RS20285_KA-20140706-IMG_0118-ETK-diplomaoszto-scrKözel 680 frissen végzett hallgatót avattak diplomássá az Egészségtudományi Kar Budapest Kongresszusi Központban megtartott oklevélátadó tanácsülésén. Az ünnepségen dr. Nagy Zoltán Zsolt dékán beszédében hangsúlyozta: a diplomaosztó mindig a búcsú és az útnak indulás ideje, melyet jellemez az új iránti kíváncsiság, a döntések felelősségének kérdése, a végtelen lehetőségek felbukkanása, illetve a majdani megérkezés reménye. „A megérkezésig, vagyis addig, míg olyan állást találnak, amiben komfortosnak érzik magukat, általában még sok nehézséggel kell szembenézni. Fontos, hogy miből tudnak erőt meríteni, és visszaemlékezzenek arra, milyen ismereteket kaptak itt, milyen lehetőségekhez juttatta önöket a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kara” – mondta a dékán.

Dr. Nagy Zoltán Zsolt emlékeztette a hallgatókat arra, hogy az ETK impozáns épületébe lépőket egy száz éve felvésett latin mondás fogadja: „Sol omnibus lucet”, vagyis a „Nap mindenkire süt”. A dékán úgy fogalmazott, ez a ház jelmondata, szellemiségének vezérfonala, és méltóbb gondolattal a diplomaosztó napját, illetve az útnak induló hallgatókat se lehetne köszönteni.

RS20291_KA-20140706-IMG_0102-ETK-diplomaoszto-scrA dékán beszédében felhívta a végzősök figyelmét arra, hogy a mai felgyorsult, versenyre épülő világban új mentalitásra van szükség, és – Márait idézve – nincs módunk középszerűnek lenni. „ Az ETK olyan intézményként működik, mely a távlatokat is látva igyekszik hallgatóit felkészíteni” – emelte ki.

Dr. Nagy Zoltán Zsolt rámutatott, hogy az ETK a Semmelweis Egyetem második legnagyobb kara, a most záruló tanévben összesen 3176 hallgató vett részt a magyar nyelvű képzésben, míg 369 tanult angolul és olaszul. Emlékeztetett arra, hogy 2013. július elseje óta vezeti a kart. Az elmúlt év eredményei között sorolta fel egyebek mellett a hiányzó nyelvvizsgák kérdésének megoldását, a kar infrastruktúrájának további fejlesztését új diagnosztikus és oktatást segítő műszereket beszerzésével, a külkapcsolatok további erősödését.

Mint elmondta, a kar hallgatói és oktatói létszáma egyre bővül, a felmerülő hallgatói igények alapján folyamatosan szélesítik a képzési kínálatot; a jövőben elindul egyebek mellett a Bsc egészségturizmus szervező szakirány, az angol nyelvű védőnő, valamint az optometrista Bsc szakirány, továbbá az ápolás és fizioterápia mesterképzés szak is. A kar ötödik éve szervezi Lugánóban székhelyen kívüli képzését, mely együttműködés olyan sikeres, hogy a gyógytornász mellett további szakok indítását tervezik.

A magyarországi egészségügyi szakemberek továbbképzését a kar az újjászervezett és kibővített szakképzési és továbbképzési csoport segítségével koordinálja, a központ jelenleg több mint 8000 egészségügyi szakdolgozó kötelező továbbképzésének megszervezésén dolgozik országszerte. A Semmelweis Egyetem kutatóegyetem identitásához hűen az ETK oktatói az elsődleges feladat, a tanítás mellett számos kutatási projektben vesznek részt – mondta a dékán, hozzátéve, hogy érdeklődési körüket most az EU által meghirdetett Horizon 2020 program határozza meg, melyre több mint 20 témával jelentkezik a kar különböző nemzetközi partnerkapcsolatok, konzorciumok keretében.

RS20276_KA-20140706-IMG_0165-ETK-diplomaoszto-scrA dékán beszéde végén többek között köszönetet mondott a kar minden oktatójának, hogy a hallgatókat a minőségi és becsületes munkára sarkallták. Az eskütételt követően dr. Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora és dr. Nagy Zoltán Zsolt kézfogásukkal diplomásokká avatta a kar tizenhat különböző szakán, illetve szakirányán frissen végzett hallgatókat.

Összesen 676-an végeztek idén az ETK-án, a legtöbben a nappali gyógytornász (97), a dietetikus (68), illetve az optometria levelező (46) szakirányon szereztek oklevelet. A diplomaosztón fellépett az ETK-án 2011-ben alakult Medicantare Leánykar, Tőri Csaba vezényletével.

Dobozi Pálma
Fotók: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.