemel, hiszen azért juthattak idáig, mert kollégáik, betegeik felfigyeltek kiemelkedő munkájukra – hangsúlyozta az igazgató.

RS20647_KA-20140711-IMG_2808-az-ev-egeszsegugyi-dolgozoja-scr

Szintén a jelöltek elhivatottságát emelte ki dr. Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke, az Egészségtudományi Kar Ápolástan Tanszékének tanszékvezetője, a pályázat zsűrijének társelnöke. Ha találomra kiemeltünk volna egyet a pályázók közül, akkor is biztosan méltó helyre került volna a díj, hiszen valamennyien rendkívüli munkát végeznek – vélekedett. Az elnök szerint azért is érdemel elismerést ez a szakma, mert nehéz körülmények között, egyre idősödő szakdolgozói körrel kell helyt állni.

Az év egészségügyi szakdolgozója pályázatot az Astellas Pharma hívta életre, a kezdeményezéshez pedig rövidesen a Semmelweis Egyetem és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara egyaránt csatlakozott. A meghirdetők köre az elmúlt évek során először a hazai egészségügyi szakdolgozói képzésben érintett Debreceni, Pécsi, illetve Szegedi Tudományegyetemmel, majd idén a Magyar Kórházszövetséggel tovább bővült. Jelölésre a klinikai, ambuláns és helyszíni sürgősségi területeken a kórházak, rendelőintézetek, egyetemi klinikák, mentőszolgálatok, valamint a hospice házak és ápolási otthonok szakmai vezetői jogosultak, az alapellátásban pedig bármely olyan orvos, aki a felterjeszteni kívánt szakdolgozó munkáját közelről ismeri.

RS20652_KA-20140711-IMG_2846-az-ev-egeszsegugyi-dolgozoja-scr

A felterjesztéseket a hazai ápolásszakma kiválóságaiból álló szakmai zsűri értékelte. A nagyközönség a felterjesztett csoportok számára kötelezően előírt betegelégedettségi felmérés során szólhat bele az értékelésbe. Az egyhangú döntést követően az Astellas-díj végül három egyéni és három csoportos kategóriában talált gazdára, összesen 86 szakdolgozó került a díjjal elismertek közé. A pályázat fővédnöke hagyományosan idén is dr. Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora volt.

Mozer Mária

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.