Mint arról már beszámoltunk, a júliusi Astellas – Év Egészségügyi Szakdolgozója díjátadáson az Egészségtudományi Kar (ETK) egy különdíjat is kiosztott, amelyet az I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika orvosai és szakdolgozói nyertek el, akik – az indoklás szerint – a kar hallgatóinak angol és magyar nyelvű szülészeti és nőgyógyászati oktatásában kiemelkedő teljesítménnyel vesznek részt. A díjra dr. Mészáros Judit, az ETK akkori dékánja jelölte a csapatot.

20130725-IMG_6721-rigo-janos-astellas-dij-webDr. Rigó János, az I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója különleges érdemnek tartja, hogy egy kar egy másik kar tanszékét, klinikáját ilyen elismerésben részesíti. Mint arra a professzor emlékeztetett, négy évvel ezelőtt kérte föl az ETK az I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikát, hogy vállaljanak oktatói munkát vállaljanak. „Ennek a négy évnek a munkáját értékelte az ETK” – véli dr. Rigó János. Véleménye szerint oktatóik elkötelezettek, elhivatottak, komolyan veszik az oktatást, legyen az a szakdolgozók vagy az orvosok képzése. A visszajelzések azt mutatják, hogy a hallgatók jóra értékelik az előadások minőségét, vannak kiemelten népszerű, kedvenc oktatók.

A klinika harminc-negyven fős oktatói csoportja vesz részt a szülésznő, védőnő képzésben, a mentőtisztek, gyógytornászok és dietetikusok oktatásában, a harmadik, negyedik évfolyam nappali és levelező képzésében, szülészet és nőgyógyászat tantárgyakban. Az elméleti oktatás mellett a hallgatók jelentős létszámban gyakorlati képzésben is részesülnek az I. Sz. Nőgyógyászati Klinikán.

Az ETK ugyan elsősorban BSc szintű képzést ad, a klinika oktatói mégis egyenrangú hallgatókként kezelik a kari diákokat, és ez vonatkozik az egész oktatói karra – emeli ki dr. Rigó János.

A klinika vezető főnővére Láposi Andrea is részt vesz a gyakorlati oktatásban, aki nagyon nagy felelősségnek érzi ezt a munkát, hiszen a végzett hallgatók a hazai egészségügyi rendszerben helyezkednek el, velünk dolgoznak majd – mondja. A klinikán tanultak szerint fogják ellátni a betegeket, vezetnek szüléseket, és valójában a saját orvosaik segéderőit képezik, ezáltal tudhatják, hogy milyen elvárásoknak kell megfelelniük. Végzés után néhány hallgatót fel is vesznek a klinikára. A kiválasztásuk az alapján történik, hogy gyakorlati idejük során, valamint az államvizsgán miként teljesítenek.

oktatas4_etkA díj kapcsán a főnővér kiemeli, maguk is érezték, hogy magas szakmai színvonalat képviselnek az oktatás és a számonkérés során, de emellett szívügyüknek is tekintik az ETK-val való együttműködést. Rugalmasak a napi problémák megoldásában, elsőnek tekintik a hallgatók érdekét, hogy jó képzést kapjanak, majd sikeres vizsgát tegyenek, melyet a későbbiekben, a gyakorlatban is jól tudnak majd hasznosítani.

Dr. Ádám Zsolt a klinika szülőszoba egységének vezetője 23 éve dolgozik a klinikán, és ugyanennyi ideje tanít az ETK-n, illetve elődjén, az Egészségügyi Főiskolán. Rendkívül fontosnak és hasznosnak tartja az oktatást az ETK-n, mivel gyakorlatot, rutint ad a megnyilatkozásban, hogy beszélnie kell a tudásáról, adott esetben át kell tanulmányoznia a szakma legfrissebb információit, ami segíti saját továbbképzését is. Azt is tapasztalta az évek során, hogy a hallgatók új generációi teljesen más stílusban tanulnak, gondolkodnak, mint elődjeik. Nyitottabbak, szélesebb látókörűek.

„Számomra az a nagy változás, hogy míg a főiskola idején sokkal inkább egyirányú volt a kommunikáció az oktatásban, mára interaktívvá váltak az órák. Nem is én tartok előadást, a szó hagyományos értelmében, hanem beszélgetünk egy témáról, ők nyitottan visszakérdeznek, beleszólnak, elmondják a saját tapasztalataikat.” – mondja dr. Ádám Zsolt. Ez azért szerencsés, mert másodévtől a hallgatók gyakorlati helyeiken már eseteket látnak el, ezért már tudnak beszélni érdemi kérdésekről is.

A tanár-diák viszony az elmúlt években átrendeződött az Egészségtudományi Karon a SE I. Sz. Szülészet és Nőgyógyászati Klinika oktatóinak köszönhetően. Ennek is tudható be, hogy a klinikát különdíjjal ismert el az ETK.
Nagy Emese

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.